• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

28.03.2022

07:00

HLEB ĆE BITI LUKSUZ, ALI NE U SRBIJI! Vučić: Inflacija je veća nego što smo očekivali, ali imamo stabilne i jake finansije

printscreen

Politika

HLEB ĆE BITI LUKSUZ, ALI NE U SRBIJI! Vučić: Inflacija je veća nego što smo očekivali, ali imamo stabilne i jake finansije

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, govoreći o ekonomskoj krizi koja je zahvatila svet posle izbijanja rata u Ukrajini, kaže da je Srbija dobro snabdevena, a cene su niže nego u Evropi

On je naglasio da će trenutna situacija uticati na cene hrane, a pre svega hleba, u evropskim državama.

Kako je dodao, inflacija je veća nego što smo očekivali, ali imamo stabilne i jake finansije.

- Snabdevenost svime je dobra, ima svega i po nižim cenama nego u nekim delovima Evrope. Hleb je kod nas 46 dinara, to je 40 centi. U Hrvatskoj će ići na dva evra, negde će ići i do 10 i svuda će cena da skače. Hleb će postati luksuzna hrana, ali ne i za Srbiju. I cene mleka i ulja su nam najbolje u regionu. U mnogim državama ulje ne možete ni da kupite, a nama ostaju značajne količine za izvoz i pored naše potrošnje - zaključio je Vučić.

On je objasnio da se porast cena ne može izbeći, jer rastu cene energenata i đubriva, a to sve ulazi u cenu poljoprivrednih proizvoda i tako se stvara začarani krug.

- Cene će otići u nebesa u celom svetu. Vidim da Grčka, Španija, Italija već ograničavaju prodaju ulja, brašna. Postoje indicije i za Nemačku. Ukrajinski ministar poljoprivrede je rekao da imaju velike probleme sa žitom i izvozom žita, i to unosi potpuni haos na svetskom tržištu, jer je Ukrajina zemlja sa ogromnim poljoprivrednim resursima, i veliki izvoznik, kao i Rusija. I postavlja se pitanje, odakle sada žito, odakle hleb? Ali mi u ovako teškoj situaciji radimo sve što možemo da naš narod što blaže oseti posledice ovog haosa. Neki iz regiona prete da obratimo pažnju, jer ako ne kupe od Srbije, kupiće od drugih, a onda navedu zemlju koja kupuje od nas - rekao je predsednik Vučić.

Foto: printscreen

Aleksandar Vučić

Kako je dodao, dobio je i najnovije podatke o inflaciji u Evropi.

- Nemačka je očekivala inflaciju 3,3 posto, a ići će do 5,7 i 6,1. Jedna Nemačka. To je najzdravija evropska ekonomija. BiH će završiti sa 9,2, verujem da ćemo mi biti manji. Ali ta inflacija je uvezena, ne možete da se suprotstavite kada vam dođe cena energenata koja je uračunata u svaki proizvod - istakao je on.

Mladima jos 100 evra u junu

Aleksandar Vučić rekao je da će mladi početkom juna dobiti još po 100 evra,

- Isplata će biti 1, 2. i 3. juna. Mladi dobijaju još po 100 evra, to je važna podrška mladim ljudima - rekao je Vučić i podsetio da je država isplatila i 20.000 pomoći svim penzionerima. Mladi koji se nisu prijavili u januaru za prvu isplatu mogu to da učine od 16. do 31. maja, a pravo imaju svi oni od 16 do navršenih 29 godina.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ana

pre 2 godine

Srbija nikada stabilnija nije bila. Hleb u Italiji i Nemackoj je 10 € .

Neka

pre 2 godine

Srbija je dovoljno jaka i slobodna država, koja se iz dana u dan sve više gradi i ekonomski jača, sve zahvaljujući Vučiću! To je razlog zbog kojeg želimo sa Vučićem u budućnost!

Mina

pre 2 godine

Vucic se trudi da olaksa situaciju u drzavi koliko je to moguce.

Veljko M

pre 2 godine

Srbija ima sasvim dovoljno žita i prašna tako da građani neće osetiti nikakvu nestašicu hleba.

Drina

pre 2 godine

Situacija u svetu je uticala da inflacija kod nas bude nešto veća nego što je planirano.

Mina

pre 2 godine

Srbija je dovoljno jaka drzava, koja se iz dana u dan sve više gradi i ekonomski jača.

Lenka

pre 2 godine

Mi smo zemlja seljaka, imaćemo dovoljno svih poljoprivrednih resursa.

kole

pre 2 godine

Da državu i dalje vode šarlatiani iz opozicije danas ne bi imali novca ni za šta s obzirom da je u svetu kriza.

Ana

pre 2 godine

Srbija srecom proizvodi hranu, tako da mi nikada i nismo morali da brinemo da li cemo istu imati.

Stefan

pre 2 godine

Situacija je veoma teška u celom svetu, ali naše odgovorno rukovodstvo drži situaciju pod kontrolom, i održava stabilnost!

Zora

pre 2 godine

Srbija je uvek vodila racuna o ekonomiji,zbog toga ne treba da brinemo da ce biti nestasice hrane

milankukic

pre 2 godine

sve je to lepo ali mi nije jasno kad kazu dali smo penzionerima 20000 hiljada sto nije tacno jer nek svaki izracunaa koliko mu je odbijano to sto je dobio je i dalje u minusu a ovi koji nemaju ni dana radnog staza e oni su dobili to je tacno i ima tu jos mnogo da se prica i o korupciji i podeli paketa o cemu cu ako neobjavite ovo na nekoj drugoj televiziji sve pokazati

Pahuljica

pre 2 godine

Teska vremena dolaze, ali uz predsednika Vucica nemamo razlog da se plasimo. Sigurni smo da se uz njega nece osetiti inflacija i velika svetska ekonomska kriza.

Sonja

pre 2 godine

Srbija ima jaku i stabilnu ekonomiju, zahvaljujuci odgovornoj politici rukovodstva drzave.Nema razloga za paniku.

Lela

pre 2 godine

Srbija je stabilna i cvrsta zemlja zahvaljujuci odgovornoj politici koju vodi predsednik Vucic.

jana

pre 2 godine

Mir vlada Srbijom a stabilnost i sigurnost garantuje jedino Vučić. Vredni građani doprinose stabilnosti Srbije i to je ta prava saradnja i odgovornost građana prema državi. Zajedno možemo sve!

lakki01

pre 2 godine

Dokle god je Vučić predsednik, ne brinemo da ćeš nas zahvatiti velika kriza.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija