• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vostok

31.01.2022

17:30

MAJSTORE, NA ČEMU SI TI! Lajčak: Niko razuman ne želi Srpsku na Kosovu, a o ZSO da odluče Albanci! ŠTO SE TIČE SRBIJE I TI I ONI MOŽETE DA SE...

Politika

MAJSTORE, NA ČEMU SI TI! Lajčak: Niko razuman ne želi Srpsku na Kosovu, a o ZSO da odluče Albanci! ŠTO SE TIČE SRBIJE I TI I ONI MOŽETE DA SE...

Podeli vest

Specijalni izaslanik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da sporazum o Zajednici srpski opština mora da bude sproveden, i dodao da „niko razuman ne želi Republiku Srpsku na Kosovu"

Lajčak je u intervjuu za Gazetu ekspres rekao da Kosovo i Srbija treba da ispune sve do sada dogovoreno u Briselu i dodao da i Priština i Beograd imaju pravo da podnesu svoje predloge za ZSO, prenosi Politika.

- Niko razuman ne želi 'Republiku Srpsku' na Kosovu. Srbija ima pravo da podnese svoje predloge za ZSO, ali Kosovari neće biti primorani da potpišu bilo šta što je štetno za njihovu zemlju. Moja poseta Prištini i Beogradu sa Gabrijelom Eskobarom ima tri svrhe - rekao je Lajčak.

Govoreći o zajedničkoj poseti Prištini i Beogradu sa predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, Lajčak je rekao da postoje tri cilja te posete, od kojih je kao prvi naveo da se pošalje poruka jedinstva i da se pokaže da dijalogu posreduje EU, a da ga podržavaju SAD.

Kao drugi je naveo „da slušamo partnere i razgovaramo sa njima kako da nastavimo dalje sa procesom i treće, da razgovaramo o nekim aktuelnim pitanjima", naveo je on.

Lajčak je ukazao da ne postoji rok za konačni dogovor, ali dodao da se, ako postoji volja, on može postići u roku od nekoliko meseci.

Na pitanje o tome da li će ZSO imati izvršnja ovlašćenja Lajčak nije konkretno odgovorio.

On je naveo da niko neće ponuditi pismo i reći „potpišete", i dodao „vi ste ravnopravna strana u procesu i imate apsolutno pravo da u procesu iznosite svoje predloge".

MOSKVA U SB UN ODUVALA SAD I BRITANIJU! Gde su naše trupe je unutrašnja stvar Rusije - PRESTANITE DA LAŽETE, ovo je neprihvatljivo!

- I, umesto da kažemo da ovo ne želimo ili ne želimo, bolje bi bilo da kažemo žovo je ono što mi predlažemož, tako želimo da se to uradi -rekao je Lajčak.

Na pitanje ima li i Srbija pravo da daje predloge o ZSO odgovorio je:

- Naravno, jer ste ravnopravne stranke i raspravljate. A mi smo tu da vam pomognemo sa idejama koje su zasnovane na evropskom standardu i evropskom modelu", rekao je Lajčak

Na pitanje da li veruje da bi Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti mogli da postignu konačan dogovor, Lajčak je odgovorio potvrdno, navodeći da su to dva jaka lidera koji imaju podršku naroda da nešto urade.

- Oni znaju da je to i očekivanje međunarodne zajednice. Ali, pre svega, mislim da su dužni da normalizuju odnose, jer trenutno stanje nije dobro. Dakle, oni imaju ono šta je potrebno i mogu da donesu ove odluke. Ne kažem da je lako jer je izuzetno osetljivo, ali imamo lidere sa jakim mandatima i oni to mogu - rekao je on, prenosi Tanjug.

(FOTO) PROCURILA PRVA FOTOGRAFIJA TEMLJENOG UGOVORA: Ovlašćuje se predsednik Vlade, prof. dr Zdravko Krivokapić... Tekst prenesen u celosti!

Na pitanje da li je EU izabrala pravi format za razgovore, ili bi možda bilo bolje da se organizuje konferencija kojoj bi prisustvovali i drugi lideri EU, Lajčak je rekao da smatra da je sadašnji format prikladan jer se konferencije organizuju kada su u pitanju velike krize ili kada postoji opasnost od velikog oružanog sukoba, što ovde nije slučaj.

- Srećom, nismo u toj fazi. Imamo proces koji pomaže EU i koji je vrlo logičan, jer Kosovo i Srbija imaju za cilj članstvo u EU i to može samo Evropska unija. I drugo, želimo da budemo sigurni da svi sporazumi približavaju Kosovo i Srbiju Evropskoj uniji. To su sporazumi zasnovani na pravilima i standardima EU. Dakle, EU format je logičan - rekao je Lajčak.

Podsetimo, tokom nedavne posete Beogradu, visoki predstavnik EU Žozep Borelj je saopštio da će "normalizacija odnosa sa Kosovom odlučivati o ritmu daljih pretpristupnih pregovora Srbije".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
milankukic

pre 2 godine

ovaj Lajcek prica kao da je jeo bunike nežele kao republiku Srpsku na teritoriji "kosova"pa kosovo je Srbija a šta vi ocete da naše dajete šiptarima pa gospodo svi vi takozvani demokrati i civilizovani imate svoje države pa odvojte jedan deo i dajte šiptarima a ne naše

dera

pre 2 godine

Trenutna situacija je da na Kosovu i Metohiji gazduje narko mafija, pa onaj ko ih podržava tako javno dokazuje ko mu puni džepove , nemate vi drugih interesa osim da se bogatite .

Dragan

pre 2 godine

Plaća ih narko mafija, a kukaće kad budu plaćali svojoj deci lečenje od bolesti zavisnosti. Ne znaju jadni da sa tog puta skretanja, a ni povratka nema.

Vla

pre 2 godine

Cudno pitanje na cemu je, pa na cemu bi bio, na kokainu, najvise ga ima na kosovu i najcistiji je, dibija ga besplatno kako bi pricao to sto im odgovara, ne bi me cudilo da nemaju i neku snimak intimne veze sa nekom od lepsih albanki

Marina

pre 2 godine

Nosi se u vražju mater Sotone i dileri droge

MUJO

pre 2 godine

Zasto je dio Bosne i Hercegovine obiljezen srbijanskom zastavom??? Nepismeni novinari ili sta li je u pitanju?

Milan

pre 2 godine

A šta kaže na to naše rukovodstvo? I oni zaboravili da traže ZSO a lepo kad sedi Srpska lista u skupštini Kosova i dogovaraju se na jahtama Pacolija. Što ložite narod?

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija