• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

07.03.2022

07:00

PREVARANTI PLJAČKAJU NAROD ZBOG SUKOBA RUSIJE I UKRAJINE! PODIGLI KURS DINARA! Ne plaćajte evro više od 119!

Informer

Politika

PREVARANTI PLJAČKAJU NAROD ZBOG SUKOBA RUSIJE I UKRAJINE! PODIGLI KURS DINARA! Ne plaćajte evro više od 119!

Podeli vest

NBS će kazniti i zatvoriti sve menjačnice koje koriste priliku da prodaju evro za 120 i više dinara. Kurs je potpuno stabilan, nema nikakvog razloga za brigu

Ne plaćajte evro više od 119 dinara jer se radi o prevari! Narodna banka Srbije (NBS) kazniće i zatvoriće sve menjačnice koje koriste priliku da prodaju evro za 120 i više dinara. Oni poručuju da je kurs dinara potpuno stabilan i nema razloga da građani masovno kupuju devize.

Kurs stabilan

Ranije smo stvorili rezerve koje služe za očuvanje stabilnosti kursa
Jorgovanka Tabaković

Pojedine menjačnice, posebno u unutrašnjosti, koriste krizu da zarade, pa građanima evro naplaćuju 121, pa čak i 122 dinara, iako prema propisima NBS, prodajni kurs ne sme biti viši od zvaničnog srednjeg kursa za više od 1,25 odsto.

Foto: Informer

Nema nestašica, ne pravite zalihe

Država je obezbedila dovoljno svega - i hrane, i ulja, i goriva, i gasa, nema potrebe da se ide u velike kupovine, da se prave zalihe i strahuje za nestašice, izjavila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

- Cene i snabdevenost osnovnih namirnica neće se menjati. Kada je reč o naftnim derivatima, moramo imati u vidu da se njihova cena formira na svetskom tržištu i da za naftne kompanije koje rade kod nas cene moraju biti ekonomski prihvatljive i da se moraju korigovati - objašnjava Matićeva i podseća da važenje postojeće uredbe o ograničenju cena evrodizela i bezolovnog benzina ističe 13. marta, zbog čega su u toku razgovori nadležnih ministarstava sa Udruženjem naftnih kompanija Srbije i NIS, o novoj zaštitnoj ceni derivata.

Foto: Informer

Nema mesta panici

Zato Narodna banka od subote detaljno "češlja" menjačnice u gradovima širom Srbije i kontroliše ko krši zakon i prodaje evro po kursu višem od dozvoljenog!

- Započeli smo kontrolu na osnovu sopstvenih saznanja i pritužbi građana. Za pravno lice predviđena je novčana kazna od 100.000 do dva miliona dinara, a za preduzetnike novčana kazna od 10.000 do 500.000 dinara - kažu oni.

Ako kontrolori otkriju nezakonitost u radu neke menjačnice, NBS podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka koji se upućuje nadležnom prekršajnom sudu. Takođe, NBS može im oduzeti dozvolu za rad ako utvrdi da menjač nije ispravio grešku, iako mu je to naloženo tokom kontrole.

Profiteri

To nije ništa drugo do njihova želja da profitiraju jer što je veći kurs, to je i njihova zarada veća
Mlađen Kovačević

- Nema razloga za paniku. I deviznih sredstava i strane gotovine imamo dovoljno. Narodna banka već obezbeđuje bankama i dinarsku i deviznu likvidnost u dovoljnoj meri. Pojačano je snabdevanje banaka stranom gotovinom kako bi menjačnice brzo i efikasno mogle da odgovore na veliku tražnju građana koja se pojavila. Naložili smo bankama da ni u jednom trenutku ne sme biti prekida snabdevanja menjačnica gotovinom - kažu u Centralnoj banci i dodaju:

- Građani zato ne treba da brinu. Ne treba da povlače novac iz banaka u kojima su sredstva najsigurnija, niti da kupuju devize u menjačnicama. Ni u jednom trenutku stabilnost kursa nije i neće biti dovedena u pitanje. Ovu krizu smo dočekali sa rekordno visokim nivoom deviznih rezervi, preko 16 milijardi evra, i imamo sasvim dovoljno sredstava i umeća da očuvamo stabilnost koja nema alternativu!

Foto: Informer

Kako da znate koliki kurs je dozvoljen?

Podsetimo, prema propisima, prodajni i kupovni kurs za evro ne može biti viši, odnosno niži, od zvaničnog srednjeg kursa za taj dan za više od 1,25 odsto. Kako biste znali koji je maksimalni iznos po kome menjačnice mogu da vam prodaju ili otkupe evre, najprostije je da odete na sajt NBS i pogledate koliki je srednji kurs za taj dan, a zatim na taj iznos dodate ili oduzmete 1,25 posto. Na primer, ako je srednji kurs 117,6, onda prodajni kurs po kome menjačnice mogu da vam naplate menjanje vaših dinara za evre može maksimalno da iznosi 119,08 dinara.

Foto: Informer

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković za Informer kaže da ne očekuje veće oscilacije kursa u narednom periodu.

- Odgovornim ponašanjem, u boljim vremenima, stvorili smo rezerve koje služe za očuvanje stabilnosti kursa, koja je preduslov ukupne finansijske stabilnosti - istakla je guvernerka za Informer.

Ekonomista Mlađen Kovačević kaže da ne postoji realan razlog za paničnu kupovinu deviza.

- Građani kupuju evre jer se pribojavaju šta će se desiti u budućnosti. Sa druge strane, očigledno je da su neki vlasnici menjačnica to primetili, pa su zato podigli kurs evra izvan zakonskog opsega. To nije ništa drugo do njihova želja da profitiraju jer što je veći kurs, to je i njihova zarada veća - rekao je on.

Bez većih oscilacija

Na pitanje da li u narednom periodu očekuje veće oscilacije kursa Kovačević odgovara:

- Verujem da će NBS uspeti da održi kurs evra. Država sada ima dobre devizne rezerve i NBS će moći da spreči eventualne veće oscilacije. Jedina pretnja za naš kurs može biti ako se rat nastavi još dugo i Zapad odluči da uvede sankcije bankarskom sektoru, poput onih koje su uvedene ruskim bankama - napomenuo je Kovačević.

Mi prodajemo po zvaničnom kursu

Jelena Cmiljanović iz menjačnice "Panter" kaže da je interesovanje građana za kupovinu evra skočilo.

- Naše menjačnice kurs formiraju prema propisima NBS-a, pa je prodajni kurs trenutno 119 dinara, dakle, u zakonskom opsegu. Građani ovih dana zaista više kupuju devize, i to samo traže evre - kaže Cmiljanovićeva.

NASEO NA PROPAGANDU! Kupio 200 kg brašna, pa vratio!

Da se poslednjih dana plasiraju laži oko nestašica hrane koje su potpuno zbunile naše građane, pokazuje i događaj iz jedne beogradske prodavnice. Kako saznajemo, u radnji jednog poznatog trgovačkog lanca u petak uveče došao je čovek i kupio ni manje ni više nego 200 kilograma brašna! Međutim, sutradan je došao i rekao da hoće da vrati 180 kilograma i da dobije povratak novca. Kako je rekao, "supruga je poludela i pitala ga šta će raditi sa tolikim brašnom kad ima brašna svuda po radnjama"!?

Kupcu je objašnjeno da može da vrati brašno, ali se pare, po zakonu, za kupljenu hranu ne vraćaju.

 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
USAF

pre 2 godine

Gluposti!kakve privatne menjacnice?Neka NBS prodaje Evro po kursu koji sama odredi i nitko nece ici kod privatnih mesetara!Povecati kontrolu menjacnica!Prosto resiv problem!

NAMIRNICE KOJE BUDE ŽELJU ZA SE*SOM! Vodite ljubav uz crno vino, bademe i čokoladu!
Zanimljivosti

NAMIRNICE KOJE BUDE ŽELJU ZA SE*SOM! Vodite ljubav uz crno vino, bademe i čokoladu!

Stres, nervoza zbog svakodnevnih problema, sitnih, i onih malo većih, rasute misli od posla, preko dece, do nabavke namirnica za ručak i planiranje raznih aktivnosti, utiču na to da se na seksualni život potpuno zaboravi i da se libido svede na minimum. A to je pogrešno! Seks nikako ne treba da bude na kraj pameti! Vreme je da oživite svoju seksualnu želju, a moćni afrodizijaci su tu da vam pomognu

04.03.2022

18:49

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija