• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.06.2022

10:57

Vučić: Znam ja ove iz Kruševca, samo čekam da mi traže i kosmodrom! Svečano otvoren aerodrom Rosulje kod Kruševca!

Fotoilustracija

Politika

Vučić: Znam ja ove iz Kruševca, samo čekam da mi traže i kosmodrom! Svečano otvoren aerodrom Rosulje kod Kruševca!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je ceremoniji svečanog otvaranja aerodroma Rosulje kod Kruševca

Predsednik je, tokom posete Rasinskom okrugu, najpre obišao radove na izgradnji deonice auto-puta Pojate-Preljina nazvanog Moravski koridor.

Građani su se okupili kod aerodroma Rosulje kako bi dočekali predsednika Srbije Aleksandra Vučića i prisustvovali svečanom otvaranju.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Kruševljani čekaju Vučića

12.15 - Pitanja novinara

Ulazak u EU

Odgovarajući na pitanje medija o ulasku Srbije u EU, Vučić kaže da je uvek realista, ali da naš ulazak u EU zavisi od geopolitičke situacije. Kada je u interesu EU, kako kaže, zemlja može da dobije kandidaturu za članstvo, iako ništa nije uradila, i obratno.

- Nisam optimista. Naš put jeste evropski, ali se pre svega uzdam u naše snage i najvažnije mi je da smo pokazali da svojim radom možemo da unapredimo zemlju do neprepoznatljivosti - rekao je Vučić.

Foto: printscreen

Aleksandar Vučić

O ukidanju prava na abortus

Na pitanje koji je njegov lični stav o zabrani abortusa SAD, Vučić kaže da razume potrebu pojedinih političara da se izjašnjavaju o svemu, a da izjavu jednog političara globalizuju na celu stranku.

- Šta ćete da me pitate za aerodrom u Rosuljama koji nikad nije postojao, o prečišćivačima otpadnih voda koje nikada nismo imali?! Srećom, N1 ne može da mi se meša u misli i reči, i ja ovakvu odluku nikada ne bih podržao. Abortus je pravo žene, a drugo je pitanje da li mi se sviđa ili ne. Imamo pravila i zakone koji o tome jasno govore, a da li će neko da misli drugačije, neka misli. Nismo mislili da menjamo zakone po tom pitanju - rekao je Vučić.

Radnici Fijata

Na pitanje o tome da li će građani Srbije plaćati otpremninu radnicima Fijata, Vučić kaže da, kada neko protestuje, svi mediji, čak i državni, na strani su demonstranata, što nije fer.

- Svi kažu "ispunite im zahteve", a kada ih ispunimo, kažu "pa, to su državne pare". Samo hoću da vam kažem da postoji neravnoteža i šta god da uradite, krivi ste. Šta god da uradite, nekima neće da valja - kaže Vučić.

Kod N1 je, kaže, izazvalo nervozu, to što Srbija danas ima 14 MiG-29, što Kruševac ima prečistač otpadnih voda, aerodrom, 75 godina se pričalo o Milošu Velikom, a danas imamo taj auto-put.

- Sanjali smo da se uradi Grdelička klisura i sve ono što oni nisu ni pokrenuli dok su bili na vlasti, a kamoli uradili - kaže predsednik.

Dodaje da je razgovor sa radnicima Fijata bio korektan, ali da i dalje ne mogu da ga ubede da obuka u inostranstvu traje 24 meseca. Ovo mu je, dodaje, bilo nefer.

- Mnogo su korektniji Francuzi nego Italijani. Ali naš posao je da pomognemo radnicima i da uradimo sve što je razumno i racionalno. Sa jedne strane navijam za njih, a sa druge da smanjim troškove države. Emocionalno sam na strani radnika, a sa druge moram da štitim interese države - kaže Vučić.

Foto: printscreen

Dolazak Dritana Abazovića

Kada je reč o dolasku Dritana Abazovića u Beograd, Vučić kaže da očekuje dobru posetu. Veruje da su mogući mnogo bolji odnosi.

Kupovina zlata

Govoreći o kupovini zlata, Vučić kaže da ga je Srbija kupovala dosta, a da je pametan potez to što smo ga povukli iz inostranstva.

- Kome će šta da padne na pamet jednog dana u svetu, to nas neće brinuti. Nama je zlato ovde, imamo rezerve, a situacija je stabilna što se vidi po povećanju plata i penzija. Srbija ide napred, ali se plašim zime i nastavka rata. Plašim se da njegov kraj neće uskoro i da će biti mnogo gore na evropskom tlu. Naše je da gledamo da preživimo i da nam privreda napreduje - rekao je Vučić.

11.50 - Aeromiting

Nakon govora predsednika Vučića održan je manji aeromiting.

Skokove izvode pripadnici 63. padobranske brigade od kojih su neki izveli više od 400 i 300 skokova.

Zastave su tokom padobranskih skokova nosili pripadnici Vojske Srbije – zastavu Republike Srbije Todorović Milan, Miladin Gojković je nosio znamenje vojske Srbije, dok je Dalibor Simić nosio zastavu Grada Kruševca.

 

 

Na aerodrom je potom sleteo avion marke Pajper Seneka, čime je vazdušna luka Rosulje i zvanično otvorena.

“Pajperom” je pilotirao nastavnik letenja Goran Bošković iz Trstenika, a kada se letelica zaustavila na pisti usledio je vodeni pozdrav – prolazak aviona kroz lukove od mlazova vode iz šmrkova.

Brojni građani su sletanje pozdravili aplauzom, a predsednik je razgovarao i sa pilotom Boškovićem.

Na aerodrom su potom sletele i “Cesne” i domaća “Lasta”.

Predsedniku Vučiću je uručena plaketa aerokluba.

11.40 - Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik je, obraćajući se okupljenima, izjavio da je ovo velika stvar, a da osim unutrašnjeg saobraćaja, ovaj aerodrom mora da se osbosobi i za male avione iz inostranstva.

- Ovo je veliki početak i velika stvar. Nisam znao da je u Rosuljama ovako pogodan prostor za aerodrom. Divno izgleda. Moraćemo u budućnosti da osposobimo ovaj aerodrom da može da se sleti malim avionima i iz inostranstva. 

- Svakako će ovo pomoći u daljem razvoju Kruševca. Mogao bih dugo da pričam o aerdoromu i letenju, ima li veće fascinacije letenjem još od Dedala i Ikara? Pa ipak, u moru citata i knjiga, najlepšu metaforu o letenju ostavio nam je Džejms Metju Beru u Petru Panu. On je rekao da onda kada posumnjate da možete da letite zauvek gubite moć da to možete da uradite. Osnovali smo preduzeće Aerodromi Srbije. Neki su govorili da su to megalomanski snovi. Doduše pričali su i da neće postojati novi putevi, pruge i bolnice.

Vučić podseća da je u ovaj aerodrom uloženo 478 miliona dinara, i istakao je da je to novac građana Srbije.

– Cela Srbija gleda i želi razvijeniji Kruševac. Samo još čekam da izađete sa idejom da izgradite kosmodrom u Kruševcu – rekao je predsednik kroz smeh.

Verujem da će ovo doprineti daljem razvoju sveukupnog turizma, sve do Naupare i LJubostinje, rekao je predsednik.

– Želim vam srećan rad, vedro i mirno nebo, hvala vam na ovom veličanstvenom dočeku. Živela Srbija – zaključio je on.

11.27 - Vučić stigao na aerodrom Rosulje

Predsednik Vučić je po dolasku na aerodrom razgovarao sa upravom nove vazdušne luke i istakao je da je ovo sjajna investicija.

– Biznis avijacija najbrže raste u svetu.  Znam ja ove iz Kruševca već sutra će da mi traže produženje piste... tražiće mi i kosmodrom - kazao je Vučić na šta se nasmejala i gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović koja uz predsednika prisustvuje svečanosti.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik je obišao hangar u kojem su izložene letilice. 

Na početku svečane ceremonije intonirana je srpska himna Bože pravde.

Na aerodromu Rosulje, gde će biti održan i manji aeromiting, prisustvuju i ministar saobraćaja Tomislav Momirović, ministar policije Aleksandar Vulin, ministar odbrane Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, kao i veliki broj građana koji nose zastave Srbije.

Aerodrom Rosulje

Aerodrom Rosulje kod Kruševca će biti otvoren nakon dve godine izgradnje u koju je Vlada Srbije uložila 342 miliona dinara.

Aerodrom se prostire na površini od 40 hektara i uz aerodromsku zgradu i hangar poseduje rulnu stazu i pistu dužine 820 metara.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Nosiće kodnu oznaku 2B, što znači da će na njega moći da sleću avioni s rasponom krila do 24 metra, u šta spadaju sportski i manji avioni poput pajpera, cesne, manjeg lir džeta, laste i sličnih letelica koje imaju do 10 sedišta.

Direktor Javnog preduzeća Aerodromi Srbije Mihajlo Zdravković izjavio je da su Rosulje pravljene po standardima za avione ATR, što znači da će u budućnosti, sa produženjem piste, moći da se koristi za regionalni saobraćaj.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Najavio je da će za svečano otvaranje biti priređen aero-šou u kome će učestvovati nekoliko aviona i helikoptera kao i padobranci.

Aerodrom "Rosulje" nalazi se na 5,5 kilometara od centra Kruševca, na visoravni Jasikovica, na kojoj ima magle samo pet dana u godini i to tokom januara meseca.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sumatra

pre 1 godinu

Svaki kilometar autoputa koji se izgradi čini sve lepšom i modernijom našu lepu Srbiju.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17