• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.11.2022

14:11

Petković sa Čen Bo o situaciji na KiM

Tanjug

Politika

Petković sa Čen Bo o situaciji na KiM

Podeli vest

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković danas je s ambasadorkom Kine Čen Bo razgovarao o situaciji u pokrajini, posebno u svetlu najnovije odluke srpskog naroda da napusti kosovske institucije

Petković je svojoj sagovornici preneo čvrstu opredeljenost Beograda, ali i Srba na prostoru Kosova i Metohije za očuvanje mira i stabilnosti istakavši da su najnoviji potezi posledica konstantnog Kurtijevog terora i nasilja prema našem narodu u pokrajini.

Foto: Tanjug

U tom svetlu direktor Kancelarije za KiM je posebno ukazao na poslednju izjavu Aljbina Kurtija datu u Berlinu da nikada neće formirati ZSO i nezakonitu i protivpravnu smenu Nenada Ðurića samo zato što nije želeo da izriče ukore svom srpskom narodu. Na taj način Kurti se direktno izrugao i Briselskom sporazumu i Evropskoj uniji koja je garant sprovođenja potpisanog, kazao je Petković i dodao: „Srbi na Kosovu i Metohiji predugo su trpeli i fizičko i institucionalno nasilje Aljbina Kurtija i Prištine. Zabranjeno im je da glasaju na izborima, da se izjašnjavaju na referendumu, da na vrhuncu pandemije virusa Kovid 19 budu vakcinisani na KiM, specijalne jedinice svakodnevno su upadale na sever pokrajine mimo svih sporazuma, a povrh svega naš narod punih 10 godina čeka da se fomira Zajednica srpskih opština.

Foto: Tanjug

On je podvukao da napuštanje institucija nije potez kojim Srbi žele da sruše ili ponište Briselski sporazum već da se izbore za poštovanje kako ovog dokumenta, onako kako je svako od njih punih 10 godina poštovao sve preuzete obaveze.

- Srbi nikome ne prete, samo žele da žive u miru na svojim vekovnim ognjištima i da se njihova l?udska prava poštuju i svojim moralnim činom oni su stali i u odbranu Briselskog sporazuma, ali i odbranu međunarodnog javnog prava - kazao je direktor Kancelarije.

Posebno je zahvalio ambasadorki Čen Bo na velikom prijateljstvu i podršci koju Kina pruža našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu, kao i principijelnom poštovanju međunarodnog javnog prava i Rezolucije SB UN.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17