• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

19.01.2022

07:00

NOVI PAKLENI PLAN SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA! Bajden na silu gura Kosovo u NATO!?

Politika

NOVI PAKLENI PLAN SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA! Bajden na silu gura Kosovo u NATO!?

Podeli vest

Ideja jeste da se Srbija natera da sa 'članicom NATO' pregovara o 'međusobnom priznanju'. Bajden će imenovati specijalnog izaslanika za priznavanje Kosova

Predsednik SAD Džo Bajden pokušaće ove godine da na silu ugura Kosovo u NATO pakt! Bajden i njegovi stratezi planiraju da Srbiju stave pred svršen čin, odnosno da je nateraju da sa lažnom državom kao "članicom NATO" pregovara o "međusobnom priznanju"!?!
Ovaj pakleni plan američke administracije objavljen je u izveštaju pod nazivom "Od krize do približavanja - strategija za borbu protiv nestabilnosti na Balkanu na njenom izvoru", koji su predstavili Univerzitet Džons Hopkins i Vilson centar. Ključna stvar na kojoj treba raditi, prema ovoj analizi, jeste "napredovanje Kosova ka članstvu u NATO", što bi trebalo da oslabi poziciju Srbije, smekša stavove četiri države u NATO koje ne priznaju lažnu državu (Španija, Slovačka, Rumunija i Grčka) i smanji uticaj Rusije i Kine u Savetu bezbednosti UN.

Piši propalo...

Naša država je znatno ojačala i ima moćne prijatelje. Mislim da je ovaj plan propao i pre početka njegove realizacije
Ljuban Karan, bivši potpukovnik KOS


'Ubiti' Peking i Moskvu
Američki predsednik Bajden, kako se navodi u dokumentu, trebalo bi što pre da imenuje specijalnog izaslanika za priznavanje Kosova, čiji bi zadatak bio da lažnoj državi omogući članstvo u NATO paktu.
"Članstvo Kosova u NATO doprinelo bi smanjenju broja država čije nam je priznanje potrebno sa pet na četiri. Time se, naime, izostavlja Kipar - država koja će se najmanje izvesno opredeliti za korak ka priznanju nezavisnosti Kosova - a koja nije u NATO. Tako bi nestala prednost koju Srbija ima nad susedima i u odnosu prema SAD i EU. Umesto toga, ravnoteža bi omogućila Beogradu i Prištini da pregovaraju o jedinom rešenju spora koje bi doprinelo stabilizaciji: uzajamnom priznanju zasnovanom na potpuno suverenoj, unitarnoj i funkcionalnoj 'republici Kosovo', uz punu zaštitu zajednice kosovskih Srba", piše u izveštaju.

Foto: AP/Photo

Predsednici Kine i Rusije Si Đinping i Vladimir Putin


Prema ovim navodima, ulazak "Kosova" u NATO smanjio bi uticaj Kine i Rusije u Savetu bezbednosti UN.
"Time bi Kosovo, umesto uporišta koje Rusija koristi za destabilizaciju a Kina za širenje političkog uticaja, postalo brana subverzijama koje promovišu Moskva i Peking. Ruski i kineski veto na Kosovo u Savetu bezbednosti UN biće od zanemarljive vrednosti za ono što Beograd smatra glavnim političko-bezbednosnim izazovom i više neće biti u mogućnosti da sprovodi kampanju povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova", navodi se u analizi.

Treba jačati pritisak, Grčka "slaba karika"

Vašington mora da pojača napore kako bi ubedio pet članica EU koje ne priznaju lažnu državu da to učine, ali to neće biti nimalo jednostavno.

'Priznanje nezavisnosti Kosova četiri članice NATO koje to još nisu učinile (Španija, Slovačka, Rumunija i Grčka) doprinelo bi transformaciji dijaloga. Ubediti te četiri države, kao i petu - Kipar, koja je članica EU ali ne i NATO, nije jednostavno. Biće potreban odlučan napor administracije predsednika Džozefa Bajdena. Potencijalno uspešna metoda jeste sprovođenje postupaka koji ne predstavljaju priznanje nezavisnosti, ali predstavljaju signal Beogradu i Prištini o mogućoj promeni stavova država koje ne priznaju Kosovo. Tu se aludira na Grčku, koja se u delu međunarodne javnosti smatra prvom koja bi mogla da promeni stav', piše u analizi stratega SAD.

Stalni pritisci
Komentarišući ovaj novi američki plan, bivši potpukovnik Kontraobaveštajne službe (KOS) Ljuban Karan kaže da Vašington nesumnjivo ima strategiju u vezi sa Kosovom.
- To se vidi po dizanju tenzija i podstrekivanju njihovih balkanskih satelita da destabilizuju region. Problem jeste u tome što svako njihovo rešenje, bilo da ga predlažu javno ili tajno, perfidno, ispod žita, potpuno zanemaruje prava i interese Srbije. Kosovski problem neće biti rešen sve dok svi ne shvate da moraju da uvaže interese i prava Srbije i da se ništa ne može nametnuti samo golom silom i pritiscima. Srbiju više niko ne može da prevari, naučila je naša zemlja dobro sve podvale i sve smicalice. Srbija je ojačala i sada ima moćne prijatelje. Mislim da je ovaj plan propao i pre početka njegove realizacije - uveren je Karan.

Činjenice - Ko su autori nove "kosovske strategije" SAD


* Edvard Džozef, predavač na Univerzitetu Džons Hopkins
* Branislav Radeljić, vanredni profesor međunarodne politike na Fakultetu pravnih i društvenih nauka Univerziteta u Istočnom Londonu
* Ljuljzim Peci, izvršni direktor Kosovskog instituta za politiku, istraživanja i razvoj
* Julija Đođa, vanredna profesorka na Univerzitetu u Džordžtaunu
* Jan Cingel, izvršni direktor nevladine organizacije Strateške analize
* Pol Vila Sarija, Direktorat Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Joyce

pre 2 godine

Ukratko, da ne gubim previše vremena. Samo čovek sa malignitetom u glavi može da kuje takav plan. To ukratko znači, da Ameriku ne interesuje šta njene sadašnje članice misle i kakvu politiku sprovode, već da budu slepi poslušnici i topovsko meso za Nato stratege.

deda Raša

pre 2 godine

Pa sve oni rade na silu, od Indijanaca do danas. Demokratija im je u tome naj jače oružje. Zbog te njihove tzv. demokratije mnoge zemlje su platile veliki ceh, među njima i Srbija.

Milan63

pre 2 godine

Bajden nastavlja na svim nivoima da vodi antisrpsku politiku i to je to. Naše je da mu se suprotstavimo takođe na svim nivoima, političkim, dipmomatskim i vojnim. Svaka sila dovijeka. Sve teče, sve se menja.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija