• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.05.2022

14:03

Stefanović o raznim „stručnjacima“ i njihovim tumačenjima redovnog vojnog roka

mod.gov.rs

Politika

Stefanović o raznim „stručnjacima“ i njihovim tumačenjima redovnog vojnog roka

Podeli vest

Kao sve odgovorne države u svetu i mi opremamo i gradimo jaku Vojsku Srbije da bi živeli u miru i stabilnosti. Nikome ne pretimo, nikoga ne ugrožavamo, čuvamo svoj narod i svoju zemlju. U isto vreme gradimo nikad konkretnije i vidljivije mostove saradnje sa komšijama u regionu, usmerene na stvaranje boljih uslova života za sve ljudi koji žive na ovim prostorima, izjavio je ministar odbrane Nebojša Stefanović

 

Njegovo saopštenje prenosimo u celosti:

Srbija ne zvecka oružjem i ne meri veličinu mačeva sa komšijama,  osim u glavama raznoraznih kvazistručnjaka. Oni ne žele da vide ni „Otvoreni Balkan“, ni podršku evropskim integracijama koju pružamo svima na Balkanu, ali ni konkretnu pomoć u vakcinama i hrani, na primer. Za njih Kosovo i Metohija, naša južna pokrajina, već neko vreme postoji kao Kosovo, a za razmatranje ideje o ponovnom uvođenju vojnog roka kažu da naš narod time leči komplekse i budi nekakav militaristički duh. Za to vreme, oni „stručni“ razmatraju kog će vojnog saveza Srbija postati članica. Kažu to je važnije od redovnog vojnog roka, koji naša zastarela zemlja, koju niko ne ugrožava, zaboga, vraća na sto. To, kako tvrde, činimo da bi Aleksandar Vučić bildovao svoj politički rejting.
 
Da krenemo redom. Naš narod je predsedniku Aleksandru Vučiću na nedavnim izborima dao istorijsku podršku, drugi put zaredom, a takođe ima ogromno poverenje i u svoju vojsku. Zato bih rekao da su bildovanja rejtinga pre njima potrebna. Vučiću i vojsci svakako ne.
 
Švajcarska, Austrija i skandinavske zemlje, koje imaju redovni vojni rok, po ovim „stručnjacima“, su zaostale zemlje, te Srbija ne treba da se ugleda na njih. Pokušaji stvaranja takozvane kosovske vojske, suprotno svim međunarodnim aktima, primer su im miroljubivosti, baš kao i sve kupovine vojne opreme i naoružanja u regionu. Povećanja vojnih budžeta najmoćnijih zemalja EU, koje su i članice NATO, verujem, po njima je lečenje kompleksa baš kao u slučaju Srbije.   
 
Moram da ih podsetim, takođe, da je Srbija vojno neutralna zemlja i to želi da ostane. I ne samo to. Srbija je suverena i samostalna zemlja koja donosi odluke isključivo u interesu svog naroda. Kao takva i odluku o vojnom roku će doneti suvereno i samostalno, baš kao i sve ostale od značaja za sopstvenu odbranu.
 
Raspoloženje građana prema mogućnosti da se takva odluka donese nije jedino opredeljujuće, ali je za nas ohrabrujuće, jer pokazuje odgovoran odnos naroda prema pitanjima odbrane zemlje. Temeljne analize neophodne za izradu predloga za donošenje ovakve odluke radimo isključivo na osnovu  interesa bezbednosti i stabilnosti naše države. I o tome će konačnu odluku doneti Narodna skupština Republike Srbije.
 
I potpuno je jasno da bi mnogi da vide slabu i nemoćnu Srbiju, sa devastiranom vojskom, kako je to bila u nekim ranijim vremenima. Takva bi im bila poželjan partner za afirmaciju sopstvenih interesa. Danas, kada je predvodi Aleksandar Vučić, Srbija ume da štiti svoje interese i svoju budućnost.“


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 1 godinu

Joj Vuline, sta ti je rekao sin trgovca oruzjem.. ijaooo

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija