• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik/Informer

05.01.2023

21:12

(FOTO) I AMERI SU UKAPIRALI, SRBIJA JE NEPOBEDIVA! Ambasada SAD lajkovala Vučićevu izjavu o povlačenju priznanja tzv. Kosova! VAŠINGTON SE PERE, KAO TO JE GREŠKA...

AP/Reuters/Fotoilustracija

Politika

(FOTO) I AMERI SU UKAPIRALI, SRBIJA JE NEPOBEDIVA! Ambasada SAD lajkovala Vučićevu izjavu o povlačenju priznanja tzv. Kosova! VAŠINGTON SE PERE, KAO TO JE GREŠKA...

Podeli vest

Ambasada SAD u Prištini oglasila se povodom lajkovanja objave na društvenoj mreži Tviter o izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je devet zemalja povuklo priznanje Kosova

Ambasada SAD u Prištini oglasila se povodom lajkovanja objave na društvenoj mreži Tviter o izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je devet zemalja povuklo priznanje Kosova. Američka ambasada je navela da je to urađeno nenamermo.

Priština poludela, ameri se pravdaju

Tviter profil Ambasade SAD u Prištini lajkovao je sinoć objavu „Vaseljenske TV" u kojoj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio da je devet zemalja povuklo priznanje samoptoglašene nezavisnosti Kosova.

Američka ambasda u Prištini ljkovala objavu o povlačenju priznanja tzv. Kosova

 

Foto: Printskrin

Tekst potpisa

Iz Ambasade su sada saopštili da zvanični nalog Ambasade SAD na Tviteru nije namerno lajkovao nijednu objavu u poslednja 24 sata.

- Da se razumemo nezavisnost Kosova je činjenica. Naš primarni cilj je da podržimo Kosovo u zauzimanju mesta koje mu pripada u evropskim i evroatlantskim strukturama. Mi se kategorički protivimo svakom nastojanju da se dovede u pitanje nezavisnost i suverenitet Kosova. Zvanični nalog Ambasade SAD na Tviteru nije namerno 'lajkovao' nijednu objavu u poslednja 24 sata. Kao što je ranije rečeno kada imamo stav da iznesemo mi to činimo putem zvaničnih izjava, a ne putem 'lajkova' na društvenim mrežama -  saopštila je danas Ambasada SAD u Prištini preko svog profila na Tviteru.

U poruci medijima, u kojoj se citira portparolka Džud Ketrin, se navodi da se ispituje kako se dogodilo nenamerno lajkovanje.

Nakon reakcije poslanika Pokreta Samoopredeljenje Armenda Muje na „lajk" Ambasade i ukazivanje šta u njoj piše, Ambasada je povukla „lajk".

Srbija je faktički postala čuvar međunarodnog prava što su manje države sveta prepoznale i zato imamo devet država koje su članice UN a koje su povukle priznanje Kosova. Shvatile su da bi i one mogle biti žrtve velikih sila i da nema drugog načina da se zaštite osim poštovanja međunarodnog prava, kaže profesor Stevica Deđanski.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obelodanio je podatak da čak 106 zemalja ne priznaje nezavisnost tzv. Kosova, dok ga 84 zemlje nedvosmisleno priznaje, a tri države „nisu načisto".

Vučić je objavio imena devet država koje su povukle priznanja - Somalija, Burkina Faso, Gabon, Esvatini, Libija, Gvineja, Antigva i Barbuda, Maldivi, Sveta Lucija, i najavio da čekamo desetu.

Srbija čuvar međunarodnog prava

Profesor dr Stevica Deđanski iz Instituta za političke studije kaže da je povlačenje priznanja Kosova od izuzetnog značaja za Srbiju.

- Mi već duži vremenski period imamo spisak država koje su povukle priznanje Kosova, a to smo objavili onda kad smo se sa njima to dogovorili. Do sada smo poštovali sve sporazume uključujući i Vašingtonski, ali sada je došlo vreme pošto su neki tvrdili da je to samo „priča". Predsednik Srbi je,obelodanivši imena tih država, pokazao da je to zaista diplomatska akcija na kojoj je Srbija ozbiljno radila poslednjih godinu- dve - ističe Deđanski.

Pri tom, Srbija to do sada nije koristila jer, dodaje naš sagovornik, želi mir - to i dalje želi ali šta ako druga strana ne poštuje sporazume.

- Država koje ne priznaju Kosovo, odnosno nelegalno otcepljenje te teritorije od Srbije, je 106 (od 193 članice UN). To pokazuje koliko država u svetu gledaju Srbiju kao zemlju koja poštuje međunarodno pravo - ističe on.

Foto: Fotoilustracija

Srbija je čuvar međunarodnog prava, SB UN to najbolje zna

Kako kaže, ne potencira se da neko poštuje samo prava Srba i da se ostvare samo naši interesi, već sve vreme nastupamo sa pozicije da se poštuje međunarodno pravo.

- Ako se ne poštuje međunarodno pravo, sve zemlje sveta, posebno manje države, sutra neće imati kako da se zaštite od potencijalno sličnih situacija kao što je kod nas. Jer kad prođu sukobi koji su sada aktuelni ostaće samo ono što je pravedno po međunarodnom pravu i to će biti jedino validno - tvrdi Deđanski.

Primer za sve manje države

Iz tih razloga, napominje sagovornik Sputnjika, Srbija traži i od dugih zemalja da se poštuje međunarodno pravo, i to druge države prepoznaju.

Po mišljenju Deđanskog, dugo godina to nije moglo da se desi jer se Srbija svojevremeno izvinjavala i za šta nije kriva,, što je stvorilo sliku da smo mi jednini krivci za sve. 

- Sad kad se pokazalo da smo mi ti koji tražimo mir i pregovore, zemlje koje možda imaju manji značaj u Savetu bezbednosti ali veliki značaj u Ujedinjenim nacijama shvataju da ako se to slomilo na Srbiji može da stigne i kod njih - objašnjava Deđanski.

Deđanski smatra da je rano govoriti da li će se možda i neke evropske države naći u poziciji da povuku priznanje Kosova ali svakako ostavlja tu mogućnost jer veruje da će se ubrzo geopolitička scena izmeniti.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vejo

pre 1 godinu

Dragan J Vučićević i njegova fabrika laži.Ni vi ne verujete u ovo što pišete,nego nešto morate da serete,kao gazda.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija