• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.01.2023

20:49

Vučić: Da ne kupimo ni litar nafte imamo je za naredna tri, četiri meseca

printscreen

Politika

Vučić: Da ne kupimo ni litar nafte imamo je za naredna tri, četiri meseca

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je neophodno da se Srbija zaštiti kako bi ostvarivala korist od energije dobijene iz vetrogeneratora, a koja odlazi u inostranstvo i naglasio da je zemlja spremna da ulaže u zelenu energiju, da razvija tehnologiju vezanu za proizvodnju zelenog vodonika koji će biti jedna od najvažnijih stvari u primeni zelene agende.

Predsednik je to rekao u razgovoru za Tanjug u Davosu gde je prisustvovao Svetskom ekonomskom forumu, a na pitanje šta će nam doneti prelaz sa fidin tarifa (koje podrazumevaju garantovane više cene za obnovljive izvore enregije) na aukcije i da li će Srbija moći da se bavi proizvodnjom zelenog vodonika posebno imajući na umu da je to svetski trend. 
- Nemamo tu tehnologiju, ali razgovaramo sa nekim zemljama, to sam pomenuo i na sastanku sa Koreancima, spremni smo da razvijamo tehnologiju jer će vodonik - hidirogen biti jedna od najvažnijh stvari u primeni zelene agrende ili u eri klimatskih promena - rekao je predsednik. 


Dodao je da istovremeno, kao i sve drugo kada pričamo o fidin tarifama, želi da kaže da bi ljudi razumeli, PPL i Paur purčasing agriment više nije potreban, jer struja nedostaje.

Zbog toga, kako kaže, oni na tržištu struju mogu da prodaju skuplje.
- Svi koji imaju vetrogeneratore zarađuju ogorman novac i to delimično, a što nikada neće da prihvate, na račun države, tako da treba da vidimo kako da bolje zaštitimo državu da ta energija ne ide direktno u inostranstvo ili na evropsko tržište već da i mi imamo koristi od toga - rekao je Vučić. 


Na pitanje da li smo spremni za novu krizu, a s obzirom da 5. februara stupa na snagu embargo i na naftne derivate iz Rusije koji stižu morskim putem, ali i da svi kupuju dizel, predsednik kaže da će cena biti problem u prvim danima. 
- Cena nafte ne raste, stabilna je realtivno na svetskom tržištu, ali rastu kotacijske cene u Mediteranu u nedostatku ruske nafte. Verujem da ćemo to prevazići. Imamo  dovoljno rezervi dizela i benzina. Da ne kupimo ni litar nafte imamo je za naredna tri, četiri meseca - rekao je predsednik Srbije za Tanjug.


Vučić je upitan da prokomentariše puštanje u prodaju evro obveznica rekao da nestrpljivo čeka rezulate.
- Jedva čekam da čujem rezultate vezane za evro obveznice koje su startovale danas i na  vezi sam sa (guvernerom) Jorgovankom (Tabaković i ministrom) Sinišom (Malim). Nestrpljivo čekam i što pre bih da završim razgovor iako mi je deo o ekonomiji najzanimljiviji, čekam da bih mogao da vidim kako i dokle smo stigli, jer smo pokušali da smanjimo stopu u poslednjem razgovoru i poslednjim pregovorima sa finansijskim investitorima - naveo je.


Srbija je, kako je u međuvremenu objavljeno, ponudila dvogodišnje obveznice od 100 miliona evra, a uspešno prodala obveznice nominalne vrednosti 37,53 miliona evra.
U informaciji koju je objavila Uprava za javni dug navodi se da je reč o prvoj aukciji dvogodišnjih državnih obveznica denominovanih u evrima u obimu od 100 miliona evra sa kuponskom stopom od 2,5 procenata, koje dospevaju 23. januara 2025. godine.
- Ukupan obim tražnje na aukciji iznosio je 44.348.000,00 evra. Realizovano je 37.530 komada državnih obveznica, nominalne vrednosti 37.530.000,00 evra - navela je Uprava za javni dug.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Jelena

pre 1 godinu

Захваљујући мудрој политици председника Вучића у кризним моментима, ми и имамо ове залихе нафте. Србија је једина у региону која је зиму дочекала са стабилним енергетским сектором.

misterija nemoguca

pre 1 godinu

Predsednik Vučić se zalaže za to da naša zemlja ulaže u zelenu energiju, da razvija tehnologiju vezanu za samu proizvodnju zelenog vodonika i smatra da će to biti jedna od najvažnijih stvari koja će se primenuti u zelenoj agendi.

vlajko77

pre 1 godinu

Predsednik Vucic brine svakog dana da Srbiji obezbedi dovoljno svega !

misterija nemoguca

pre 1 godinu

S obzirom da petog februara stipa embargo na naftne derivate u Rusijikoji stižu preko mora, cena će biti problem ali samo u početku. Jer cena ne raste i stabilna je na svetskom tržištu,mada mi imamo dovoljno derivata tako da ćemo prevazići tu krizu.

Vladana

pre 1 godinu

Nafte imamo na pretek, zahvaljujuci Vucicu i to trebamo ceniti

Vladana

pre 1 godinu

Stanje sa naftom je odlicno, i Srbija moze biti mirna po tom pitanju

Vlaks

pre 1 godinu

Zelena agenda je projekat budućnosti ali u ovom trenutku itekako bitne su zalihe naftnim derivatima.Bravo Srbijo naša ,pokazali smo šta znači mudra politika koju vodi Aleksandar Vučić

Vladana

pre 1 godinu

Srbija je stabilna i jaka drzava koja nema ni sa cim problem pa ni sa naftom

Marko

pre 1 godinu

To je sve zasluga Vucica, u ovoj svetskoj krizi

Vladana

pre 1 godinu

Tako je.Vucic nas je obezbedio maksimalno, nafte ima dovoljno

Jana

pre 1 godinu

Odgovorna politika predsednika i njegovog tima cini nas sigurnimni bezbednim u ovim kriznim monentima.

Mitarpavlovic

pre 1 godinu

Biće nafte , samo da smo živi i zdravi.

Vladana

pre 1 godinu

Nafte ima dovoljno, i nemamo problem sa naftom i naftnim derivatima

Zoran

pre 1 godinu

Na vreme predsednik Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, razmišlja o svemu. Zato u Srbiji nema krize. A čudno, da velike moćne sile imaju problema sa naftom, kako to?!

Neca

pre 1 godinu

Srbija bi bila mala drzava za primer, ali zbog Kosova nas neki i ne vole bas

Cmilja

pre 1 godinu

U teskoj krizi uspeli smo da odrzimo ekonomsku stabilnost.

Jagoda

pre 1 godinu

Građani Srbije dok god imaju ovakvog predsednika, ne moraju da brinu za mnoge stvari, pogotovu za osnovne potrebe.

Peki

pre 1 godinu

Ponosni smo za sve sto se zalaze Vucic da se ne zalaze ne bismo imali

Milorad

pre 1 godinu

Odgovornom politikom Vucic je obezbedio dovoljno nafte a planira i nove projekte da Srbija postane energetski nezavisna.

Sasa

pre 1 godinu

Vucic se pobrinuo da narod u Srbiji ne mora da strepi, kao sto to mnogi u Evropi moraju.

Neca

pre 1 godinu

Kriza je svuda u svetu, ali Vučiću orden treba dati kako se bori za svoj narod.

Andrea

pre 1 godinu

Mudrom politikom Vučića obezbeđene su dovoljne količine nafte za našu zemlju

Filip

pre 1 godinu

Srbija je jak i stabilna, i ove godine se Vučić izborio sa svetakom ekonomskom krizom, a prateći savremene trendove i ulaganjem u nove tehnologije, obezbediće i sigurnu budućnost!

Misa

pre 1 godinu

Samo bez panike,sve ce nadlezna vlast resiti kao i do sad.

Lena

pre 1 godinu

Predsednik Vucic nikada nece dozvoliti da dodje do nestasice nafte. Borice se za svoj narod,da ne osete krizu, ma koliko to izgledalo tesko.

Sanja

pre 1 godinu

Prevazici cemo kao i svaki problem do sada,bitno je da imamo zaliha za par meseci.

Ninko

pre 1 godinu

Drago mi je da predsednik razmislja kako da energija ostane u drzavi i da mi imamo korst od nje.

Jovanka

pre 1 godinu

Verujem da je proizvodnja zelenog vodonika od vitalnog značaja za Srbiju i da je veoma pozitivno što predsednik Vučić podržava ovaj projekat i ulaže u zelenu energiju

Maja

pre 1 godinu

Srbija mora da prati nove i inovacije i trendove jer buducnost je na njima

Ana

pre 1 godinu

Mislim da predsednik razmislja u pravom pravcu,treba da razmisljamo o svojoj zemlji a ne o drugima.

Jovanka

pre 1 godinu

Ova inicijativa će pomoći Srbiji da postane energetski nezavisna i da se suoči sa izazovima u vezi sa zaštitom životne sredine. Takođe, to će dovesti do poboljšanja proizvodnje i smanjenja emisija štetnih gasova u atmosferu.

Sale

pre 1 godinu

Globalne promene cine čuda , moramo pratiti trendove i razvijati odnovljive izvore energije

Ivan

pre 1 godinu

Predsednik je istakao da je spreman da razvija tehnologiju koja koristi vodonik - hidirogen kao deo zelene agende ili u eri klimatskih promena. Ovo je dobra vest, jer će ova tehnologija biti korisna u smanjenju emisije štetnih gasova u atmosferu.

ObradMSlovac

pre 1 godinu

Svaki pravi domaćin brine o namirnicama koje su mu potrebne za domaćinstvo, tako i predsednik Vučić brine o onome šta je potrebno za normalno funkcionisanje države.

Ika

pre 1 godinu

Srbija je spremna da razvije tehnologiju sto je od velikog znacaja.

Sale

pre 1 godinu

Dobro odmeren potez predsednika i odluka o izlasku Srbije na tržiste obveznica

Tara

pre 1 godinu

Obnovljivi izvori energije su buducnost i.mora im se što pre pristupiti

Ivan

pre 1 godinu

Smatram da bi bilo korisno da država uvede neke mehanizme kojima bi se osiguralo da se energija proizvedena vetroagregatima koristi na nacionalnom nivou.

Ivan

pre 1 godinu

Mislim da bi se država trebala udružiti sa lokalnim zajednicama da bi se osiguralo da se energija proizvedena u njihovim sredinama koristi na nacionalnom nivou. To bi bilo koristan način da se podstakne lokalna ekonomija i da se pomogne u ekološkoj održivosti.

Tara

pre 1 godinu

Predsednik obavio niz razgovora sa.mnogim jakim.državama , nadamo se da ce se neke od njih odluciti da investiraju u Srbiju

Sima

pre 1 godinu

Vučić je istakao da je potrebno da se bolje reguliše tržište vetrogeneratora i da se država pobrine da dobije svoj deo profitabilnosti od njihove prodaje i razvoja.

Zora

pre 1 godinu

Zelena energija je buducnost,nas predsednik je prepoznao izvore buducnosti.

Tikomir

pre 1 godinu

Svaka čast našem predsedniku, što nam na vreme sve obezbedi. Energetska kriza u celom svetu, a u Srbiji je ne osećamo uopšte.

Miroslav

pre 1 godinu

Vučić brzo reaguje čim dobije bilo kakve informacije. Dok veliki svetski moćnici pričaju da je energetska kriza zbog rata u Ukrajini najveća do sada u istoriji, Vučić odmah deluje, ne gubi vreme i trudi se maksimalno da nam obezbedi sve što nam je potrebno.

Kaja

pre 1 godinu

Srbija je na vreme nabavila dovoljne količine energenata, ali je jasno da se mora tražiti način za trajno rešavanje problema snabdevanja energentima. Sa tim u vezi Srbija je spremna za uvođenje novih tehnologija potrebnih za primenu zelene agende.

Tihomir

pre 1 godinu

Kažu da energetska kriza na globalnom nivou tek predstoji, ali mi imamo sposobnog predsednika, tako da se ne sekiramo. On je u stanju sve da uradi, samo da ni u čemu ne oskudevamo.

Tika

pre 1 godinu

Navikli smo se mi na mnoge krize, tako da ćemo i ovu energetsku krizu nekako pregurati.

Milena

pre 1 godinu

Vučić Srbiju vodi domaćinski. Ovako se ponašaju pravi domaćini u svojoj kući.

Mica

pre 1 godinu

Predsednik uvek ima neku alternativu, tako da možemo biti koliko toliko opušteni. Verujem da će i ova kriza brzo proći.

Nina

pre 1 godinu

Zemlja je spremna da ulaže u zelenu energiju, da razvija tehnologiju vezanu za proizvodnju zelenog vodonika koji će biti jedna od najvažnijih stvari u primeni zelene agende.

Ljiljana

pre 1 godinu

Dobra saradnja i uzajamna pomoć sa mnogim prijateljima koje Srbija ima zahvaljujući Vučiću, u šta smo se sto puta uverili, učiniće da budemo bar malo pošteđeni u odnosu na zemlje u regionu, što se tiče energenata.

Dana

pre 1 godinu

Kada je Vučić nabavlja rezerve, opozicija ga je ismevala, nesto ne vidim sad da im je bilo sta smesno

Tanja

pre 1 godinu

Zato sto je drzavno rukovodstvo razmisljalo na vreme, zato sad nemamo problem sa naftom

Sanja

pre 1 godinu

Ulaganje u zelenu energiju je budućnost svuda u svetu pa i u Srbiji

Ana

pre 1 godinu

SRbija je na vreme obezbedila rezerve nafte, zato sad za nas nema krize

Milica

pre 1 godinu

Odgovornom politikom drzavnog rukovodstva obezbedjene su dovoljne kolicine naftnih derivata.

Nikolina

pre 1 godinu

Vučić se za Srbiju na vreme pobrinuo! Nema mesta za brigu! A što se tiče novih tehnologija, i to će Srbiji, zahvaljujući njegovoj politici i dobrim relacijama sa silom poput Južne Koreje, biti dostižno !

Kole

pre 1 godinu

Srbija se na vreme obezbedila svim energentima. A i blaga zima je doprinela manjoj potrosnji.

Nikoletica

pre 1 godinu

Obezbedjeni smo zalihama, za sad, imamo dovoljno nafte za iduci period.

Petar

pre 1 godinu

Tolika rezerva je posledica odgovornosti i domacinskog odnosa prema drzavi

Anja

pre 1 godinu

Predsednik koji planira unapred, a ne od danas do sutra

ana

pre 1 godinu

Veoma je važno kako predsednik kaze zaštititi drzavu od prodaje struje od vetrogeneratora, a koja odlazi u inostranstvo i dobro je da je država spremna da ulaže u zelenu energiju pogotovo zbog svetske krize sa kojom smo suoceni

Aleksandar

pre 1 godinu

Obezbeđene rezerve nafte i dizela posledica su odgovorne politike koju Srbija vodi, to nije prvi put da Srbija dočekuje spremno neke neizvezne periode!

Marija 90

pre 1 godinu

Srbija će se u narednom periodu fokusirati da obnovljive izvore energije i već primenjuje zelenu agendu i štiti svoju prirodu,ekologiju itd

Nina

pre 1 godinu

Zemlja Srbija je spremna da ulaže u zelenu energiju, da razvija tehnologiju vezanu za proizvodnju zelenog vodonika koji će biti jedna od najvažnijih stvari u primeni zelene agende.

Danijela17

pre 1 godinu

Vucic na vreme razmislja o svemu,i pokusava da resi sve probleme koje imamo.

Analjim

pre 1 godinu

Nestrpljivo iscekujemo informacije u vezi sa obveznicama, da znamo jesmo li uspeli da smanjimo stopu

Annaljim

pre 1 godinu

Rastu kotacijske cene nafte, zbog rusko ukrajinske krize, ali ce Srbija i to prevazići,zbog dovoljno rezervi, koje je na vreme Vucic obezbedio

Milićka

pre 1 godinu

Naša zemlja uvek blagovremeno obezbeđuje potre ne energente

Vesna98

pre 1 godinu

Ovakvo mudro planiranje i obezbeđivanje energenata daje sigurnost

misterijanemoguca

pre 1 godinu

Imamo dovoljno zaliha goriva tako da ne treba da brinemo. Zalihe za nekih tri do četiri meseca.

misterijanemoguca

pre 1 godinu

Zelena energija nam je budućnost inoredsednik je spreman da ulaže u nju i to je mnogo dobar potez za budućnost

Ivan

pre 1 godinu

Pametnom politikom obezbedili smo snabdevanje naftom u najkritičnijem trenutku i za sada smo mirni što se zaliha tiče!

peki

pre 1 godinu

Srbija treba da zaštiti svoje interese u proizvodnji energije iz vetrogeneratora i da ne dopusti da ta energija odlazi u inostranstvo.

boki

pre 1 godinu

dobro nas je Vucic vodio kroz korona krizu pa ne sumnjam ni sada.

peki

pre 1 godinu

sem nafte, dobro smo obezbedjeni gasom a i hranom. struja takodje nije bila upitna iako su ovi iz opozicije ocekivali haos.

Stefi

pre 1 godinu

Snabdevanje energentima je danas puno teže nego pre rata u Ukrajini ali Srbija vodi odgovornu politiku i trudi se da građani ne osete nikakve posledice!

Sanja

pre 1 godinu

Srbija je srećom na vreme razmišljajla o rezervama goriva pa nećemo trpeti posledice zbig embarga na rusku naftu.

Mirko

pre 1 godinu

Kada se država vodi domaćinski i odgovorno onda nema nikakvih problema. Iskreno se nadam da nas svetski moćnici svojim pogrešnim odlukama neće poremetiti u našim namerama!

Olja

pre 1 godinu

Moramo biti u korak sa svetom koliko god msli bili. Proizvodnja zelenog vodonika bila bi od ogromnig znacaja.

Pavle

pre 1 godinu

Koliko god nema li tehnologiju za proizvodnju zelenog vodonika dobro je da se o tome razmislja.

Ivana

pre 1 godinu

Ova godina ce biti teza nego prethodna pa samim tim i nabavka energenata ali Vucic to dobro prati.

Ica

pre 1 godinu

Svestan je Vucic krize na globalnom nivou koja preti zato je nasa sreca szo neumorno radi na dovodjenju novih investicija.

Željko

pre 1 godinu

Vučić vodi odgovornu politiku za vreme energetske krize i to je rezultovalo da imamo zalihe svih neophodnih energenata.

Saša

pre 1 godinu

Državno rukovodstvo je svakodnevno posvećenotome da obezbedi dovoljne količine sirove nafte, naftnih derivata, uglja, električne energije.

Lazar

pre 1 godinu

Odgovorna država Srbija je preduzela sve mere kako bi obezbedila stabilno snabdevanje građanstva i privrede svim neophodnim energentima.

Biljana

pre 1 godinu

Drzava vodi odgovornu politiku i brine o potrebama svog naroda.

Milan

pre 1 godinu

Odgovornom politikom Vučić je uspeo da obezbedi dovoljne količine nafte i drugih energenata za građane Srbije.

Zoran

pre 1 godinu

Jedna od najvažnijih vesti iz Davosa jeste to da je Srbija izašla na tržište obveznica.

Marija

pre 1 godinu

Država Srbija o svemu brine, na vreme. Tako da imamo nafte dovoljno za tri, četiri meseca.

Drina

pre 1 godinu

Imamo dovoljno gasa i nafte i verujem da će takođe biti dovoljno i uglja i struje.

Romanija

pre 1 godinu

Pa da smo poslušali naše vajne ekologe Ćutu i Šojića kako zovu Savu Manijlovića i ugasili rudnike i zatvorili termoelektrane, danas pola Srbije ne bi imala struje, a narod bi se smrzavao u hladnim stanovima.

Drina

pre 1 godinu

Sve što je korisno za građane treba podržati.

Rajko Ć

pre 1 godinu

Bez obzira na sve energetske krize, Srbija će imati dovoljno svih energenata.

Joka

pre 1 godinu

Dobro se snalazi Vucic s onzirom na to da su mnogo vece sile u problemu, kao na primer Francuska, prosle endelje nije bilo goriva na pumpama.

Nadica

pre 1 godinu

Vucic sa ministrima odlucuje onako kako bi svaki posten covek vodio svoju porodicu i domacinstvo, tako i oni, rade nabolje moguce da se kriza ne oseti i da mirno zivimo.

Uros Ilic

pre 1 godinu

Kada vidim koliko su upanici komsijske zemlje i kako ne znaju kakva ce situacija biti sledeceg dana kod njih po pitanju osnovnih zivotnih namirnica i elementarnih potreba, vidim da smo mi kao zemlja u velikoj prednosti.

Veljko

pre 1 godinu

Ovo ze zove odgovoran lider i odgovorna politika. Bravo Vučiću.

Trajko

pre 1 godinu

Vučić brine o svakom gradjaninu pa tako i o svakom poljoprivredniku. Moći ćemo u miru da sprovedemo setvu u proleće.

ema

pre 1 godinu

Drzava Srbija je na vreme obezbedila naftu i benizin.

Petar

pre 1 godinu

Za mene kao poljoprivrednika ovo je odlična vest. Ovo znači da će setve biti, pšenice će biti, brašna će biti. Nećemo biti gladni.

mile

pre 1 godinu

to je odraz domacinskog vodjenja jedne drzave gde se sve planira unapred kako gradjani ne bi osetili krizu koja vlada svuda u svetu

Krstinja

pre 1 godinu

Kontam da smo samim tim spremniji i od mnogih evropskih država, pa ne možemo skladištiti za 10 narednih godina, šta sad prave svi paniku oko toga.

Macan

pre 1 godinu

Dobro je da imamo zalihe nafte bar za naredne mesece, teško je svuda, ali verujem da će predsedik uspeti da se izbori sa svim problemima sa kojima se suočavamo.

Vučić: Siguran sam da Srbija neće uskoro postati deo EU
Politika

Vučić: Siguran sam da Srbija neće uskoro postati deo EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na panelu u okviru Svetskog ekonomskog foruma u Davosu da je siguran da Srbija neće uskoro postati deo EU i da je pomalo pesimista kada je pitanje mogućnosti ulaska u EU, kao i da je popularnost i poverenje u regionu prema EU opalo.

19.01.2023

18:20

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17