• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

21.06.2022

22:37

SKANDAL! USTAŠE OSTAJU USTAŠE! Smenom Iva Goldštajna pokazali kakvi su danas! Nastavlja se negiranje zločina NDH! Nema pravde za žrtve Jasenovca!

Politika

SKANDAL! USTAŠE OSTAJU USTAŠE! Smenom Iva Goldštajna pokazali kakvi su danas! Nastavlja se negiranje zločina NDH! Nema pravde za žrtve Jasenovca!

Podeli vest

Poznati hrvatski istoričar, publicista i diplomata jevrejskog porekla Ivo Goldštajn izbačen je iz članstva Hrvatske alijanse za Holokaust u okviru Međunarodne alijanse za sećanje na Holokaust. Pored njega, izbačeni su i bivša dugogodišnja direktorka Javne ustanove "Jasenovac" i ekspert za nacistički koncentracioni logor u Aušvicu, kao i stručnjak za popis žrtava logora u Aušvicu. Ovo najbolje govori o hrvatskom stavu prema "Jasenovcu" i stradanjima u Drugom svetskom ratu

Ivo Goldštajn bio je angažovan od 2005. godine kada je Hrvatska postala članica Međunarodne alijanse i to u okviru Akademske radne grupe. Pored njega izbačeni su i drugi članovi ustanova koje se bave utvrđivanjem istine o stradanjima u nacističkoj NDH

Da ovo nije slučajno pokazuje i činjenica da su imenovane druge ličnosti, koje po oceni hrvatskih eksperata nisu poznavaoci problematike Holokausta, dok su neki, poput novoizabrane doktorke Naide-Mihal Brandl poznati kao promoteri revizionističkih teza prema Holokaustu (promovisala tezu da su u oružanim snagama NDH bila dvadesetorica generala jevrejskog porekla, što nije u skladu sa istorijskim činjenicama).

Ako uzmemo u obzir da je hrvatski istoričar, publicista i diplomata koji je, ne slučajno, jevrejskog porekla i ako sagledamo njegove izjave o događajima i broju žrtava u Jasenovcu, onda vidimo šta se zapravo krije iza odluke da se on izbriše iz ustanove koja se bavi upravo stradalima u logoru NDH.

- Monstruoznost Jasenovca proizlazi iz masovnih ubistava i načina na koji su ona počinjena, ali još više iz činjenice da su zločinac i žrtva govorili istim jezikom, da su komunicirali, i jedni i drugi bili su seljaci koji su razgovarali o tome kako je žetva dobra ili loša, šljiva rodila ili nije. I onda drugi dan taj ustaša ubija logoraša. Ima puno takvih primera u Jasenovcu - govorio je Goldštajn. 

On je čak i objavio knjigu o Jasenovcu na 900 strana, a činjenica je da je stalno naglašavao da je broj žrtava u ovom logoru veći od onog koji priznaju Hrvati nekakvim "popisom".

- Istinu o Jasenovcu zna svako ko želi - rečenica je koja je Goldštajna verovatno i koštala funkcije na kojoj je bio.

Ako sa druge strane pogledamo ko je postavljen na mesto smenjenih, čak i po mišljenju hrvatskih eksperata, koji ih nazivaju nekompetentnim, shvatamo da cela priča o Jasenovcu u Hrvatskoj dobija novi smer. Odnosno nastavlja po dugogodišnjem, utabanom putu. Putu laži i iskrivljene istine o broju žrtava i o dešavanjima u logoru NDH.

Očigledno je cilj sakriti ustaške zločine i "ulepšati ih", minimalizovati njihov broj i celu priču obesmisliti. A porodice žrtava ostaviti bez prava na istinu i pravdu.

Pametnom dosta. Jasno je kakvi su bili i kakvi su danas. Što se i ne razlikuje mnogo.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mapko

pre 1 godinu

I sta je tu sada sporno ? I ako je Ivo Goldštajn jevrejin, to ne opravda njegovu ulogu u sirenjem pro-ustaske retorike u HR zadnju deceniju, pogotovo njegov rad koji svrlja sa neo-ustastvom, on je odgovoran za sirenjem revizionisticku istoriju zlocinama ustaskog rezima u Jasenovcu, kada je javno objavio da u Jasenovac su ubijeni samo 100 000 civila, ni manje ni vise, on je tada sebe osudio zauvek.

crosdu

pre 1 godinu

Ivo Goldstain je sin komunističko genocidnog zlikovca Slavka Goldstaina! Njegov otac bio je "povjesničar" sa DAROVANOM diplom iz povijest! Njegov otac nikad nije magistrirao niti doktorirao povijest, ali je bio uvaženi profesor na Sveučilište Zageb! Ivo je kao njegov potomak odmah imao širom otvorena vrati i bio ćaćin asistent na fakultetu čim se upisao na fakultet! Do sada istakao LAGANJEM kako logor u Jasenovcu nije bio u službi nakon 1945 godine! Iskazao se i LAGANJU kako se zločin na Bleiburgu nije nikad dogodio, a onda su vađene kosti iz Jazovke, Hude jame, Kočevja, Maribora, Macelja, onda se mogla čuti izjava Petra Drapšina da je kod Maribora pobijeno 30000 osoba! Mogla se pročitati izjava i Aleksandra Jankovića u njegovoj knjizi kako je komunistička jugoslavija pobila 536,000 osoba nakon 1945 godine! Taj broj se inače slaže s broj navedenim u dnevniku generalštaba jugoslavije.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17