• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

14.05.2022

08:35

NOVI STRAŠAN PRITISAK NA BEOGRAD IZ BERLINA! Ili uvedite sankcije ili nema para iz EU!

AP/Tanjug

Politika

NOVI STRAŠAN PRITISAK NA BEOGRAD IZ BERLINA! Ili uvedite sankcije ili nema para iz EU!

Podeli vest

Nemački Bundestag traži da se državama kandidatima za članstvo u EU koje odbijaju da uvedu sankcije Rusiji oteža pristup evropskim fondovima

Nemačka ne prestaje da pritiska Srbiju da uvede sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini, a poslanici Bundestaga su pred Beograd postavili direktnu ucenu: ili uvedite sankcije ili više nema para iz EU!

Sami sebi nanose štetu

Uskratili bi nam razvoj, ali bi i sami sebe lišili brojnih ekonomskih benefita koje imaju u trgovinskoj razmeni sa našom državom
Aleksandra Tomić, Odbor za finansije i republički budžet

Nemački parlament traži od Brisela da se državama kandidatima za članstvo u Evropskoj uniji koje odbijaju da uvedu sankcije Moskvi oteža pristup evropskim fondovima!?! Iako se u nemačkom dokumentu ne pominje direktno Srbija, jasno je da se ucena odnosi na Beograd jer je naša država jedina 'zemlja kandidat' koja još nije politički zaratila sa Rusijom.

Tačka 19

Bundestag je, kako prenosi portal 'Juropijan Vestern Balkans' (EWB), ovaj dokument pod nazivom 'Odbrana mira i slobode u Evropi - sveobuhvatna podrška Ukrajini' predložio još početkom maja.

Moj ugao

SRĐA TRIFKOVIĆ, ANALITČAR

Veliki je stepen američke dominacije nad Evropskom unijom, a trenutni evropski lideri uglavnom su patetični i karikaturalni likovi.

'Bundestag je dao smernice vladi Nemačke za vođenje spoljne politike i pozicije unutar EU kada su u pitanju najnovija dešavanja u Ukrajini. Iako se u dokumentu poimence ne navodi Srbija, jedino će Beograd morati da brine brigu o fondovima EU jer je Srbija jedina država kandidat sa Zapadnog Balkana koja se nije uskladila sa sankcijama Rusiji. U tački 19 poslanici Bundestaga pozvali su vladu da unutar institucija EU predloži i preispita pomoć iz pretpristupnih fondova za kandidate za članstvo', navodi portal EWB.

ALEKSANDAR BOCAN-HARČENKO, RUSKI AMBASADOR

Moskva se nada da Srbija neće promeniti stav o neuvođenju sankcija Rusiji. Sankcije nisu prijateljski korak, posebno ne sankcije ovih dimenzija.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Aleksandar Bocan-Harčenko

Komentarišući ove informacije, šefica Odbora za finansije i republički budžet Aleksandra Tomić kaže da ovo jeste najava najdirektnijih oblika političkog pritiska na Srbiju i predsednika Vučića.

- Nemačka, odnosno Evropa, uskratila bi nam razvoj, ali bi i sebe lišila brojnih ekonomskih benefita koje ima u trgovinskoj razmeni sa našom državom. Nemačke firme u Srbiji zapošljavaju više od 70.000 ljudi, a naša međusobna trgovinska razmena iznosi više od pet milijardi evra. U ekonomiji su ovakve političke odluke uvek dvosmerne ulice. Nadamo se da će postojati dovoljno razuma kod političkih evropskih elita i da će definisati političke odluke koje će imati najmanje štete po ekonomije zemalja Zapadnog Balkana, ali i EU - naglašava Tomićeva.

Politika ucena

Politikolog Aleksandar Pavić ocenjuje da je potpuno očekivano da iz EU stižu ekonomske, sad već i otvorene, ucene.

- Pristup raznim evrofondovima biće otežan svima u EU i izvan nje, jer taj savez tone u doboku ekonomsku i socijalnu krizu zbog sulude politike sankcija protiv Rusije. Za 'privilegiju' da se ukrca na EU brod koji tone Srbiji se 'velikodušno' nudi da se odrekne vekovnog saveznika koji štiti pravni status KiM unutar Srbije i Republike Srpske unutar Dejtonskog sporazuma. Zauzvrat, Evropa ne nudi apsolutno ništa - samo 'moguće' članstvo jednog dana, a možda ni tada... Ako Srbija uvede sankcije Rusiji, ona će zapravo sebi uvesti sankcije, jer bez komparativno jefitinijeg ruskog gasa Srbija postaje mnogo manje privlačna za investitore, uključujući i one iz Nemačke - ističe Pavić.

Brojke

400 NEMAČKIH FIRMI POSLUJE U SRBIJI
76.000 RADNIKA ZAPOŠLJAVAJU
72 % IZVOZA SRBIJE IDE U NEMAČKU
61 % NEMAČKIH INVESTICIJA NA ZAPADNOM BALKANU JE U SRBIJI
antrfile
Ekonomski odnosi Srbije i Nemačke
2020. / 2021.
Spoljnotrgovinska razmena 5.318.293 / 6.514.219
Izvoz 2.196.608 / 2.743.289
Uvoz 3.121.685 / 3.770.930
napomena: Iznosi su u evrima, podaci PKS




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ratko

pre 1 godinu

ne trrebaju nam vase pare mars od srbije Vuicicu ne igraj se glavom, vec ste jednom napravili sranje a nikog niste pitali sad se ne igrajte sa narodom

Rada

pre 1 godinu

Niste naveli dva podatka: koliko EU firme zarade profita u Srbiji i koliki deo iznesu iz Srbije a koliko ponovo investiraju ovde i drugo, koliko će nas godišnje koštati gas po tržišnim cenama ako uvedemo sankcije.Bez te računice ne vredi razgovarati.

MM

pre 1 godinu

Kina će veoma brzo i lako da popuni sve što Nemačka napusti.Povratak bi bio težak i gotovo nemoguć.Mi drugog izbora nemamo.Sankcije Rusiji ne možemo niti treba da uvodimo,jer više od 2/3 sveta to nije uradilo.

Milan

pre 1 godinu

Нека народ одлучи на референдуму о ЕУ, уценама и свему осталом. Оволико везивање за Немачку сада се показује као контрапродуктивно јер са те стране се повећао политички уцењивачки потенцијал. Треба довести друге инвеститоре из пријатељских земаља, а што се мене тиче дабогда никада не ушли у овакву милитаризовану ЕУ где нам нису ни потребни избори. Бриселске бирократе ће да нам кроје капу и о свему одлучују. Крајње је време да изађемо из те игре и да повратимо политичку неутралност. Дакле, дајте народу да изабере пут. То је онда демократски избор.

Marija

pre 1 godinu

Srbija treba da tuži EU za ratnu reparaciju naime bombardovanja, a dugogodišnja politika dodvoravanja Srbije EU nas je i dovela u ovu poziciju u kojoj smo u potpunosti izgubili Kosovo, rasprodali sve što smo mogli i postali zavisni od ucena Zapada. Srbija treba da se okrene sebi i da konačno postane suverena država.

ChuChu

pre 1 godinu

Nije to nikakva ucena, naprosto ako zelis biti clan neke organizacije, pogotovo ako zelis pare od njih naravno da moras sebe prilagoditi njima...ne, nego cemo mi biti najpametniji, oni ce nam davati pare i njihove pare nama trebaju, cak smatramo da nam i pripadaju a s druge strane radimo protiv njih i podrzavamo onu drugu stranu.... Naravno da je doslo vreme da se opredelimo... Neka nam pare daju rusi...

Šumadinac

pre 1 godinu

Nemci su u pravu, oni daju pare iz EU fondova a mi nećemo provoditi politiku EU. Predlog da nam Rusi daju pare iz ruskog fonda, rublja ojačala, ako neće onda uvesti sankcije. Tito je bio svetski trgovac, primer za Srbiju.

Pera

pre 1 godinu

Srbi nikada nisu bili satanisti fašisti a i Srbija se neprodaje! Jevrein zelenski predvodi ukrajinske fašista I tu se krije velika tajna dali su jevrei osmislili i sprovodili fašizam? Danski institut za genetiku 2019e otkrio je da Hitler ima jevrejske gene dakle Hitler je j e v r e I n !

Ja

pre 1 godinu

Pritisak? Ovo je sasvim posteno, neces da pratis politiku EU ali hoces njihove pare.

Pppp

pre 1 godinu

Ви као да спремате народ да уведемо санкције.не требају нам паре из ЕУ,никад се нисмо продавали за паре са запада па нећемо ни сад.Живела Србија,живела Русија.

milankukic

pre 1 godinu

pa vi Nemci ste ybilja skroy poludeli prvo kad tad cete dobiti tuybu ya agresiju kao i posle drugog svetskog rata drugo pa sve skupa sta ste dali nije ni 2 posto koju stetu ste napravili drugo pa vi imate vise koristi sto vase firme rade ovde jeftina radna snaga a da su tamo morali bi da yatvore fabrike yato nevilenite vec curite

Zagor

pre 1 godinu

"STRAŠNO"!!! Rekli ljudi,izađite iz Putinovog šupka ili zauvijek ostinite tamo u mraku ali mi ne plaćamo struju! To je zaista užas...šta ćemo???

ratko

pre 1 godinu

ne trebaju nam vase smrdljive pare ,pa Srbin se ne kupuje idioti jedni

Pera pravda

pre 1 godinu

Kakav licemerni stav, da uvedemo sankcije Rusiji za nešto što radi Ukrajni, to traže oni koji to nama uradiše, pa gospodo vama nismo uveli sankcije, zašto bi smo Rusiji. Samo nastavite sa pritiskom, jasno nam ukazujete da vam budemo robovi što nećemo pa makar nestali sa lica zemlje.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija