• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.02.2022

09:29

Ako Priština krene u obezbeđivanja novih priznanja, SRBIJA NEĆE SEDETI SKRŠTENIH RUKU! Niko nas neće priterati uza zid!

Fotoilustracija/AP PHOTO/Pixabay

Politika

Ako Priština krene u obezbeđivanja novih priznanja, SRBIJA NEĆE SEDETI SKRŠTENIH RUKU! Niko nas neće priterati uza zid!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je danas da Srbija neće sedeti skrštenih ruku ako Priština krene u obezbeđivanja novih priznanja


"Ako neko misli da će nas na taj način priterati uza zid, zavrtati nam ruku kako bismo na nešto pristali, treba da zna da i mi možemo da promenimo način ophođenja", rekao je on u intervjuu za "Večernje novosti".


On je projekat takozvane kosovske nezavisnosti ocenio kao neuspeo, i dodao da nema razumne alternative pregovorima koji se vode između Beograd i Prištine.

Odnos sa Prištinom opisao je kao Gordijev čvor koji mrse duge decenije.

"Ne može se razgovarati o tom pitanju sa uverenjem da ga je moguće razmrsiti u kratkom roku", ocenio je Selaković.

On je rekao da Beograd ostaje posvećen dijalogu, a da su očuvanje mira, stabilnosti, državnih i nacionalnih interesa na KiM prioriteti u tom procesu.

Selaković je istakao i da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, upravo ono što je Srbiji napadnuto na KiM, kao što poštuje i integritet Republike Srpske.

"Pokušaji određenih političkih faktora, da za razliku od procesa secesije KiM, u BiH vode proces unitarizacije, kako bi se obesmislila dejtonska struktura Bosne. U tom smislu ne može biti paralele između KiM i BiH. Sagovornike uvek pitam o kom se principu tu radi - zašto se jednima omogućava nešto što se drugima uskraćuje", poručio je on.

Foto: AP Photo/Petr David Josek

Aljbin Kurti

Potvrdio je da postoje pritisci na Srbiju oko KiM i Republike srpske i ocenio da će usložnjavati i intenzivirati pogotovo što smo u izbornoj godini.

"Dosadašnjom politikom Srbija pokazala kako se čuvaju mir i stabilnost u regionu i donose mudre političke odluke. Ne nasedamo na provokacije i razmišljamo i nekoliko decenija unapred, a tu pre svega milsim na inicijativu predsednika Vučića Otvoreni Balkan", rekao je on.

Selaković se založio da se da šansa ambasadoru Kristoferu Hilu da vidimo kako će i šta raditi.

Naveo je da on treba da se suoči sa tim da ovo nije Srbija devedesetih, te da sejanjem bombi 1999. ništa nije rešeno.

"Važno je i da danas nesumnjivo postoji nešto što nije postojalo devedesetih - a to je uzlazna putanja saradnje Srbije i SAD", naglasio je Selaković.

Kako je ocenio, Srbiji se ne postavlja pitanje da prizna Kosovo da bi postala članica EU, i podsetio da i pet zemalja Unije ne priznaje jednostranu nezavisnost Kosova.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Nikola Selaković

Dodao je da je priče o navodno novoj koncepciji Zajednice srpskih opština više video u medijima, nego što je čuo u razgovorima oko KiM, sa evropskim i američkim zvaničnicima.

"Ono o čemu jedino može da se razgovara je sprovođenje Briselskog sporazuma", rekao je on i dodao da je od Lajčaka i Eskobara dobio najčvršća uveravanja da EU i SAD utiču na Prištinu da taj sporazum sprovede i formira ZSO.

Govoreći o multivektorskoj spoljnoj politici koju Srbija vodi, istakao je da je njen kreator i idejni tvorac predsednik Aleksandar Vučić.

"Ta politika omogućila je našoj državi da povrati kredibilitet, ojača ugled u svetu i da se ubrzano ekonomski razvije, što nas je pozicioniralo kao činioca političke stabilnosti i mira u ovom delu Evrope", rekao je on.

Selaković je rekao da uvek postoje zahtevi iz EU da se uskladi spoljna politika i Srbija se odrekne dobrih veza sa Rusijom i Kinom.

Podsetio je da i u EU postoje zemlje članice koje se ne odriču takvih dobrih odnosa sa Rusijom i Kinom.

"Naša obaveza je jasna, onog trenutka kada postanemo članica EU tada treba da usklađujemo našu spoljnu i bezbednosnu politiku".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
CARDAK

pre 2 godine

SIPTARI! RUSIJA I PUTIN JE JASNO SATERALA U COSAK I VAS I ZAPAD CITIRAM"NEDAM SRBIJU". Ako mislite da ce vas kauboji braniti gotovo je amerska LICENCA U EVROPI JE ISTEKLA!SAD SU DRUGI SERIFI I ONI CE UREDJIVATI EVROPU!

NEBOJŠA

pre 2 godine

СРБИЈА ЛИЖЕ ДУПЕ И ШИПТАРИМА И АМЕРИКАНЦИМА.СРАМ ВАС БИЛО.СВЕ ''СПОРАЗУМЕ'' СМО ПОТПИСАЛИ У ЊУХОВУ КОРИСТ

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija