• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.03.2022

14:38

Njihov cilj je i dalje proterivanje i etničko čišćenje Srba - NIŠTA SE TU NIJE PROMENILO!

Tanjug/Miloš Milivojević

Politika

Njihov cilj je i dalje proterivanje i etničko čišćenje Srba - NIŠTA SE TU NIJE PROMENILO!

Podeli vest

Predsednik Skupštine Srbije i Socijalištičke partije Srbije Ivica Dačić kaže da je teška godišnjica pred nama - osamnaest godina od pogroma Srba na KiM 17. marta 2004. čiji je cilj bio etničko čišćenje Srba, koji međunarodna zajednica nikada nije osudila


On dodaje da se od 1999. do danas vratilo manje od dva odsto Srba koji su proterani da žive na KiM, što je dokaz da je cilj Prištine Kosovo i Metohija bez Srba, a ne zajednički život sa njima.


"Pogrom je bio rezultat albanskog separatizma na Kosovu i želje za etničkim čišćenjem Srba i to nije bio jedini put, na žalost. Do danas ne znam da je iko odgovarao zbog toga što se desilo, da li su registrovani počinioci, da li je protiv ikoga pokrenuta optužnica i da li je iko osuđen. To govori o odnosu prema srpskih žrtvama u zločinima nad Srbima", istakao je Dačić.

On je naglasio da međunarodna zajednica nikada nije osudila pogrom Srba na KiM 2004. i da se njena politika prema KiM nikada nije promenila.

"Kosovo je njihovo čedo i oni su ih pomagali da se stvore i nikada ih neće dovoljno osuditi niti, izvršiti pritisak da se dođe do nekog kompromisa", smatra Dačić.

On ističe da se isto tako nije promenio odnos Prištine prema Srbima, jer se od 1999. do danas manje od dva odsto Srba koji su proterani se vratilo da žive na KiM.

"To je pokazatelj da je njihov cilj i dalje proterivanje i etničko čišćenje Srba, a ne zajednički život sa njima", naglašava Dačić.

Na pitanje o agresivnoj politici Prištine za prijem u međunarodne institucije i NATO, a da je izgovor za takve zahteve dešavanja u Ukrajini, Dačić odgovara da je veoma teško u isto vreme govori o teritorijalnom integritetu Ukrajine i gurati Kosovo u međunarodne organizacije.

"To je apsolutno suprotno jedno od drugog. Naš teritorijalni integritet je ugrožen. Nasilno je srušen bombardovanjem Srbije i mi te stvari svakako nećemo podržati. Samo se nadam da neće imati dovoljno podrške da tako nešto i realizuju", poručio je Dačić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija