• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: MILICA CRNOGORAC

12.08.2022

07:00

PROPALI ĐILASOV KANDIDAT OKO SEBE OKUPLJA LJUDE ČUDNIH BIOGRAFIJA  Ponoševac ljubi Stepinca i Kurtija

Beta

Politika

PROPALI ĐILASOV KANDIDAT OKO SEBE OKUPLJA LJUDE ČUDNIH BIOGRAFIJA Ponoševac ljubi Stepinca i Kurtija

Podeli vest

Bivši ambasador Srbije u EU Duško Lopandić, koji je ćutao o izložbi o ustaškom kardinalu u Briselu, postao uvaženi član pokreta Zdravka Ponoša. On se u junu na sastanku s Kurtijem smejao i ludo zabavljao

General Zdravko Ponoš vratio je na političku scenu Srbije bivšeg diplomatu Duška Lopandića, koji je smenjen jer državu nije obavestio o skandaloznoj izložbi u Briselu posvećenoj ustaškom kardinalu Alojziju Stepincu! Lopandić je u junu imao sastanak sa Aljbinom Kurtijem i tada je uslikan kako se slatko smeje!?!
Duško Lopandić bio je šef Misije Srbije pri EU u Briselu od 2013. do 2016 godine. Smenjen je zbog velikog propusta - iako je tri nedelje znao da Hrvatska u Evropskom parlamentu priprema izložbu o ustaškom kardinalu Stepincu, on o tome uopšte nije obavestio Ministarstvo spoljnih poslova niti bilo koju drugu državnu instituciju!?!

Ponoš će sa svima

Vraćanjem Lopandića u politički život, Ponoš pokazuje da je spreman za svaku vrstu dogovora, i sa Zapadom i sa Kurtijem
Dejan Vuk Stanković

 

Ćutanje
Izložba o Stepincu u centru Evropske unije organizovana je 14. juna 2016. Tom događaju je čak prethodio i konkurs za naziv izložbe, a pobedničko ime je bilo "Hrvatski svetac kardinal Stepinac"!!!
Pripreme za skandalozni "kulturni događaj" kojim se veličao saradnik ustaša trajale su skoro mesec dana, ali tadašnjem predstavniku Srbije u EU Dušku Lopandiću sve to je bilo nevažno, pa o izložbi nije ni obavestio Ministarstvo spoljnih poslova!
Da skandal bude veći, ministarstvo je za izložbu saznalo iz Vatikana - tadašnji ambasador Mirko Jelić javio je državnim institucijama šta će se desiti u Briselu samo dan pre otvaranja izložbe?!

Ministarstvo spoljnih poslova, na čijem je čelu tada bio Ivica Dačić, smenilo je zbog toga Lopandića.
- Neobaveštavanje nadležnih institucija o ovoj izložbi ozbiljna je greška, zbog nje je propuštena prilika da se izraze protesti evropskim institucijama u vreme pripreme izložbe, i to je osnovni razlog za pokretanje inicijative za opoziv ambasadora Lopandića - rekao je tada Ivica Dačić.
Nakon te afere o Dušku Lopandiću malo se čulo u javnosti. Postao je potpredsednik NVO "Evropski pokret u Srbiji", a početkom jula ove godine predstavljen je kao član pokreta "Srbija centar - Srce", koji je osnovao Đilasov kandidat za predsednika Srbije Zdravko Ponoš.

Foto: Informer

Alojzije Stepinac


Samo dve nedelje pre zvaničnog početka rada Ponoševog "Srca", Duško Lopandić je sa svojom NVO imao sastanak u Prištini sa takozvanim premijerom lažne države Aljbinom Kurtijem. Na sastanku, kojim se Kurti pohvalio na Fejsbuku, Lopandić je uslikan nasmejan i raspoložen.
- Bivšem ambasadoru koji nije video ništa sporno u izložbi o Alojziju Stepincu bilo je veoma prijatno na sastanku s Kurtijem, smejao se, bio je dobro raspoložen. Ali kada je video da Kurtijevi foto-reporteri fotografišu sve sagovornike, Lopandić je pognuo glavu kako ne bi bio uhvaćen taj trenutak kad se smeje dok šiptarski "premijer" govori kako Srbija mora da se suoči sa zločinačkom prošlošću! Pričao je Kurti i o dijalogu i o ljudskim pravima... Istim onim pravima koje je pogazio u aprilu zabranivši održavanje parlamentarnih i predsedničkih izbora na teritoriji južne srpske pokrajine. Da li je to članu Ponoševog pokreta bilo smešno?! - pita se izvor Informera iz MSP, što potvrđuju i fotografije koje je Kurti postavio na društvenim mrežama.

Moj ugao

Predrag Rajić, Centar
za društvenu stabilnost

Kakav Ponoš, takav i kadar. Od čoveka koji je hteo da našu vojsku svede na nivo lovačkog društva ništa nas ne može iznenaditi. Zapravo bih bio iznenađen kada bi se on okružio patriotama.


Dobre usluge
I dok Zdravko Ponoš juče nije odgovarao na pozive Informera, politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je vraćanjem Duška Lopandića u politički život Ponoš pokazao da je spreman za svaku vrstu dogovora.
- Ponoš nudi dobre usluge Kurtiju i Zapadu u isto vreme. Politička ambicija je i Ponošu i Lopandiću iznad nacionalnih interesa i morala. A ta razmena osmeha sa Kurtijem ne samo što nije u skladu sa ponašanjem bivšeg ambasadora Srbije već je u ovim okolnostima veoma neumesna i štetna po zaštitu Srba na Kosovu i Metohiji - zaključuje Stanković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ON

pre 1 godinu

Ponoš, Lapandić i slični izgleda može samo da ukloni CRNA RUKA, jer takve osobe netrebaju nikom!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija