• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: J. Marković

17.07.2022

22:06

EKSKLUZIVNO ZA INFORMER! Hrvatski istoričar: Ovaj sukob je iniciran iz Zagreba, umesto da sarađujemo, mi se "gađamo" diplomatskim notama!

Politika

EKSKLUZIVNO ZA INFORMER! Hrvatski istoričar: Ovaj sukob je iniciran iz Zagreba, umesto da sarađujemo, mi se "gađamo" diplomatskim notama!

Podeli vest

Hrvatski teolog i istoričar Goran Šarić ekskluzivno za Informer govorio je o odluci Hrvatske da zabrani predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću ulazak u zemlju. Predsednik Vučić planirao je da ode u Jasenovac i položi venac nevinim žrtvama ovog zloglasnog ustaškog logora!

U intervjuu za Informer Šarić otkriva kako on vidi ovaj potez Hrvatske, ali i ko, po njegovom mišljenju, stoji iza svega.

Kako Vi vidite potez Hrvatske da Vučiću zabrane ulazak u državu?

* Ako na stranu stavimo uobičajene hrvatske komplekse, kao i dnevno-politička prepucavanja na relaciji Zagreb-Beograd (koja su češće, iako ne uvek, inicirana iz Zagreba), postavlja se pitanje: Da li je ovo zabrana ulaska Vučiću ili Rusiji? Da li je ovu odluku hrvatska vlast donela autonomno ili su sa zapada došle sugestije da se kazni predsednik države koja uporno odbija uvesti i prvi paket sankcija Rusiji, dok Evropa uvodi sedmi, osmi... I tako u nedogled. Setite se da je Vučić pre tri dana dao jednu vrlo hrabru izjavu. U ovoj antiruskoj histeriji gde je svatko ko je neutralan "Putinov agent" Vučić je otvoreno rekao da čitav zapad ratuje s Rusijom preko leđa Ukrajine. Takve iskrene izjave zapad, taj "bastion slobode i demokratije" ne toleriše.

Da li je Vučić zaista najveći problem Hrvatske kada mu ne dozvoljavaju da položi venac na jedno od najvećih srpskih stratišta? 

* Niti je Vučić problem Hrvatske, niti su Hrvati, Bošnjaci ili Albanci problem Srbije. I Hrvati i Srbi imaju dovoljno svojih unutrašnjih problema. Mi treba da sarađujemo, zakopamo ratne sekire, možda i stvorimo zajednički geopolitički blok, a ne da dozvoljavamo da budemo oruđe u rukama zapada u obračunu sa Rusijom. Pitajte Ukrajince kako izgleda kad napadneš Ruse po nalogu zapada. Međutim, kad imate ovakvo pakosno ponašanje hrvatskih vlasti, kako možemo govoriti o saradnji? Umesto da se dogovaraju kako da Hrvatska dostavi naftu Srbiji, ako dođe do blokade ili Srbija Hrvatskoj ruski gas, oni se gađaju diplomatskim notama, a taj sukob je i ovaj put iniciran iz Hrvatske.

Šta je koren ovakve odluke? Zato je ovo učinjeno?

* Ima tu, kao što rekoh, mnogo elemenata. Pre svega nepoštovanje žrtava. Svakom čoveku i narodu treba dozvoliti da se seća pripadnika svog naroda, koji su stradali čak i kao okupatorski vojnici, a kamoli kao nevine civilne žrtve GENOCIDA! Srbi i danas uređuju i čuvaju groblja austrijskih i nemačkih vojnika koji su u 1. svetskom ratu napadali Srbiju! Nije to od juče. Jedan dobar deo hrvatske crkve, političara i naučnika pokušava da minimalizuje i relativizuje ustaške zločine i time ponovo ubija jasenovačke žrtve. Odavno je Vučić trebao obići Jasenovac zajedno s hrvatskim vlastima, a onda i ostala stratišta kako Srba, tako i Hrvata i Bošnjaka. Da su to svi zajedno uradili, napravili bi ogroman korak ka normalizaciji odnosa. Ali ne, mi jedni drugima nismo dali ni dokumentaciju o nestalima u ratu koji je bio pre 30 godina.

* Šta bi moglo da proistekne iz današnje odluke Hrvatske? 

Opet je ona bitanga, sin bivšeg visokorangiranog komunističkog funkcionera i tajkuna, koja je nažalost hrvatski ministar, najglasniji. Taj isti je nedavno govorio da je Putin zločinac. Zbog te izjave se pola Hrvatske crvenilo od srama. Srbija NE SME ODGOVARATI istom merom. Ako Srbija pretenduje da bude "Rusija Balkana", "Pijemont južnih Slovena" onda ima najveću odgovornost. Jer sa velikom moći dolazi i velika odgovornost. Ako Srbi žele da budu kao Hrvatska onda neka se svađaju. Od Srbije se očekuje da u ovim teškim vremenima bude mudra, odmerena, pa i više od toga, da retorika Srbije bude nešto između Gandija i Majke Tereze. Ako Srbija odgovara, onda se klatno koje su ONI zaljuljali samo još više ljulja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija