• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.01.2023

17:49

KURTI IZAZIVA NOVE TENZIJE NA KiM! Petković: Nije slučajno baš danas rešio da krši sporazum o registarskim tablicama!

Tanjug/Strahinja Aćimović

Politika

KURTI IZAZIVA NOVE TENZIJE NA KiM! Petković: Nije slučajno baš danas rešio da krši sporazum o registarskim tablicama!

Podeli vest

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da Aljbin Kurti ponovo pokušava da izazove novu krizu i tenzije na severu Kosova i Metohije time što od jutros "njegovi policajci ne dozvoljavaju vozilima koja imaju uredne registracije sa „KM“ oznakama da pređu preko prelaza Jarinje i Brnjak".

- Reč je o brutalnom kršenju i gaženju sporazuma o registarskim oznakama koji su Beograd i Priština postigli u Briselu 23. novembra prošle godine, nakon ozbiljne krize koja je pretila da potpuno ugrozi mir na KiM - naveo je Petković.


On je rekao da Srbija očekuje od Evropske unije, koja je garant sporazuma, da zaštiti i omogući njegovo sprovođenje i jasno se odredi prema ovakvim potezima Prištine. 
Prema Petkovićevim rečima, Kurtijevi policajci zadržavaju pojedina vozila na administrativnim prelazima, dok su vozaču saniteta zapretili da sledeći put neće moći da uđe na prostor pokrajine i prevozi bolesnike u vozilu sa KM tablicama.


Sporazumom o tablicama predviđeno je da do konačnog rešenja o tablicama, KM registarske oznake ostaju u punoj upotrebi, podseća se u saopštenju Kancelarije za KiM.
Takođe, kako se navodi u saopštenju, tim sporazumom Priština se obavezala da odmah obustavi kaznenu politiku i sve aktivnosti po pitanju tzv. preregistracije vozila prema vozačima vozila sa KM tablicama. Tada je Beograd prihvatio da zastane sa izdavanjem novih registarskih oznaka. 
- Međutim, jutros je Kurtijeva policija jednostrano i protivpravno počela da sprovodi ponovo kaznenu politiku, da maltretira Srbe na prelazima i ruši sporazum čime pravi uvod u nove tenzije i probleme na severu KiM - naveo je Petković.


Kurti, kako kaže Petković, "po običaju tajming nije slučajno odabrao i svoje mere počinje da sprovodi dok se u Davosu održava forum koji treba da napravi mostove mira i saradnje, kao što je tokom samita u Berlinu smenjivao Nenada Đurića i gazio Briselski sporazum".
- Svoje akcije počinje na Krstovdan, što dodatno govori o Kurtijevim namerama da provocira Srbe - saopštio je direktor Kancelarije za KiM.


Petković podseća da je prošlogodišnju krizu izazvao Kurti odlukom da "nasilno i bez ikakvog pravnog osnova ukida KM registarske oznake i Srbima izriče opomene i naplaćuje nekakve kazne, a od jutros ponovo je posegao za svojim nasilnim protivpravnim i jednostranim merama direktno protiv srpskog naroda". 
- Više je nego očigledno da je jedini izazivač kriza i svih nevolja na KiM Aljbin Kurti - zaključio je Petković.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija