• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti/Đ. Bilbija

17.03.2022

17:30

NIJE PITANJE MOŽEMO LI, MORAMO! HOĆE LI SRPSKA I SRBIJA IZDRŽATI DOK RUSIJA NE POSTANE VELIKA I MOĆNA? Biće lakše već od novembra 2022!

AP/Reuters/Fotoilustracija

Politika

NIJE PITANJE MOŽEMO LI, MORAMO! HOĆE LI SRPSKA I SRBIJA IZDRŽATI DOK RUSIJA NE POSTANE VELIKA I MOĆNA? Biće lakše već od novembra 2022!

Podeli vest

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je da je na Republici Srpskoj, na narodu i institucijama, da izdrže bar do kraja mandata američkog predsednika Džoa Bajdena. To je, nema sumnje, podrazumevalo: potom će biti lakše, manevarski prostor biće bar malo veći, a pritisci - ako i ne budu bitno smanjeni - biće lišeni makar dela srbofobskog naboja i usmerenosti

Moguće je da Srpska neće morati da još 32 meseca prelazi preko ovakvog američkog minskog polja.
       

Moguće je da će biti lakše već od novembra 2022-ge jer dubinsko raslojavanje i unutrašnje antagonizovanje Amerike, zajedno sa neuspešnošću Bajdenove vladavine, povećavaju izglede da republikanci na kongresnim međuizborima povrate većinu i u Senatu i u Predstavničkom domu.
       
To, naravno, neće dobiti nijednu srpsku bitku, ali će pobedu u dejtonizovanju postdejtonske (zapadne i muslimansko-bošnjačke) antisrpske i antidejtonske divlje gradnje učiniti izvesnijom, manje skupom i vremenski bližom.

Nova era

Cenu će učiniti manjom, a put kraćim, i rusko-kineski Pekinški manifest kojim su Vladimir Putin i Si Đinping proglasili "novu eru" u međunarodnim odnosima.
       
Zbignjev Bžežinski je, kao pravi Poljak, priželjkivao američku dominaciju protiv Rusije, na račun Rusije i na ruševinama Rusije. „Nova era" biće realno protiv američke hegemonije i na njenim ruševinama.
       
Turska poslovica ukazuje da pametna ptica - kad duva vetar - radi samo jedno: maše krilima dok ne uhvati vazdušnu struju, a onda samo drži krila raširenim. „Nova era" srpskoj ptici nudi bar trećinu takve mogućnosti.
       
Utoliko pre što je Rusija na korak od pobede u drugom (ili trećem) hladnom ratu. I što - rame uz rame sa Kinom - nastupa sa Putinovim sloganom: Dobro ne sme biti bespomoćno i nenaoružano, Dobro mora biti u stanju da brani samo sebe.

RUSI SU SAMO NJEGA ČEKALI?! ZELENSKI SPASAVANJE "DONBASKE VOJSKE" POVERIO "AMERIČKOM GENERALU"! Može li on zaustaviti Putina?!

Foto: Reuters/Tanjug/Fotoilustracija

Džo Bajden, Vladimir Putin, Si Đinping

Rusko i kinesko Dobro već je zaštitni zid i za međunarodno pravo i obe srpske države.  
       
Povoljna okolnost  je i to što je predsednik Vlade Rusije, Mihail Mišustin, na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, na kojoj je pala odluka da Moskva pređe Rubikon priznanja nezavisnosti donbaskih republika, bez i najmanjeg kolebanja raportovao: da je Rusija potpuno spremna da se suoči sa novim američkim i EU-sankcijama.

Rusija spremna na sve pritiske

Rusija se u svojoj istoriji tri puta nosila sa celim Zapadom: u ratu sa Napoleonovom „evropskom unijom", u Krimskom ratu i kad je naspram sebe imala Hitlerovu „evropsku uniju".
       
Za Krimski rat se nije odmah revanširala, a dva druga je završila u Parizu i Berlinu.
       
Sada protiv sebe ima još i Sjedinjene Američke Države sa njihovom NATO-toljagom i 101-nim paketom antiruskih sankcija koje su u Moskvi već procenili kao svojevrsnu objavu rata.
       
Za Republiku Srpsku i Srbiju su se već otvorila bar tri pitanja:
1. Hoće li Rusija ekonomski izdržati i potvrditi vekovno pravilo da je ona sila koja ne počinje već - završava ratove?
2. Koliko dugo će za Beograd i Banjaluku biti rizičnije nego poslednjih godina da se oslanjaju na Rusiju i Kinu?
3. Već sada je jasno da svet više neće biti isti, ali - da li će biti bolji ili gori za Srbe kojima su oni koji su Rusiju i Kinu proglasili za neprijatelje slali i šalju Vokere, Palmere, Eskobare, Šmite i Piče?

Bžežinski je svoje još upozoravao da Zapad nipošto ne sme dozvoliti novo spajanje Rusije i Ukrajine jer je Rusija sa Ukrajinom velika sila, a bez nje - regionalna. A upravo to se sada događa.

Amerikancima i kolektivnom Zapadu ni NATO, AUKUS i Savez demokratija neće mnogo vredeti protiv tandema Moskva-Peking koji ne krije da je krenuo u pravljenje novog svetskog poretka koji će nastati na ruševinama Pax Americana.
       
Hoće li Rusija izdržati i hoćemo li mi izdržati dok ne postane jasno da je ona izdržala i došla do svoje sfere uticaja i postala stožer pravoslavnog civilizacijskog kruga?
       
Predsednik Vlade Rusije, Mihail Mišustin, kad je donošena odluka o prelasku Rubikona sa priznanjem donbaskih republika, bio je jasan: „Izdržaćemo, za ovo smo se dugo spremali".

Državni i vojni vrh u Moskvi potpuno su svesni da će ili pobediti ili će se Rusija suočiti sa raspadom.
       
Zapad sankcijama pokušava da ostvari ono što ne može silom. Moskva će odgovoriti prisiljavanjem Sjedinjenih Država i njihovih saveznika i vazala na mir i prepakivanje sveta na štetu SAD i njihove hegemonije.

 

PROCUREO DIL RUSIJE I UKRAJINE, DOKUMENT OD 15 TAČAKA?! Britanski dnevnik tvrdi, u toku je peglanje detalja! MOSKVA I KIJEV ĆUTE...

Moskovski ekspert za spoljnu politiku i vojne strategije Sergej Karaganov smatra da sučeljavanje tek počinje i da će biti dugim.
       
Po njegovoj proceni, Rusija se već revanširala za poraz u Hladnom ratu.
       
Džo Bajden je morao da prizna da je između „adskih sankcija" i trećeg svetskog rata izabrao sankcije.

Moskva neće ustuknuti

      
Izraelski vojni ekspert Jakov Kedmi, koji je rukovodio obaveštajnom službom Nativ, uveren je da Moskva neće ustuknuti, čak - da će i dalje podizati uloge.

Foto: YoutubePrintscreen/ ITON-TV

Jakov Kedmi, izraelski obaveštajac


       
Njen odgovor, uveren je Kedmi, na ekonomske, finansijske i transportne sankcije uopšte neće biti samo na tim terenima za igru. Prema njegovim rečima, Rusija će prisiliti SAD i Zapad na novi svetski poredak koji Moskva neće crtati na mapama već - na zemlji. Kao u Ukrajini.
       
Prva faza našeg izdržavanja verovatno će biti do naredne zime. U snabdevanju Nemačke, ruska nafta čini 35 odsto, a gas - preko 50 odsto. Bruto proizvod Kine u 2021-oj - i to bez Hongkonga i Makaoa - bio je veći nego cele Evropske unije.  

ŠEF IZRAELSKE TAJNE SLUŽBE, DRUGI PUT U DVA DANA, ZALEDIO AMERE! Moskva zna slaba tačke Zapada... Pismo Putinu ih je šokiralo, sada ih je dokusurio!

       
Bajdenovo izbegavanje „trećeg svetskog rata" i držanje povodom Ukrajine pokazuju da SAD i NATO ne bi stali na stranu mnogih članica zapadne vojne alijanse u slučaju da zarate sa Rusijom.
       
Ako se Srbija i Srpska uplaše i pokleknu pred Bajdenom i Džonsonom, Eskobarom i Pičom, propustiće priliku da budu među pobednicima u geopolitičkom ratu koji se razbuktava. Pridružiće se Montenegru Mila Đukanovića, pa više neće imponovati ni Srbima u Crnoj Gori.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vladan

pre 2 godine

Lepo je Nosterdamus i baba Vanga prorekli da ce se svet podeliti . Prevedeno prorekli su raspad cepanje EU i stvaranje zapadnog i istovnog bloka . I to ce se ostvariti u bliskoj bliskoj buducnosti

Marko

pre 2 godine

SVE BI BILO MNOGO LEPSE DA NEMA NACIZMA U SVETU I GLUPI NOVINARA,NOVINARI PROFESIONALCI PISU STO DECA NIKADA NEBI NAPISALA.NOVINARI SU TI KOJI ZAVADJAJU NAROD LAZIMA,PREVARAMA, IZBEGAVANJE ISTINE I MNOGO PLASIRANI LAZI...

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija