• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. C.

31.10.2022

07:00

LAŽNOG PREMIJERA SLAVE ZBOG ODBIJANJA AMERIČKIH ZAHTEVA! LUDILO U PRIŠTINI: Kurti je novi Enver Hodža!

Politika

LAŽNOG PREMIJERA SLAVE ZBOG ODBIJANJA AMERIČKIH ZAHTEVA! LUDILO U PRIŠTINI: Kurti je novi Enver Hodža!

Podeli vest

U Prištini veličaju Aljbina Kurtija jer je rekao 'ne' zahtevima SAD da odloži odluku o tablicama i upoređuju ga sa komunističkim liderom koji je Albaniju odveo u izolaciju

Takozvani premijer lažne države 'Kosovo' Aljbin Kurti je zakucao veliko 'NE' američkom imperijalizmu i postao prvi Albanac posle Envera Hodže koji je to uradio! Kurti je lav albanizma!

Istorijsko 'ne'?!

Kurti je prvi Albanac posle komunističkog diktatora Envera Hodže koji je američkom imperijalizmu udario veliko 'ne'!
Iljir Mirena

Ovim rečima šiptarski analitičari hvale Aljbina Kurtija, koji nije poslušao zahtev Sjedinjenih Američkih Država da odloži sprovođenje odluke o registarskim tablicama. I dok iz Amerike, sa najviših državnih instanci, svakodnevno stižu apeli da se 'spuste tenzije' i da se rok za promenu tablica produži, u Prištini se Kurtijevo odbijanje zahteva velesile, koja je i napravila lažnu državu, tumači kao veliko herojstvo i neustrašivost!

Nisu prijatelji?!

Rok za preregistraciju vozila koja imaju srpske tablice ističe danas, a SAD, EU i zemlje Kvinte u više navrata su apelovale na 'vladu Kosova' da se taj rok produži za deset meseci. Međutim, odluka privremenih institucija u Prištini jeste da se neće odustati od preregistracije i da će se taj plan sprovoditi u četiri faze.

Moj ugao

Meljihate Trmkoli, DSK

Svojom 'kreativnom politikom' Aljbin Kurti ostavlja 'Kosovo' i bez registarskih tablica i bez prijatelja.

U prvoj fazi vlasnicima vozila sa registarskim tablicama izdatim u centralnoj Srbiji biće izdavana upozorenja, zatim će se izricati novčane kazne od 150 evra, a nakon tog perioda na još dva meseca će se izdavati probne tablice.

- Od 21. aprila 2023. neće biti dozvoljeno kretanje vozila sa drugim tablicama, osim sa oznakom Republike Kosovo - rekao je Aljbin Kurti i dodao da o svojoj odluci nije ni obavestio zapadne ambasadore?!?

Foto: Fotoilustracija/AP Photo

Ubrzo se oglasio portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs.

- Sjedinjene Države su zabrinute i razočarane zbog toga što je Kosovo odbacilo zahteve međunarodnih partnera da to učini - istakao je Prajs.

Ovo je prvi put da se Sjedinjene Američke Države oglase protiv vlade zemlje za čiju su nezavisnost direktno zaslužne! I dok Kurtijeva opozicija njegov postupak ocenjuje kao nerazuman, analitičari smatraju da je šiptarski premijer 'pravi lav'!?

Zoran Milivojević, diplomata

Ovo što je Kurti uradio jeste u suprotnosti sa zahtevima Zapada, ali ne u potpunosti. Ipak tu postoji određena igra iza scene u smislu pritisaka na Srbiju. SAD sigurno neće Kurtija nasilno menjati, ali će tražiti varijantu da ga oslabe do narednih izbora.

- Ovaj uspeh treba pripisati lavu Albanaca, Aljbinu Kurtiju, kao prvom Albancu posle komunističkog diktatora Envera Hodže koji je američkom imperijalizmu udario veliko 'ne'! - poručio je novinar i analitičar Iljir Mirena.

S druge strane, politikolog Nedžmedin Spahiju, koji je i ranije upozoravao na levičarsku ideologiju Aljbina Kurtija, kaže da bi ona mogla biti prepreka za odnose sa SAD.

- Enver Hodža je svoju zemlju vodio u izolaciju i taj duh je dosta ugrađen u političku filozofiju Aljbina Kurtija. Sada se vidi da je Kurti samo formalno okrenut ka Americi i očekivano je da će posle ovoga američka administracija odustati od aktuelne kosovske vlade - smatra Spahiju.

Međutim u Kurtijevom pokretu Samoopredeljenje kažu da je odluka njihovog šefa da se usprotivi zahtevu SAD, EU i Kvinte o tablicama ispravna.

- Na međunarodne partnere treba gledati samo kao na partnere, a ne kao na prijatelje. Zato je odluka Aljbina Kurtija da ovaj rok bude samo do 31. oktobra principijelna i ustavna, uprkos međunarodnom zahtevu - kaže poslanik Samoopredeljenja Haki Abazi.

'Kosovo' u decembru podnosi zahtev za članstvo u EU!

Kljisman Kadriju, politički savetnik Kurtijevog zamenika Besnika Bisljimija, kaže da će 'Kosovo' tokom decembra podneti zahtev za članstvo u Evropskoj uniji.

- Pripreme za podnošenje aplikacije za članstvo u EU započete su u avgustu, a prijava će biti podneta do decembra. Vlada preduzima sve neophodne korake u informisanju saveznika i češkog predsedavanja EU o cilju prijave - rekao je Kadiju.

Veliki glumac

Urednik portala "Kosovo onlajn" Miloš Garić ističe da je Kurti ignorisanjem američkih zahteva pokazao da je do sada samo glumio demokratu i nosio 'zapadnu masku'.

- Populizam i sklonost anarhiji, uz nasleđen kolektivni talenat za manipulativno korišćenje podrške velikih sila na nametnutom narativu o žrtvi, doveli su do toga da Kurti pomisli da može sve, pa i to da prkosi Vašingtonu, a da istovremeno od njih očekuje bezrezervnu podršku. Videćemo koliko će to još moći da funkcioniše na taj način, ali čini se da se u SAD polako 'bude' iz te slepe ljubavi prema kosovskim Albancima. U ovom konkretnom slučaju s tablicama, vrlo verovatno je Kurti ukalkulisao i mogućnost odlaska na vanredne izbore, jer smatra da će mu to doneti više političke koristi nego da posluša zahteve iz SAD o odlaganju - zaključuje Garić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17