• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.12.2022

17:36

DOK BUKTI RAT U UKRAJINI NA KOSOVU I METOHIJI SE ZVECKA ORUŽJEM... Vojska Srbije zaštitiće svoju zemlju! Vučević: Ne pretimo nikom, ali...

mod.gov.rs

Politika

DOK BUKTI RAT U UKRAJINI NA KOSOVU I METOHIJI SE ZVECKA ORUŽJEM... Vojska Srbije zaštitiće svoju zemlju! Vučević: Ne pretimo nikom, ali...

Podeli vest

Srbija je uvek za dijalog i kompromise, ali više nije džak za udaranje, poručio je ministar odbrane Miloš Vučević i istakao da je Vojska Srbije danas mnogostruko snažnija nego što je ikada bila i da je naš garant slobode i neutralnosti.

- Mi nikome ne pretimo, ne zveckamo oružjem, ali smo vrlo odlučni da štitimo Srbiju i njenu nezavisnost i slobodu. Jasno tražimo poštovanje za sve što ulažemo u razvoj dobrosusedskih odnosa, smirivanje tenzija na Balkanu, poštovanje međunarodnog prava i prava drugih - rekao je Vučević u intervjuu za decembarsko izdanje magazina "Odbrana".


Vučević je rekao da postoje i naša prava i da je normalno očekivati da ona budu poštovana, ali i zaštićena ukoliko budu ugrožena.
- Zato je jedna od mojih prvih poruka i bila da je Vojska Srbije sposobna da izvrši svaku naredbu predsednika republike. To i jeste njena osnovna uloga – da štiti zemlju - dodao je Vučević.


Naveo je da je Vojska Srbije jedan od stubova i elemenata državnosti naše zemlje i čvrst oslonac našeg naroda koji, dodao je, prema njoj gaji ogromno poverenje.
- Iako je Vojska Srbije danas u odnosu na situaciju od pre jedne decenije, neuporedivo snažnija, opremljenija, sposobnija i bolje plaćena, strateški cilj mog mandata ostaje isti – da ona bude još jača, brojnija, savremenija, obučenija, a socijalni položaj njenih pripadnika bolji - rekao je Vučević.

Foto: mod.gov.rs

Vojska Srbije u službi svoje zemlje


Govoreći o opremanju Vojske Srbije, nabavci savremenih borbenih sredstava i šta u tom pogledu možemo očekivati u budućnosti, Vučević je naveo da proces osavremenjivanja naše vojske traje već nekoliko godina i da su u tom pogledu napravljeni značajni tehnološki iskoraci.
- Decenijama unazad u naše naoružanje nisu ulazila sredstva poput 'pancira' ili FK-3, od kraja devedesetih godina nismo imali ovu brojnost i stanje lovačke avijacije - rekao je Vučević i dodao da je i u naoružanje Kopnene vojske uvršteno dosta novih sredstava.


Istakao je da se naša vojska u znatnoj meri oprema proizvodima naše odbrambene industrije, iz domaćeg razvoja, te da među njima ima onih veoma složenih i tehnološki naprednih.
Naveo je da su naše "nore", "lazari" i "miloši" konkurentni njihovim pandanima i na Zapadu i na Istoku, te da je najvažnije da se sva ta sredstva, i brojna druga, stalno usavršavaju i poboljšavaju u skladu sa iskustvima sa terena.
- U narednom periodu želimo da u najvećoj mogućoj meri razvijemo sopstvene potencijale za razvoj i proizvodnju savremenog naoružanja i vojne opreme. Ono što budemo nabavljali, kao i do sada, biće po meri naših potreba i po najpovoljnijim mogućim uslovima - rekao je Vučević.


Pojašnjavajući zašto nam nije isporučeno čak ni ono naoružanje koje smo platili, rekao je da određena sredstva koja smo od Ruske Federacije poručili i platili pre početka sukoba u Ukrajini ne mogu da nam se isporuče zbog sankcija koje su na snazi.
- To ni na koji način ne nanosi štetu Rusiji, već isključivo Srbiji i toga smo svesni i mi, ali i one države koje tu isporuku ne dozvoljavaju. S druge strane, ne isporučuju se i neka sredstva zapadne proizvodnje, iako uredno plaćena, iz nama nedovoljno razumljivih razloga - rekao je Vučević i dodao da veruje da će razgovori koje predsednik Srbije Aleksandar Vučić vodi sa liderima zapadnih zemalja uskoro uroditi plodom i da će se problemi vezani za te isporuke prevazići.


Odgovarajući na pitanje da li smo blizu odluke o reaktiviranju obaveznog služenja vojnog roka, Vučević je rekao da je ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka politička odluka koja će biti zasnovana na proceni najodgovornijih i najstručnijih ljudi u Ministarstvu odbrane i Generalštabu.
Naveo je da je spreman da preuzme odgovornost i da, kada definitivne analize budu završene, predsedniku i vrhovnom komandantu, Vladi i Narodnoj skupštini predloži odgovarajuće rešenje.
- Ovde ne može biti reč o tome da li je ta tema popularna u javnosti i da li se o njoj pozitivno ili negativno izjašnjavaju na društvenim mrežama. Jedino meritorno biće da li je to u interesu odbrane Srbije ili nije - rekao je Vučević.

Foto: informer.rs


Kada je reč o bezbednosnim izazovima koji su u ovom trenutku najznačajniji, Vučević izdvaja situaciju na Kosovu i Metohiji i sve zaoštrenije pritiske na Srbiju.
- Dok u Ukrajini bukti rat na Kosovu i Metohiji se zvecka oružjem...To svakako nije dobro. Briselski sporazum koji je potpisan 2013. godine jasno nalaže šta treba činiti, a njegovu implementaciju svojim potpisom garantuje Evropska unija - rekao je Vučević.


Podsetio je da je Beograd ispunio sve stavke tog sporazuma i da je na Prištini da ispuni svoj deo, a na Evropskoj uniji da to omogući, te dodao da bi u protivnom svaki sličan sporazum za bilo koga bio upitan.
Vučević je rekao da Srbija pripada maloj grupi zemalja koje se i dalje čvrsto drže principa međunarodnog javnog prava i koje su dosledne u poštovanju principa teritorijalnog integriteta i nepovredivosti granica suverenih država.
- Srbija poštuje i podržava suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja na svetu, samim tim i svih država u regionu i traži da se, kada je o našoj južnoj pokrajini reč, poštuje isti princip - dodao je Vučević.


Govoreći o sukobu između Rusije i Ukrajine i koliko kriza ugrožava bezbednost u našem dvorištu, Vučević smatra da taj sukob ugrožava bezbednost celog sveta, da su u to upletene najveće svetske sile i da postoji ozbiljna opasnost od eskalacije u globalni rat.
- Srbija je, kao vojno neutralna zemlja, koja se opredelila da vodi uravnoteženu spoljnu politiku u skladu sa sopstvenim interesima, pod velikim pritiskom i tu situaciju pokušavaju da iskoriste neki politički igrači u regionu - rekao je Vučević i kao primer naveo ponašanje privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji.


Vučević je rekao da živimo u vremenu u kome kao država moramo biti izuzetno jaki, li i izuzetno mudri, te istakao da je očuvanje mira i stabilnosti za Srbiju od najveće moguće važnosti kako bismo nastavili ekonomski razvoj i omogućili bolji život naših građana.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
alex

pre 1 godinu

istoriska nepobitna istina je da su kosovo i metohija hiljadugodisnje srpske zemlje otete od sadasnje agresivne zapadne bulumente protivu sprcene srbije,ona nema nikakve sanse da se brani i da povrati otetu hiljadugodisnju teritoriju zakucanu u proteklu istoriju,zla kob stalnih udara vatikansko katolickih zemalja na pravoslavnu srbiju je ocigledna agresija tih antihriscanskih zlotvora.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija