• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Pink.rs

25.10.2022

14:11

OVO MORATE DA POGLEDATE! Istoričar Goran Šarić: Pokažite mi Crnogorca čiji deda nije Srbin i verovaću da postoji crnogorska nacija! (VIDEO)

printscreen

Politika

OVO MORATE DA POGLEDATE! Istoričar Goran Šarić: Pokažite mi Crnogorca čiji deda nije Srbin i verovaću da postoji crnogorska nacija! (VIDEO)

Podeli vest

Hrvatski istoričar Goran Šarić izjavio je za televiziju Pink da su se Srbi u Crnoj Gori plašili da se izjašnjavaju kao Srbi, ali da je promena u politici donela i promene kod Srba u Crnoj Gori, što su pokazali i poslednji izbori

 

- Gledam baš u vestima gde se kaže da posle 77 godina Podgorica nije više Titov grad i da je opet grad Nemanjića. Stefan Nemanja se tamo rodio ali su mnogi od nas zaboravili kakva se nekad vodila politika iz Srbije prema Crnoj Gori - kaže Šarić.

On je rekao da su se Srbi u Srbiji pravili da Srbi u Crnoj Gori ne postoje, da tamo nisu auhtoni narod.

- Ja lepo kažem, pokaži mi Crnogorca čiji deda nije Srbin i verovaću da postoji crnogorska nacija - kaže istoričar i dodaje da si nešto u politici Beograda prema Srbima u Crnoj Gori ipak promenilo.

Kako kaže, zato su i bile moguće litije i ova promena Milovog režima.

- Ja sam pre četiri godine držao predavanje u Matici srpskoj u Podgorici, i oni su meni rekli ne spominji reč Srbin, pričaj o starijoj istoriji, kreni od majmuna neandertalca. Oni su bili u strahu. Dođem ja ovo leto ponovo, a oni kažu pričaj šta hoćeš. Tačno se vidi promena tamo- zaključuje Šarić.

Prema njegovim rečima, pokojni Amfilohije ih je i mrtav pobedio na izborima, nikad ne bi bilo litija, nikad ne bi bilo promene vlasti bez jedne mudre, pametne i uzdržane politike iz Beograda.

- Ne mešanje u unutrašnju politiku Crne Gore bio je vetar u leđa onim preplašenim Srbima koji tamo nisu imali nikakvo pravo, jedino ih nisu ubijali - kaže Šarić.

Foto: printscreen

Komentarišući izbor nove vlade i ministara, Šarić je rekao da je veoma zadovoljan i da su ova rešenja više manje dobra.

- Pogotovo mi je drago recimo resor koji je dobio Vesić, mislim da je on jedan od najsposobnijih u srpskoj politici. Kada bi bilo deset ljudi kao on promenili bi svet. Ja sad od njega očekujem da putevi budu još bolji, zadnjih desetak godina to napreduje, ali očekujem da se infrastruktura podigne na još viši nivo - rekao je Šarić.

Šarić je izrazio zadovoljstvo i izborom ministra odbrane i izneo svoje predloge za ovo ministarstvo.

- Moj predlog je uvođenje obaveznog vojnog roka, mislim da bi to bilo jako dobro. Imao krizu muškosti u celom zapadnom svetu, i dobro bi bio da se muškarac malo odvoji od maminih grudi i da bude malo u vojsci i da bude malo muško - predlaže istoričar.

Njegov drugi predlog ministarstvu odbrane je i da se poboljša civilna zaštita.

- Druga stvar koja treba je civilna zaštita. Da se tačno zna, da svaki muškarac u Kragujevcu na primer zna, gde se javlja u slučaju zemljotresa, požara, rata, bilo čega - dodaje Šarić.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ja

pre 1 godinu

Onda to vazi i za Hrvate. Ova vlast nas je bukvalno vratila u devedesete. Uskoro vize, sankcije, izolacija i rat. Brojite krvna zrnaca i krsite Ustav negirajuci neciju nacionalnu pripadnost.

Gaginho

pre 1 godinu

Ha, on je iz Hrvatske? Čovek zaista sjajno i pravilno razmišljanja, bolje od 99,99 % nas Srba. Ne za*Evan se kada kažem da mi je za neke bitne činjenice "otvorio" oči. Hvala mu, iskreno. Bravo.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)
nije prošao

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)

Carinski službenici su 23. aprila 2024. godine na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili neobičan pokušaj jednog putnika, da u ličnom prtljagu prokrijumčari preko 300 komada starinskog pokućstva, bodeža u koricama, časovnika i nakita, za koje se pretpostavlja da bi pored materijalne, mogli imati i antikvitetnu vrednost.

24.04.2024

15:10

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija