• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: MILICA CRNOGORAC

13.06.2022

07:00

'DOJČE VELE' I DRUGI NEMAČKI MEDIJI O POSETI KANCELARA BEOGRADU: VUČIĆ JE JAK LIDER, a Šolc ga je samo ojačao!

Informer/Marko Đoković

Politika

'DOJČE VELE' I DRUGI NEMAČKI MEDIJI O POSETI KANCELARA BEOGRADU: VUČIĆ JE JAK LIDER, a Šolc ga je samo ojačao!

Podeli vest

Nemački novinari i analitičari zaključili da je poseta Olafa Šolca pokazala da Srbija i njen lider nikako ne mogu da se ucenjuju i pretnjama i pritiscima nateraju na promenu nezavisne politike

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je jak lider, a kancelar Olaf Šolc ga je svojom posetom i porukama samo dodatno pozicionirao i ojačao. Sada je sasvim jasno i da je problem više sa druge strane, da je problem, pre svega, u EU i Nemačkoj, znatno više nego što je taj problem u Srbiji, zaključio je dopisnik nemačkog medijskog servisa 'Dojče vele', Hrvat Srećko Matić!

- Šolc je u Beograd praktično došao sa zahtevom: 'Gospodine Vučiću, priznajte Kosovo i ući ćete u EU', ali Vučić je iskusan političar koji zna da tako nešto nije realno. Vučić se pokazao kao jak lider i doslovno je odbrusio nemačkom kancelaru: 'Ništa od priznavanja Kosova, nećemo se prodati za ulazak u EU, zadržaćemo dobre odnose s Rusijom!' - rekao je novinar 'Dojče velea' u uključenju za hrvatsku TV N1.

Otkrili Balkan

Za Nemačku je srpsko odbijanje sankcija vrlo neprijatno jer dolazi u trenutku kada je Berlin takoreći ponovo otkrio Balkan

Gde je problem

Srećko Matić je, takođe, naveo i da Šolc, Nemačka i čitava Evropska unija u ovom trenutku nemaju jasnu viziju kako proširiti Evropsku uniju, kako približiti Srbiju, odnosno kako je privoleti bliže EU.
- Sve to iz jednostavnog razloga što problem leži više na drugoj strani nego u samoj Srbiji - naglasio je novinar nemačkog javnog medijskog servisa.

I svi ostali nemački novinari, izveštači iz Beograda slažu se u oceni da je kancelar Šolc bio 'vrlo oštar' u insistiranju na sankcijama Rusiji, a predsednik Srbije smiren i odlučan da ne prihvati bilo kakve i bilo čije naredbe'.

Aleksandar Vulin, ministar policije

Da na čelu Srbije nije Aleksandar Vučić, ne bih imao ni najmanju nadu da će Srbija izdržati da ne uvede sankcije Rusiji. Predsednik pokazuje snagu koja prevazilazi poziciju lidera jedne male države. Verujem da će izdržati.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Aleksandar Vulin

'Za Nemačku je srpsko odbijanje sankcija vrlo neprijatno jer dolazi u trenutku kada je Berlin takoreći ponovo otkrio Balkan i uvideo da ne može večno da zamajava šest zapadnobalkanskih zemalja ukoliko zaista želi da suzbije ruski uticaj u regionu', ocena je nemačkog javnog servisa ARD, koji je detaljno pratio sve poruke Šolca na balkanskoj turneji u Srbiji, Grčkoj i Severnoj Makedoniji.

Ugledni 'Frankfurter algemajne cajtung' piše da je kancelar 'konačno shvatio da je EU skoro sasvim prokockala svoj kredit i verodostojnost u zemljama Zapadnog Balkana'.

- Kancelar je dao sebi zadatak da oživi pristupni proces. Šolc želi da iskoristi političku težinu Berlina tako da perspektiva pristupanja bude realna opcija, svakako realnije nego što je sada slučaj. Ali to će biti đavolski težak posao... - piše frankfurtski list.

Foto: Informer/Marko Đoković

Olaf Šolc

Kao najpikantniji detalj zajedničke konferencije za medije, 'Dojče vele' navodi momenat kada je nemački lider spomenuo 'međusobno priznanje' Srbije i lažne države Kosovo, na šta je Vučić oštro reagovao sada već antologijskom rečenicom:

'Koliko vi volite teritorijalni integritet Ukrajine, toliko mi volimo i branimo teritorijalni integritet Srbije!'

Komentarišući neočekivano kritičke medijske reakcije u Nemačkoj nakon posete njihovog kancelara Srbiji, analitičar Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost kaže da je razočaranje očigledno, jer su u Berlinu očekivali mnogo više od susreta sa Vučićem.

- Nemci su bili ubeđeni da će Šolc manje-više lako naterati srpskog predsednika da Rusiji uvede sankcije. To nije ništa čudno jer su oni navikli da je na Balkanu dovoljno da oni malo podviknu i da se svi povinuju njihovim željama. Međutim, ispostavilo se da ovaj put to nije tako, da sa Aleksandrom Vučićem tako ne mogu razgovarati i to je izazvalo veliko nezadovoljstvo, ali i iznenađenje u nemačkim i stranim medijima, koji su Šolcovu posetu Srbiju ocenili kao neuspešnu jer glavni cilj nije ispunjen, a to je momentalno uvođenje sankcije Rusiji od strane Srbije - kaže Graovac.

Čekajte, bre

Nikola Tomić, novinar

Srbija sada vodi politiku malih koraka distanciranja od Rusije i ona je vidljiva Zapadu i EU. Od nas se traži više, a da li će se to dogoditi ili ne, treba da odluče građani Srbije i predsednik Vučić na osnovu procena prednosti i mana svakog mogućeg koraka.

Veliki državnik

Naš sagovornik dodaje da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić držao principijelno i do kraja dosledno zastupao srpske stavove.

Foto: Tanjug

Aleksandar Vučić

- Ti stavovi su potpuno u skladu sa interesima srpske države i srpskog naroda. Predsednik je vrlo jasno i decidno branio državne pozicije i zaista se u ovoj situaciji poneo kao veliki lider i državnik što je nama i najvažnije. Ipak, on tim svojim ponašanjem od Nemačke nije stvorio neprijatelja, već je vešto diplomatski uspeo da sa Nemačkom produbi saradnju na drugim poljima, pre svega, ekonomskom. Tu je bilo mnogo više razumevanja - zaključuje Graovac.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nemanja Stojković

pre 1 godinu

Vučić brani samo interese Srbije! Mi nismo stali ni na čiju stranu.

Milicica008

pre 1 godinu

Ne možete sa Vučićem pričati ucenjivački..

Marko

pre 1 godinu

Kada ojačate drzavu u svakom smislu: ekonomski, vojno, politički, kada joj vratite ugled u svetu kao sto je to uradio predsednik Aleksandar Vučić sa takvom drzavom se ne razgovara jezikom ucena. Šolc nije politički vec zacemetiraoc epitet drzavnika Alsekdru Vučiću pa sada i najveci skeptici to ne mogu da negiraju, a velika je razlika izmedju

Ela

pre 1 godinu

Možemo videti koliko je Srbija napredovala od kada je na čelu Aleksandar Vučić!

Bojan

pre 1 godinu

Važno je da Vučić održava odnose sa svima!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija