• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.03.2022

14:00

Miloš Jovanović: Sa desnice NADA jedina prava alternativa vlasti

Politika

Miloš Jovanović: Sa desnice NADA jedina prava alternativa vlasti

Podeli vest

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) i jedan od lidera koalicije NADA Miloš Jovanović kaže da očekuje ulazak te koalicije u republički i beogradski parlament posle izbora 3.aprila i ističe da je NADA jedina prava alternativa vlasti sa desnog političkog spektra

Jovanović kao adute te opozicione grupacije u odnosu na ostale desničarske stranke i koalicije koje učestvuju na izborima vidi ozbiljnost i doslednost u politici.

- Očekujemo da uđemo u republički i beogradski parlament, verujem da će i jedno i drugo biti postignuto sa najvećim mogućim rezultatom - kaže Jovanović za Tanjug i dodaje da koalicija, koju čine DS S, deo POKS-a i više do 20 udruženja građana, ne radi istraživanja jer nema sredstava i resurse, ali da istraživanja drugih pokazuju da će NADA biti u parlamentu.

Međutim, Jovanović kaže da ne veruje previše istraživanjima i da ona često služe manipulacijama, te da su za njega najbolji reper reakcije građana.

- Odjek je više nego dobar, ljudi nam prilaze na ulici, prepoznaju i znaju za šta se zalažemo, daju podršku, to nikada do sada nije bilo tako - kaže Jovanović.

Ističe da cilj koalicije NADA nije samo prelazak cenzusa već što veći procenat glasova na republičkim i beogradskim izborima, kao i to da kao predsednički kandidat Nade prođe u drugi krug na predsedničkim izborima.

Jovanović smatra da to neće biti lako imajući u vidu da su, kako kaže, resursi drugih lista i kandidata neuporedivo veći i da im politička konstalacija nije najnaklonjenija jer, navodi, kao predsednički kandidat biračko telo delimično deli sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

- Bez obzira na sve to, kada se pogleda lista kandidata, mislim da naša ozbiljnost, energija i iskrenost daju rezultate. Znam da neće biti lako ući u drugi krug, ali nije nemoguće i borićemo se za to, jer je značajno da dođe do drugog kruga. To će biti dobro za sve, dobro je za demokratiju, čak i za aktuelnu vlast, da se malo prodrma - kaže Jovanović.

Foto: Tanjug



Ističe da će o drugom krugu odlučivati građani, te da nema sumnje da će Vučić imati ubedljivo najbolji rezultat u prvom krugu.

- Možda čak i toliko dobar da ne bude drugog kruga i toga smo svi svesni. Ali, između 51 i 49 odsto nije velika razlika, može to da se spusti na 49 odsto, onda za ulazak u drugi krug neće biti potreban veliki broj glasova - navodi Jovanović.

Na pitanje da li je, ako ne prođe u drugi krug, spreman da podrži drugog opozicionog kandidata i koga, Jovanović kaže da će na to pitanje odgovoriti 3. ili 4.aprila, a da će se do tada boriti za ulazak u drugi krug.

- Kada uporedim svoju biografiju, ono što govorim i u šta verujem sa drugim, čini mi se, ozbiljnim kandidatom Zdravkom Ponošem, ne mislim da sam preterano hendikepiran. Šta će biti, videćemo. Stvari neće ići lako, ali daleko od toga da su nemoguće - kaže Jovanović.

Na konstataciju da je opšta ocena da je, kada je reč o borbi za naklonost birača, ''''prevelika guzva“ na desnici i pitanje da li je postojala racionalna osnova za ujedinjenje, kao i šta je glavni adut NADA-e kod birača u odnosu na Zavetnike ili koaliciju okupljenu oko ''''Dveri'''', Jovanović kaže da ujedinjenje nije bilo moguće i da je NADA jedina "suštinska alternativa" sadašnjoj vlasti sa desne strane političkog spektra.

Kao prednost koalicije NADA ističe doslednost i ozbiljnost u politici i to što se njeni predstavnici nisu "bavili cirkusom da bi prečicom stigli do popularnosti ili prepoznatljivosti".

Naglašava da nema nikakav problem sa Boškom Obradovićem ili Milicom Ðurđević Stamenkovski, ali smatra da je doslednost vrednost u politici i da bez toga nema ozbiljnog rezultata.

- Ne mislim da sa vrlo oskudnim životnim i profesionalnim i skoro nepostojećim političkim iskustvom, treba da se kandidujete za predsednika ili predsednicu Republike. To ne znači da neće imati bolji rezultat od mene, biće onako kako će građani odlučiti i neću imati problem sa tim. Ali, verujem da treba ozbiljno shvatiti sudbinu jednog naroda i države, naročito u vremenima koja će doći, a koja će biti krajnje izazovna i zahtevaće životno, profesionalno i političko iskustvo - navodi Jovanović.

Na pitanje koliko je sukob u Ukrajini uticao na kampanju u Srbiji, budući da je fokus svih, a građana pre svega, na pitanjima hrane, nafte, cena... i kakva bi u tim događajima trebalo da bude pozicija Srbije, Jovanović kaže da je ukrajinska kriza "vratila politiku u politiku" i uozbiljila raspravu u Srbiju jer se, kaže, do sada sve svodilo isključivo na politikanstvo.

- Užasan je povod i užasna tragedija, ali ima, uslovno rečeno, pozitivan efekat na našu političku scenu, pokazalo se da se radi o ozbiljnim stvarima i da državu treba da vode ozbiljni ljudi. U tom smislu, to je delimično dobra stvar za nas, ali žao mi je što se ozbiljnost vratila na taj način - kaže Jovanović.

Podseća da je koalicija NADA prva izašla sa jasnim stavom o ukrajinskoj krizi, da ne dolazi u obzir nikakva osuda Rusije od strane Srbiji, kao ni uvođenje sankcija ili pridruživanje već uvedenim sankcijama jer je, kaže, to pitanje nacionalnog interesa i politike nesvrstavanja, ali i toga da za krizu, smatra Jovanović, nije najodgovornija Rusija.

S druge strane, kako kaže, Srbija ne sme da prizna nezavisnost Luganske i Donjecke republike jer bi time, ukazuje, bili prekršeni fundamentalni principi međunarodnog prava, a jedan od njih je teritorijalna celovitost država.

Jovanović, takođe, smatra da je Srbija trebalo da bude uzdržana prilikom glasanja o Rezoluciji u Generalnoj skupštini UN kojom se Rusija osuđuje za agresiju i traži povlačenje ruske vojske iz Ukrajine, kao i da će pritisci na našu zemlju da uvede sankcije Rusiji biti još veći.

To bi bilo smrtonosno i svrstalo bi nas na zapad gde nikada nismo bili u potpunosti, kaže Jovanović i dodaje da je Srbija istinski "istok na zapadu i zapad na istoku", što nas je civilizacijski i istorijski odredilo.

- S druge strane, naši nacionalni interesi, kada je reč o Republiki Srpskoj, Kosovu i Metohiji, položaju Srba u Crnoj Gori, i danas su ugroženi sa zapada. Rusija nas ne ugrožava po tim pitanjima, već nas štiti i neracionalno je svrstati se uz dželata - zaključuje Jovanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade R

pre 2 godine

Miloš je okej lik, samo je napravio glupost što je u koaliciji sa ovima što su za monarhiju! Kakva glupost! Koja monarhija! Dvadeset prvi vek!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sramni udari kolega na Sašu Ilića! "Ko je on i šta je osvojio?"
Fudbal

Sramni udari kolega na Sašu Ilića! "Ko je on i šta je osvojio?"

Teške reči uputili su ruski treneri na račun legende srpskog fudbala Saše Ilića (46)! Tek što je preuzeo klupu ruskog kluba Nižnjeg Novgoroda, tamošnji treneri ostrvili su se na njega i poručili da on nema dovoljno jaku trenersku biografiju da bi postao strateg ove ekipe.

05.05.2024

12:56

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija