• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.01.2023

16:02

Vesić: U oblasti transporta Srbija se tretira kao članica EU

informeri.rs

Politika

Vesić: U oblasti transporta Srbija se tretira kao članica EU

Podeli vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukutre Goran Vesić razgovarao je danas u Briselu sa evropskom komesarkom za transport Adinom Jaonom Valeanom o usaglašavanju propisa sa EU u toj oblasti i zajedničkim projektima, i istakao da bi Srbija u oblasti transporta već trebalo da se tretira kao država članica Evropske unije

 

- Veoma sam zadovoljan razgovorima koje sam imao u Briselu. Postoji saglasnost da se u transportu Srbija tretira skoro kao članica EU. Naša zemlja je na evropskim koridorima i važno da budemo kompletno usaglašeni sa Unijom - rekao je Vesić nakon sastanka.

Preneo je da je na sastanku bilo reči o usaglašavanju propisa u toj oblasti sa EU, i dodao da će tokom godine biti usvojeno šest zakona i dva podzakonska akta, i  Srbija će u potpunosti biti usaglašena sa evropskim propisima i standardima u oblasti saobraćaja.

- U zakonodavnim  aktivnostima plana za priključenje EU, Ministarstvo na čijem sam čelu predložiće šest zakona - o železnici, o interoperabilnosti železničkog sistema, o bezbednosti železnicckog saobraćaja, kao i ratifikaciju Konvencije o bezbednost na morima, te zakon o vazdušnom saobraćaju i zakon o istraživanju nesreća u vazdušnom, drumskom i vodnom saobraćaju - precizirao je ministar.

Uz dve uredbe, to je ono što Ministarstvo treba da uradi u procesu priklucčenja EU, dodao je on i tako “ćemo ispuniti sve obaveze za 2023. godinu iz nacionalnog plana za priključenje EU koji je usvojila Vlada”.

- Siguran sam da poglavlja 14  i 21 u pregovorima koje Srbija vodi sa EU, koja se tiču transporta, lako da budu otvorena i odmah zatvorena jer verujem da neće biti otvorenih pitanja u ovoj oblasti - uveren je ministar Vesić.

Istakao je da je sa evropskom komesarkom razgovarao i o zajedničkim projektima, koji bi mogli da se realizuju u narednom periodu.

- Veoma sam srećan što EU ozbiljno računa na Srbiju kada u pitanju transport i uveren sam da u budućnosti možemo da radimo na zajedničkim projektima - rekao je ministar.

Foto: informeri.rs

U tom smislu, ukazao je da je za Srbiju je veoma važna saradnja sa EU kada je u pitanju transport, jer Unija, iako je naša zemlja kandidat za članstvo, kako je rekao,  mora da nas tretira kao članicu, jer mnogi evropski koridori prolaze kroz Srbiju, a neke od zemalja EU čak i nemaju pravu vezu sa drugim zemljama Unije bez Srbije.

- Zato smo tu u boljoj poziciji nego drugi sektori, jer EU ulažući u transport u Srbiji ulaže u svoju bolju povezanost. Srećni smo što imamo razumevanja i zajedničke velike projekte", dodao je Vesić.

Zahvalio je u ime Vlade Srbije komesarki na donaciji EU za brzu prugu Niš - Beograd, budući da Unija Srbiji za taj projekat daje grant od 600 miliona evra, koji je najveći ikada dobijen od EU.

- Nadam se da će takvih grantova biti i ubuduće - rekao je Vesić i dodao da je kompletna vrednost pruge veća od dve milijarde evra a da će kada ona bude završena postojati direktna veza brzim vozim izmedju Niša i Budimpešte.

- Razgovarali smo i o drugim projektima, za koje EU daje grantove, a to je rehabilitacija i elektrifikacija pet regionalnih pruga u Srbiji dužine oko 588 kilometara - rekao je Vesić. 

Kako bi zajednički projekti EU i Srbije bili sprovedeni Vesić je predložio da se organizuje zajednički komitet, koji bi se mesečno sastajao, pratio projekte i ubrzavao njihovu realizacija.

Naveo je i da će pri Ministarstvu koje vodi biti ustanovljen Sektor za bezbednost saobraćaja.

Kada pogledate izveštaj EU o napretku Srbije vidite da je bezbednost na putevima i prugama primećena kao veliki problem Srbije. U našoj zemlji na putevima gine 30 odsto više ljudi nego u EU. Zato ćemo staviti poseban akcenat na pitanje bezbednosti", ukazao je ministar.

Vesić je naveo i da je sagovornike u Briselu informisao da su u toku završni razgovori sa kompanijama iz Severne Makedonije i Albanije o zajedničkom tag uređaju kako bi se kroz Balkan lakše putovalo. “Rekao sam da Srbija insistira na regionalnoj saradnji i zajedničkim projektima sa svojim susedima”, rekao je Vesić.

Takođe, istakao je stav vlade da bez obzira što je priključenje Uniji politička odluka, Srbija, zbog sebe i svojih građana treba da uskladi svoje propise sa EU, jer je Unija naš najveći spoljnotrgovinski partner i davalac grantova.

- Naša trgovinska razmena sa EU u 2022. godini je prošle godine dostigla skoro 35 milijardi evra sa porastom od 26.62 odsto u odnosu na isti period 2021. godine. Ne postoji značajniji trgovinski partner od Evropske unije i zato je važno da prilagodimo propise, posebno u oblasti saobraćaja, u kojoj jesmo suštinski deo Unije - rekao je ministar Vesić. On je istakao da Srbija odavno zaslužuje da bude članica EU i da nije normalno da na to čekamo decenijama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Krsta Brisel

pre 1 godinu

Jebem ti mater lazovsku .iskacu ti vozovi svaki dan iz sina sa svim mogucim i nemogucim otrovima a ti pricas o ravnopravnosti sa najboljim zeleznicama u EU.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija