• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

31.01.2022

20:00

SRBIJO, NA NOGE! NATO I BRISEL BAŠ BRIGA ZA... PRIŠTINA I TIRANA STVORILI PRVIH 60 KM VELIKE ALBANIJE! Ovo im ne sme proći!

Reuters/Tanjug/Fotoilustracija

Politika

SRBIJO, NA NOGE! NATO I BRISEL BAŠ BRIGA ZA... PRIŠTINA I TIRANA STVORILI PRVIH 60 KM VELIKE ALBANIJE! Ovo im ne sme proći!

Podeli vest

Dok Priština sve više zaoštrava slobodu kretanja između Kosova i Metohije i centralne Srbije, na drugoj strani otvara granicu sa Albanijom. To pokazuje da "metodom kuvane žabe", Priština i Tirana pokušavaju da status nezavisnosti južne srpske pokrajine učine konačnim, smatraju analitičari. Sve liči na krajnji cilj - stvaranje Velike Albanije

Nepriznato Kosovo ne mora uz grmljavinu topova i rat da se učini nezavisnim. To može da se uradi i u miru, kroz postepeno potpisivanje pravnih akata i sporazuma, komentariše general Mitar Kovač, direktor Evroazijskog strateškog foruma najavu da će parlamenti takozvanog Kosova i Albanije uskoro ratifikovati „Sporazum o pravilima režima lokalnog pograničnog saobraćaja". Ovaj postupak on naziva „metodom kuvane žabe".

Priština se zatvara prema Beogradu, a otvara prema Tirani

Ovim sporazumom predviđeno je stvaranje jedinstvene teritorijalno-administrativna celina, 30 kilometara unutar Albanije i 30 kilometara unutar Kosova, pišu mediji na Kosovu i Metohiji na albanskom jeziku.

Kovač, pak, ističe jednu anomaliju koja govori u prilog činjenici da iza krinke o potpisivanju sporazuma koji bi, navodno, trebalo da olakša život građanima sa obe strane granice, stoji nešto mnogo ozbiljnije.

- Vidimo kolika je arogancija prištinskih vlasti prema Srbiji u pogledu slobode kretanja ili ulaska na teritoriju KiM. Ona se sve više zaoštrava, a ovde se otvaraju granice i formira pojas od 30 kilometara sa obe strane, a u narednim godinama možemo očekivati da se taj sporazum odnosi na sve građane, i Albanije i lažne države Kosovo - ističe on.

U prilog njegovoj tvrdnji ide i činjenica da građani sa obe strane granice imaju ista prava kao da se radi o jednoj državi.

Prosto rečeno, sporazum između Prištine i Tirane svojevrstan je način izigravanja međunarodnih propisa i pokušaj i formalne integracije Albanije i lažne države Kosovo.

- Nažalost, o tome nedovoljno govore i analitičari, a i političari iz regiona, niti se to dovoljno problematizuje u međunarodnim organizacijama i institucijama. To nisu prvi pokušaji, Znamo da su u više navrata održavane zajedničke sednice vlada Albanije i lažne države Kosovo, koje su suprotne međunarodnom pravu i koje su direktno na štetu suverenosti i teritorijalnog integriteta Srbije - podseća Kovač.

MAJSTORE, NA ČEMU SI TI! Lajčak: Niko razuman ne želi Srpsku na Kosovu, a o ZSO da odluče Albanci! ŠTO SE TIČE SRBIJE I TI I ONI MOŽETE DA SE...

Sporazum je, dodaje on, suprotan međunarodnom pravu i bilo bi logično i opravdano da Srbija u sklopu pregovora sa Prištinom, kao i kroz međunarodne institucije govori o pojavama kojima se ugrožava stabilnost i mir u regionu. Priključivanje i postepena integracija dela tuđe teritorije, kao što je ovde slučaj, izraz je neprijateljstva, zaključuje Kovač.

Mali korak ka stvaranju Velike Albanije

S obzirom da se ne radi o razvijenim ekonomskim zonama sa jedne i sa druge strane granice, potpisivanje sporazuma nije očigledno nije vođeno ekonomskim interesom, objašnjava profesor Pravnog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici Dušan Čelić. Najverovatnije je, kaže on, reč o provokaciji.

- Reč je o političkoj igri, jednoj vrsti probe za ono što se godinama unazad najavljuje, pre svega iz Tirane, a otkad je Aljbin Kurti došao na vlast iz Prištine. Ta igra se zove Velika Albanija. Nije slučajan ni tajming u vezi svega toga, a on je usmeren na napore, pre svega SAD, da izvrše dodatan pritisak na Beograd da postigne sporazum na bazi, kako kažu, uzajamnog priznanja između Beograda i Prištine - kaže Čelić.

Uz to, da se ne radi o „običnom" sporazumu o malograničnom prometu govori i činjenica da je predviđena zona jedinstvene „teritorijalno-administrativne celine" široka po 30 kilometara sa obe strane granice. Prema Čelićevim rečima, širina zone je krajnje neuobičajena.

MOSKVA U SB UN ODUVALA SAD I BRITANIJU! Gde su naše trupe je unutrašnja stvar Rusije - PRESTANITE DA LAŽETE, ovo je neprihvatljivo!

Ako se figurativno može opisati o kakvom se sporazumu radi, može se reći da će ratifikacija sporazuma značiti mali korak ka Velikoj Albaniji i biće interesantno videti reakciju kolektivnog Zapada na ovaj potez, navodi on.

Foto: Fotoilustracija

Sve u svemu, reč je o kršenju rezolucije 1244, a sam sporazum se ne može smatrati međudržavnim jer su ga potpisali entiteti od kojih je jedan secesionistička teritorija, zaključuje on.

(FOTO) PROCURILA PRVA FOTOGRAFIJA TEMLJENOG UGOVORA: Ovlašćuje se predsednik Vlade, prof. dr Zdravko Krivokapić... Tekst prenesen u celosti!

Ministar unutrašnjih poslova Albanije Bledi Čuči potpisivanje sporazuma pravda navodnom činjenicom da će direktne koristi od njega imati oko 300 000 ljudi.

- To znači da mogu slobodno pohađati školu od osnovne do srednje škole, u zavisnosti od lokacije obrazovnih institucija sa obe strane granice. Oni mogu da idu na posao sa obe strane granice, bez potrebe za bilo kakvim dokumentom, za bilo kakvu dozvolu, dakle uz potpuno slobodan promet - rekao je on.

Sa druge strane granice, ministar unutrašnjih poslova u privremenim prištinskim institucijama Dželjaj Svečlja ocenio je da će sporazum da da novi podsticaj privredi i lokalnim tržištima.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Zagor

pre 2 godine

Tako to ide....želiš veliku srbiju na uštrb Bosne što je nemoguće ali zato gubiš vlastiti teritorij!

Ja

pre 2 godine

Srbija to isto radi sa Republikom Srpskom pa se ne bunimo.

Vejo

pre 2 godine

Da ,Petković će da osudi.To će biti naša reakcija?

Milan

pre 2 godine

Čuje li ovo naš predsednik AV? Hoće li reagovati, neće? Ne ložite narod.

ZN

pre 2 godine

NIje albance "podelila" granica, već su se posle 1945, uz Titov amanet, masovno doseljavali iz Albanije na KiM i tako se našli "podeljeni" na dve strane. Osim toga, šiptari zvanično neće u "otvoreni balkan", a nezvanično će se kroz Albaniiju, preko diploma i prijava boravka uključiti "na mala vrata" i eto ih na radu u Srbiji. U Nišu, Vranju, Prokuplju. Pa većini njih su dede i babe iz Albanije i ostale su im tamo i kuće i imanja. Tako su državljani gde treba i po potrebi (naročito glasanja).

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17