• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.07.2022

10:25

NAREDNIH 8 MESECI SU KRITIČNI ZA CELU EVROPU, ZA SVE NAS!

Tanjug/Rade Prelić

Politika

NAREDNIH 8 MESECI SU KRITIČNI ZA CELU EVROPU, ZA SVE NAS!

Podeli vest

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da će narednih osam meseci biti ključno za Srbiju, kao i celu Evropu i svet, to jest do kraja marta

 


- To su kritični meseci za nas. Zašto pominjem da je i avgust čak kritičan, zato što imamo već problema sa vodosnabdevanjem zbog suša, jer nikada hidrologija nije bila lošija. Ne mogu barže da nam dovoze ugalj, pošto je dubina Dunava na 1, 7 do 1,8 metara i nemoguće je naći velike brodove sa gazom do metar. To pravi muke u proizvodnji struje i vode i svega drugog. Ne bismo danas uvozili struju da imamo normalnu hidrologiju.

Kaže da finansijski moramo da budemo spremni jer uvozimo i sada struju, pošto svi koriste klimu, što je sada i normalno.

- I avgust će za nas biti težak jer ćemo morati da radimo na novim otkrivkama,pa ćemo nekoliko danas ili najmanje dve nedelje imati nižu prozivodnju uglja. Zato ugalj uvozimo na sve načine i koristimo sve moguće kamione i vozove.

Vučić je rekao da kriza u prethodne dve i po godine uticala na Srbiju i ekonomski, ali da je naša zemlja to i bolje podnela od većine razvijenijih zemalja jer je bila bolje fiskalno pripremljena, kao i zbog toga što smo otvorili više od 250 novih fabrika i to u glavnom stranih, ali i domaćih.

Istakao je da su sve te kompanije izvozno orijentirane što je uticalo na rast BDP-a zemlje, s obizrom da je BDP jedna od četiri "noge" na kojima stoje i prvireda i rast svake zemlje.

Za građane je važano što će ima država obezbediti sugurnost po pitanju njihovog životnog standarda i planova, poručio je Vučić.

Podsetio je da će penzije biti povećane do 1. januara ukupno 20 odsto i dodao da se oko toga sada vodid velika borba sa MMF-om.

Vučić je podsetio da je Srbija obezbedila od Rusije dve milijarde kubika gasa po povonjijoj ceni odnosno za 700 do 750 miliona evra, a da bi nam za dodatnu nedostajuću milijardu kubika gasa po ovim cenama - oko 2.400 evra za 1.000 kubika plus dodatni troškovi što je oko 3.000 evra, bilo potrebno najmanje tri milijarde evra za jednu milijardu.

- Kada bi sve kupovali na tržištu to bi bilo skoro 10 milijardi evra. Zato razumete zašto je Evropa u strahu, kao i svi ostali.

Poskupljenje struje

Vučić je izjavio da kada bude posekupela struja da će to biti minimalno povećanje koje neće ugroziti životni standard građana, čak ni onih najsiromašnijih.

On je kazao da država želi da najveći teret krize preuzme na sebe i dodao da je sada cena struje na berzi oko 540 evra po megavat satu, dok je kod nas za građane gotovo 14 puta manja.

- I što se tiče gasa, mi smo rekli da će to biti minimalno povećanje cene (devet odsto), to je neverovatno imajući u vidu da su u pojedinim zeljama cene gasa skočile za 350 do 1.000 odsto, kod nas na ispod 10 odsto za građane. Trudimo se i za firme i fabrike držimo najbolje uslove, jer hoćemo i dalje da privlačimo sve strane investitore - rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da Srbija utiskuje gas u mađarska skladišta gasa za naše potrebe, kao i da smo povećali rezerve gasa u Banatskom Dvoru na 243 miliona kubnih metara, što je samo sedam miliona manje od maksimalnog kapaciteta od 250 miliona, koji će uskoro biti popunjen.

Cene hrane

Kada je reč o hrani, odnosno ulju, šećeru, brašnu, "sve ćemo držati pod kontrolom".

- Cena hleba, onog osnovnog, će se minimalno povećati, ali ne drastično, onaj osnovni hleb "Sava" - rekao je Vučić.

Kako je naveo, za nas je važno da gradimo puteve i pruge, infrastrukture... Veliki novi razvojni projekat će biti izgradnja stadiona ka Novom Beogradu za 52.000 ljudi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milan

pre 1 godinu

Dobro je Vučić još proletos krenuo da prikuplja sav gas do kojeg je mogao da dođe, da rezerve mogu da pokriju što veći krizni period.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17