• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Crnogorac

05.07.2022

07:00

PAHOR: NIGDE TO NE PIŠE, ALI SRBIJA MORA DA PRIZNA 'KOSOVO'! Slovenački predsednik potvrdio evropske ucene! SRBIJO, SAD VIŠE NEMA DILEME...

Beta/Fotoilustracija/Pixabay

Politika

PAHOR: NIGDE TO NE PIŠE, ALI SRBIJA MORA DA PRIZNA 'KOSOVO'! Slovenački predsednik potvrdio evropske ucene! SRBIJO, SAD VIŠE NEMA DILEME...

Podeli vest

Međusobno priznanje Srbije i lažne države 'Kosovo' ne pominje se nigde u dokumentima Evropske unije, već se u njima samo insistira na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

Ovo je potvrdio predsednik Slovenije Borut Pahor. On je, posle predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, drugi lider zemlje EU koji je otvoreno rekao da se u dokumentima nigde ne spominje 'međusobno priznanje'.

Odgovarajući na pitanje 'Politike' zašto se zanemaruju dokumenti EU, ali i Rezolucija 1244 UN, koja jasno kaže da je Kosovo sastavni deo Srbije, Pahor nije direktno odgovorio, ali je rekao da su svi, pa i premijerka Srbije Ana Brnabić, u pravu kada kažu da se nigde u pisanim dokumentima ne spominje međusobno priznanje.

- Da, u formalnom smislu, premijerka Srbije i moja prijateljica Ana Brnabić ima pravo, ali u političkom smislu razumem očekivanje da će uspešan dijalog na kraju dovesti do međusobnog priznanja. Obe strane, nažalost, sada ističu, pre svega, razloge zbog kojih ne mogu da nastave razgovore. Razumem ih, i jedne i druge, ali to nikuda ne vodi... - rekao je Pahor, koji je juče u Ljubljani ugostio takozvanu predsednicu 'Kosova' Vjosu Osmani.

'Međusobno priznanje' Srbije i 'Kosova' prvi put je zvanično pomenuto prošlog meseca u izveštaju spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta o Srbiji. Iako taj dokument nije pravno obavezujući i u pitanju je samo nacrt izveštaja, 'međusobno priznanje' od tada je postala glavna krilatica svih zvaničnika EU.

Komentarišući najnovije navode velikih, ali i malih država članica Unije, Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje kaže da je sasvim očigledno da je međunarodno pravo postala stvar koja više nikome nije važna.

- Prvo su velike sile počele to da rade, da koriste međunarodno pravo samo kad njima odgovara... A sada to rade i ove male zemlje, poput Slovenije, koje se tako dodvoravaju velikima, ne shvatajući da same sebi kopaju rupu jer će jednom doći i oni na red. Od Srbije traže odricanje od teritorije, i to ne po bilo kakvom ugovoru ili dogovoru, već je samo želja EU i ostalih... To je nemoguće i to se neće desiti! Mi samo treba da se držimo međunarodnog prava zato što će sav ovaj haos koji postoji u svetu jednog dana proći, a ostaće samo ono što je potpisano i ispunjeno - zaključuje Deđanski.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
SURDUKTOR

pre 1 godinu

Шта то беше: К А Р А Н Т А Н И Ј А ???

Marija

pre 1 godinu

Ne razumem zašto se "čude" naši političari, kad je to opšte poznato već 20 godina. Vreme je da se raziđemo sa EU, a to što nam kao daju pare nije ni približno ratnoj odšteti koju su nam dužni, pa da mi lepo raspolažemo novcem u interesu Srbije i njenih građana, a ne kako oni propišu. Oni ne brinu ni o svojim građanima, šta mi da očekujemo

wolf30

pre 1 godinu

Ne akceptiraju se Rezolucije UN. Za velike u SB jasno, ali za male bas i nije.

Mile

pre 1 godinu

PALAMUD,KOJI PRIČA REČI I REČENICE ZA ZADOVOLJTVO UŠIMA ALBANACA SA KOSOVA I METOHIJE! NA KRAJU ĆE I SLOVENIJA I HRVATSKA IZGUBITI SVOJE DRŽAVE,A NE VIDE DA SU BEZ DRŽAVA,A SRBIJA ĆE BITI KOMPLETNA,ČAK I POVEĆANA!

Realno

pre 1 godinu

Ocigledno da se priznanje vec desilo, i da sad treba da se normalizuju odnosi. SVI znaju da kandidati za clanstvo MORAJU imati jasno definisane granice i dobrosusedske odnose. Nemojte se praviti neobavesteni, to je nesto sto opste poznato. A Kosovo je priznao pok. Milosevic, Kumanovskom kapitulacijom. Tu je priznato odcepljenje Kosova od Srbije i njegovo proglasenje za medjunarodni protektorat. Da li ce taj protektorat postati i medjunaodno priznata drzava, ne menja cinjenicu da je vlast Srbije PRIZNALA odcepljnje svoje teritorije u vise medjunarodnih dokumenata. Sve ostalo je sarena laza za IQ 80 Srbina, kojih ima najvise, nazalost. Ali mislim da je i njima jasno, hahahah!!!

stojan

pre 1 godinu

Pa kad si tako prepametan zasto ne ustupis deo Piranskog zaliva komsijama rvatima i istocni deo granice.

stojan

pre 1 godinu

Zasto ne vodi racuna o sebi, svojoj porodici i zeni, o svojoj drzavi a ostavi Srbiju na miru. Srbi znaju sta su Slovenci i da su oni heroji pucajuci na nenaoruzane regrute. Znaju oni i da se on samo uvlac u zapadnjacke zadnjice pa neka koristi nekog drugog za takve radnje.

Amater

pre 1 godinu

SA EVROPSKOM UNIJOM BI IZGUBILI SVOJU SLOBODU I DOSTOJANSTVO...PORODICNE VREDNOSTI SU NAJVECE BLAGO COVEKA KOJI ONI NEMAJU A ONI UPORNO POKUSAVAJU DA NAM GA USKRATE.

Pera

pre 1 godinu

Navikli su da mrze .. sve koji su bolji od njih .. zavide Srbiji na svemu . . decenijama .. od podrske albanskim rudarima i tobozem trovanju na nacionalnoj osnovi .. preko cankarijevog doma do danasnjih idiotizama kojima truju sebe .. pre svih .. toliko su predvidivi da ih stvarno zalim ...

Perica

pre 1 godinu

Pa nigde ne piše da ste vi Slovenci austrougarski konjušara pa ispade da jeste!

DA LI SU KURTI, HARADINAJ I TAČI DEO OVOGA?! ISPLIVALA DOKUMENTA O TAJNOM OVLAŠĆENJU 127e! Amerika za pet godina pokrenula više od 20 proksi ratova!
Politika

DA LI SU KURTI, HARADINAJ I TAČI DEO OVOGA?! ISPLIVALA DOKUMENTA O TAJNOM OVLAŠĆENJU 127e! Amerika za pet godina pokrenula više od 20 proksi ratova!

SAD su navodno koristile tajno ovlašćenje pod nazivom „127e" da pokrenu dvadesetak proksi ratova od 2017. godine, navodi se u članku koji je objavio Intercept. Posle ovog otkrića Srbija se s pravom pita da li su Kurti, Haradinaj, Tači bili deo ovog plana i da li su brojne, blago rečeno čudne i ničim izazvane akcije Albanaca protiv Srba na severu KiM, deo ovog tajnog plana

04.07.2022

18:50

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17