• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.07.2022

10:52

USTAŠE JEDVA DOČEKALE DA UCENJUJU, ALI... Informer saznaje - samo jedno uslovljavanje i Srbija neće biti na EU putu!

Fotoilustracija

Politika

USTAŠE JEDVA DOČEKALE DA UCENJUJU, ALI... Informer saznaje - samo jedno uslovljavanje i Srbija neće biti na EU putu!

Podeli vest

Ustaški napadi na Srbiju i njenog predsednika Aleksandra Vučića ne jenjavaju

Ustaška medijska mašinerija brže-bolje je prenela tekst lista nemačkog lista FAZ, koji u tekstu pod naslovom Balkanski festival blokada, argument za tezu da Hrvatska navodno jedva čeka da kopira bugarski primer nalazi u dokumentu HAZU-a o tome kako bi trebalo štititi hrvatske nacionalne interese u pregovorima Srbije, Crne Gore i BiH s EU.

S druge strane, Londonski Financial Times, objavio je komentar svog urednika za Evropu koji u negativnom kontekstu iznosi ovakvu mogućnost: "Šta ako jednog dana Hrvatska sledi primer Bugarske i traži od Srbije da prihvati hrvatsko čitanje istorije Jugoslavije"?

Tekst nemačkog FAZ je preneo ustaški Večernji list pod naslovom Hoće li i Hrvatska Srbiji uvjetovati pristup EU po bugarskom modelu?"

Podsećanja radi, među bilateralnim pitanjima koje je Bugarska postavila - i postigla - kao uslov za uklanjanje svog veta na početak pristupnih pregovora Europske unije sa Severnom Makedonijom nalaze se razne teme koje pokrivaju 1.000 godina, od cara Samuila (954.-1014.) do izvinjena žrtvama represije jugoslavenskog režima od 1945. do 1990. godine.

Severna Makedonija otvorila je ove nedelje pregovore s EU, ali kompromis za deblokadu, uzrokovanu vetom Bugarske, neki evropski mediji i analitičari nazivaju opasnim presedanom koji u pregovarački okvir Evropske unije s nekom kandidatkinjom za proširenje unosi bilateralna pitanja koja nemaju veze s evropskim standardima, a tiču se jezika, istorije i samog identiteta nacije čija država nastoji da uđe u EU.

Foto: Fotoilustracija

Ugledni evropski dnevni listovi Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) i Financial Times idu korak dalje u kritikovanju kompromisa, sastavljenog za vreme predsedavanja Francuske Većem EU i prihvaćenog u parlamentima u Sofiji i Skopju, pa nagađaju da bi i Hrvatska mogla biti ohrabrena da pod pretnjom veta slične uslove postavlja Srbiji. U istom stilu Hrvatsku je, kao praktično dežurnog osumnjičenog kojeg zovu na razgovor kad neko drugi učini nešto krivo, pre mesec dana na samitu EU i zapadnog Balkana spomenuo i albanski premijer Edi Rama, aludirajući na to da bi Hrvatska mogla blokirati Srbiju.

– Ona će biti naša Bugarska – odgovorio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić albanskom premijeru Rami na zajedničkoj press konferenciji 23. juna u Briselu, na kojoj su se zajedno šalili i žalili na Evropsku uniju.

Ipak, kako Informer saznaje, dovoljno je samo jedno uslovljavanje Srbije i naša zemlja više neće biti na evropskom putu! 

Kakve sve uslove Hrvatska može da nametne Srbiji pod pretnjom blokade napretka u pregovorima o pridruživanju EU i šta je “hrvatsko čitanje istorije Jugoslavije”, možemo samo da zamislimo. Ne bi bilo čudno i da traže od nas da kažemo da su Srbi počinili genocid nad Hrvatima, a ne Hrvati nad Sribma u najvećoj klanici Drugog svetskog rata – Jasenovcu.

Ili će možda da se pozovu na zaštitu ljudskih prava, pa će da kažu da su Srbi proterivali Hrvate sa vekovnih ognjišta, a ne oni nas u najvećoj zločinačkoj akciji etičkog čišćenja u Evropi, “Oluji”. 

Šta su isposlovali Bugari

Bugari su, na primer, isposlovali da Vlada Severne Makedonije mora u roku od godinu dana stvoriti zakonski okvir za potpuno otvaranje arhiva represivnog jugoslovenskog aparata koji je birao žrtve na temelju njihovog etničkog porekla i političkog određenja, pa je tako vodio represiju i protiv Bugara u Makedoniji. Vlada u Skoplju mora uvesti u obrazovnom programu 7. razreda osnovne škole čas na temu cara Samuila, oko kojeg se makedonski i bugarski istoričari i političari desetinama godina spore tvrdeći da je bio njihov velikan, a da ga druga strana pogrešno prisvaja. Protokolom je utvrđeno da se do početka školske godine 2023./2024. promeni sadržaj makedonskih udžbenika geografije za 7. razred, u delovima koji sadrže "neutemeljene etničke/teritorijalne zahteve".

Severna Makedonija započela je pristupne pregovore s EU održavanjem prve međuvladine konferencije, no do održavanja druge, odnosno do pravog početka pregovaranja, mora izmeniti svoj Ustav i uključiti u njega građane koji žive unutar državnih granica, a deo su drugih naroda, kao što su Bugari. Severnomakedonska vlada planira uz Bugare predložiti da se u Ustav dodaju i Hrvati. Za promene Ustava potrebna je dvotrećinska većina u Sobranju, koja se u ovom trenutku ne čini izglednom.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Iva

pre 1 godinu

Na ovakvo ucenjivanje Hrvatske se trebamo spremati i znati kako da odgovorimo. To je svakako nešto što očekujemo.

Rade R

pre 1 godinu

Baš će nas "nasekirati"! Kakva bre EU! Nacistička, odnosno fašistička organizacija! Tu su svi oni koji su bili na strani Hitlera! ŽIVEO PREDSEDNIK SRBIJE ALEKSANDAR VUČIĆ! ŽIVELA SRBIJA!

Era

pre 1 godinu

Srbija nikako ne ugrozava niciji nacionalni interes, ponajmanje Hrvatima.Svaki potez osujecivanja ulaskaSrbije u EU bio bi nepravedan,Onda neka Hrvati ocekuju kontra mere.

Ina

pre 1 godinu

Ustaska Hrvatska nikada nece moci da ucenjuje Srbiju za ulazak u EU.

Filip

pre 1 godinu

Hrvatima bi bilo bolje da se bave svojim problemima, a neka Srbiju ostave na miru.

Cile

pre 1 godinu

Ponašenje Hrvata je za najoštriju osudu. Preterali su sa napadima na Srbiju.

Milan

pre 1 godinu

Htvari su preterali. Kranje je vreme da se zaustave ucene iz EU koje podstiču antievropsko raspoloženje u Srbiji.

Rada

pre 1 godinu

Mrznja i zavist Hrvata prema Srbiji je neosnovana i nepredvidiva. Ima Vucic lek za njih i njima slicne!

Mića

pre 1 godinu

A ovde će se baš mnogo plakati ako nas i izbace sa tog njihovog "evropskog puta". I zar oni još uvek nisu obavešteni da ima i drugih puteva?

Jovo

pre 1 godinu

Njih niko ništa ne pita u EU, i ovako sledi raspad.

Mika

pre 1 godinu

NDH je unistila 1 200 000 srpskih romskih i jevrejskih zivota tokom Drugog Svetskog rsta To je nivo EU. Zar su to zemlje za primer kao clanice EU.

Presrag

pre 1 godinu

Ustaše znaju da je napad na Vučića napad na Srbiju i jako dobro znaju da je Vučić veći i važniji od Srbije i da nema njega, Srbija ne bi ni postojala. Zato su u Jasenovcu probali da klanjem njwgovih predaka spreče njegov dolazak na čelo Srbije, ali im taj podmukli plan nije uspeo, pa su tako besni, znajući da jednog dana na čelo Srbije dolazi ovakav vizionar, obnovitelj i lider poput predsednika, poklali nedužan narod, preko milion žrtava su iz besa poklali.

Milica

pre 1 godinu

Predsednik Vucic je cvrsto i jasno od pocetka izrazio svoj strav da Srbija je zemlja koja je otvorena za sve, on kao predsednik je spreman na konstruktivne pregovore sto se tice svih tema Kosova, Jugoslavije, Rusije ali niko Srbiju niti njega neced ucenjivati makar Srbija nikad ne pristupila Eu

momcilo

pre 1 godinu

Zar stvarno treba da se plašimo uslovljavanje hrvata?

Dragan

pre 1 godinu

Da li vi u Hrvatskoj stvarno mislite da nekog u Srbiji zanima EU? Nećemo nikad zaboraviti porusene mostove, fabrike, zgrade... Sankcije...

Momo

pre 1 godinu

Ma nase samo da radimo, da napravimo ekonomski jaku zemlju, da ljudi dobro zive, posle ce nas sami primiti a ovakve gluposti ce biti zanemarene. Bitno da nismo na teretu kao skoro sve istocne clanice, zato nam i stavljaju jos uslova.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17