• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.01.2023

22:20

NOVE PRETNJE SRBIJI! Bilčik pokušao da objasni šta EU zahteva od naše zemlje... ILI-ILI!

Politika

NOVE PRETNJE SRBIJI! Bilčik pokušao da objasni šta EU zahteva od naše zemlje... ILI-ILI!

Podeli vest

Unutar EU nema razgovora o prekidu pregovora sa Srbijom, ali neće biti napretka u pregovaračkom procesu ako ne bude pomaka u domenu vladavine prava, dijalogu Beograda i Prištine i usklađivanju spoljne politike sa Briselom, pre svega u domenu sankcija Rusiji, izjavio je za Glas Amerike izvestilac Evorpskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimir Bilčik.

On je precizirao da je moguće da strane investicije budu ugrožene zbog aktuelne pozicije Srbije.
- Mislim da je važno razumeti da su ove tri stvari isprepletane: normalizacija odnosa Beograda i Prištine, rad na vladavini prava, demokratiji i reformama, kao i usklađivanje sa pozicijom EU u spoljnoj politici, posebno od kako je Rusija krenula u invaziju na Ukrajinuistakao je Bilčik.

Prema njegovim rečima, što više Srbija bude uradila na reformama, demokratiji i usklađivanju, biće lakše diskusije u dijalogu Beograda i Prištine.
Takođe, istakao je, što više bude napredovala u dijalogu, biće lakše otvaranje i drugih oblasti u evropskim integracijama.Bilčik je upozorio da neće biti zamrzavanja, ali ni napretka u pregovorima ako se ne ispune uslovi u tri oblasti, napominjući da su ključne odluke u rukama Srbije.

Kako je precizirao nije reč o spoljnom pritisku, niti o ultimatumu EU, već, "o izboru Srbije". 
- Želimo da Srbija bude dosledna svom izboru. Nastavićemo da razgovaramo, nastavićemo da šaljemo iste političke poruke i procenjivaćemo napredak u pregovorima na osnovu izbora koje Srbija bude pravila u domenu spoljne politike, dijalogu Beograda i Prištine i unutrašnjim reformama - naglasio je izvestilac Evropskog parlamenta. 

Na pitanje da li zadržavanjem aktuelne politike prema Rusiji, Srbija može do članstva u EU, Bilčik je rekao da Srbija mora da izabere. 
- Srbija je suverena zemlja za koju verujem da joj je mesto u EU, i da ima kapacitet da ispuni uslove za članstvo. Samo je potrebno doneti neke teške političke odluke - rekao je Bilčik i dodao da je Srbija pre nekoliko godina donela odluku da otpočne pregovore sa EU. 
- Želimo da to uspešno privedemo kraju. Ali, ceo taj proces nije kompatibilan sa razvijanjem veza sa ratnohuškačkim, autokratskim zemljama. Da budem veoma jasan – prošlo je vreme kada ste mogli da sedite na više stolica - naglasio je Bilčik, i ponovio da, "ako Srbija želi da napreduje ka EU, mora da napravi jasne izbore". 

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vladimir Bilčik


Kako je naveo, ako Srbija sedi u začelju voza koji vodi ka EU, jasno je da će to imati posledice. 
Bilčik je takođe ukazao da nema nikakvih tajnih razgovora, niti tajnih planova u EU.
- Ako su uslovi u nekoj zemlji takvi da investitori imaju sumnje u održivost investicija, ako postoje problemi u vezi sa sigurnošću, strateškom pozicijom, stabilnošću – a videli smo šta se dešavalo na Kosovu proteklih nedelja; ako postoje problemi u vezi sa javnim institucijama, vladavinom prava; ako ima potencijalnog uticaja trećih zemalja na politiku, biznis, životnu sredinu – i ti uticaji dolaze iz država koje su otvoreno neprijateljski nastrojene prema Evropi, njenim principima, onda se podrazumeva da će to imati važne posledice po ekonomiju, politiku, investicionu klimu - upozorio je izvestilac EP.

Precizirao je da to nije pitanje nekih tajnih razgovora, već realnosti. 
- Želimo da Srbija bude članica EU i važno je da napravi suverene izbore, dosledne strateškom opredeljenju od pre nekoliko godina - kazao je Bilčik, napominjući da je deo procesa integracija i uklanjanje ruskog uticaja.

Govoreći o opadanju popularnosti EU kod građana Srbije, on je ocenio da razlog tome "nisu samo spoljni uticaji, ili kontekst, već i retorika koju čujemo u javnosti u Srbiji".
- Ako bi polovina poliičara iz celog spektra govorila o EU kao o strateškom cilju, nečemu što donosi korist građanima, ali i podrazumeva teške izbore – ubeđen sam da bi se srpsko javno menjenje promenilo u korist integracija - naglasio je on, dodajući da to zavisi od onih koji odlučuju, vladaju i govore javno u ime Srbije.

Komentarišući mogućnost da Evropska unija ponovo uvede Srbiji vize, Bilčik je rekao da bilo koja oblast koja nije zatvorena i u kojoj pregovori nisu okončani, može biti ponovo razmotrena ako postoje dobri razlozi za to. 
- Imali smo teške, ali dobre razgovore sa vlastima u Beogradu oko usklađivanja vizne politike i u izveštaju konstatujem da postoji usklađivanje u tom pogledu… Činjenica da EU ima bezvizni režim sa Srbijom je veliki benefit. A moja poruka je – hajde da ga zaštitimo - dodao je.

Bilčik je nedavno podneo nacrt izveštaja o Srbiji, o kojem će Odbor za spoljne poslove glasati u februaru, a očekuje se da ga Evropski parlament usvoji u maju, podseća Glas Amerike.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ja

pre 1 godinu

Ne glumite zrtve. Hocete da budemo ruska gubernija a onda kazete prete nam sankcijama i vizama. Niste valjda mislili da smo pametniji od EU. Dzave vam harcenko salje sta da pisete.

ĐODA

pre 1 godinu

Baš nas ono poštuju i cene u raspaloj evropi,predsedniče gori su ovi naši stručnjaci za sve od ovih iz e.u.Uz vas smo pa ako treba i u .........poz.iz Republike Srpske.Dosta i rusa,amera,nemaca,francuza,Kina je spas.

Zabrinuti

pre 1 godinu

A na koliko stolica sedite vi, potrcko? Ukrajinski teritorijalni integritet moze, srpski ne Licemeri Objavite AKO smete

vaistinu

pre 1 godinu

To ko sta baljezga po belosvetskim medijima nema nikakve veze. Oni sto dodje na papir je bitno.

Dimitrije

pre 1 godinu

Neonacizam se zahuktava. Ubice se više ne kriju iz paravana političkih budalaština

ratko

pre 1 godinu

VUCICU RECI MU NEKA I ON I OSTALI PUSE KURAC U TOJ NACISTICKOJ EU GDE IM USTASE IGRAJU

TT

pre 1 godinu

Sudovi su nam najgori na svetu, kada drzava osteti pravo ili privatnu svojinu gradjana procesi traju po 10 i vise godina, strasno i sramotno!

Perica

pre 1 godinu

Ili se nosite ili se j...te . Imate dve mogućnosti da naše strane pa birajte.

Pera

pre 1 godinu

EU hoće rat sa Rusijom mi tu nepripadamo ma šta da nam rade !Neka pričaju Šta hoće džaba im.

Ljubiša

pre 1 godinu

E kad mi ovi iz evrope pričaju o vladavini prava, demokratiji, ljudskim i manjinskim pravima, pravdi... dodje mi da se dobro ispovraćam. Nekad sam bio za ulazak u tu EU, sad... ne bih i da mi plate.

Milan

pre 1 godinu

Dakle nema više nikakvih komentara u ovom tabloidu. da ne bi slučajno izašlo na videlo da je podrška politici smeškanja kriminalcima i prevarantima iz USA i EU sa podrškom od 0,5%.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija