• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

27.01.2023

07:00

NEDOPUSTIVO PONAŠANJE BRISELSKOG DIPLOMATE! Lajčak lobira za priznanje 'Kosova'!

Reuters

Politika

NEDOPUSTIVO PONAŠANJE BRISELSKOG DIPLOMATE! Lajčak lobira za priznanje 'Kosova'!

Podeli vest

Miroslav Lajčak, izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, lobira da pet država koje nisu priznale 'Kosovo', a među kojima je i njegova Slovačka, priznaju lažnu državu!?!

Miroslav Lajčak, izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, otvoreno radi za lažnu državu 'Kosovo' i njenog takozvanog 'premijera' Aljbina Kurtija!?
Lajčak lobira da pet država članica Evropske unije koje nisu priznale 'Kosovo', a među kojima je i njegova matična zemlja Slovačka, učine to što pre!?! Ovo priznaje i sam Lajčak, koji je rekao da je započeo seriju sastanaka sa zemljama EU koje ne priznaju nezavisnost lažne države kako bi ih ubedio da prihvate nemačko-francuski predlog kojim se od Srbije traži da ne blokira članstvo 'Kosova' u međunarodnim institucijama, uključujući i UN!

Ubeđivanje

Sve ovo nije u funkciji 'kompromisa', već u funkciji ubeđivanja preostalih država EU koje nisu priznale lažnu državu da ipak to učine
Aleksandar Pavić, politikolog


 

Perfidna igra

 

Lajčak je svoju novu 'diplomatsku misiju' otkrio u izjavi za prištinsku televiziju 'Kljan Kosova'.
- Započeo sam misiju sastanka sa zemljama EU koje ne priznaju Kosovo kako bih ih ubedio da prihvate evropski predlog za rešenje kosovskog pitanja. Postoje pozitivne poruke da četiri od pet ovih zemalja vide da je važno da proces donese rezultate. Sastao sam se sa predstavnicima četiri od pet zemalja u poslednja dva dana. Sastao sam se sa ministrom spoljnih poslova Španije, Slovačke i Kipra, sa specijalnim izaslanikom Grčke i sastaću se sa ministrom spoljnih poslova Rumunije. Ove zemlje veoma pomno prate proces, jer je pitanje Kosova i Srbije regionalno pitanje - rekao je Lajčak.


Govoreći o samom predlogu, Lajčak je kazao da će međunarodna zajednica reagovati na odgovarajući način ukoliko jedna od strana - Priština ili Beograd - ne prihvati taj plan.
- Ukoliko jedna od strana ne prihvati plan, međunarodna zajednica će reagovati na odgovarajući način i podržaće jednu stranu više ili će smanjiti podršku drugoj strani. Sa Beogradom i Prištinom međunarodni pregovarači vode odvojene razgovore. Kada ih okupimo, očekujemo da prihvate plan, potpišu ga i sprovedu. Naravno, pobrinućemo se da ono što bude potpisano bude i sprovedeno - poručio je Lajčak.

Foto: Beta

Aleksandar Pavić


Komentarišući ove navode, politikolog Aleksandar Pavić kaže da Lajčak u ime EU i SAD igra vrlo veštu i perfidnu igru.
- S jedne strane, navodno pritiskaju Kurtija da prihvati princip da se prethodni sporazumi moraju primeniti, iako nijedan zapadni zvaničnik neće ni da čuje podsećanje Srbije da ZSO mora da bude osnovana onako kako je izvorno dogovorena u Briselu, sa jasnim izvršnim ovlašćenjima. Sa druge strane, plan Zapada je očigledno da tom obesmišljenom ZSO maše pred očima onih pet EU država koje nisu priznale takozvano 'Kosovo' kao 'dokazom' da je Priština ispunila obaveze, pa se onda može preći i na ispunjenje francusko-nemačkog plana - ističe Pavić, dodajući da je taj plan sporan za Srbiju.
- Plan možda ne predviđa da Srbija izričito prizna 'Kosovo' ili omogući lažnoj državi članstvo u UN, ali predviđa da Srbija svoju južnu pokrajinu faktički tretira kao suverenu državu. Sve ovo nije u funkciji nikakvog 'kompromisa', već u funkciji ubeđivanja preostalih država EU koje nisu priznale lažnu državu da ipak to učine ili da se ne protive njenim daljim 'evroatlantskim' integracijama - upozorava Pavić.

Slabost Brisela

 

Volfgang Petrič, bivši specijalni izaslanik EU za Kosovo, ocenjuje da je glavna slabost Evropske unije to što pet njenih članica ne priznaju nezavisnost 'Kosova'.
- Kako se od Beograda može tražiti da prizna Kosovo kada to nije učinilo pet članica Evropske unije?! Tu se nešto mora pomeriti... Isto tako, ne može se očekivati da će Kosovo brzo biti primljeno u Ujedinjene nacije, jer se Rusija sa tim neće u dogledno vreme saglasiti - uveren je Petrič.
 

Lajčak: Kurti je pristao na ZSO
Kurti: Ne postoje srpske opštine

 

Miroslav Lajčak je posle sastanka sa 'premijerom' lažne države 'Kosovo' Aljbinom Kurtijem, koji je održan u sredu kasno uveče, izjavio da su se složili da svi prethodni sporazumi iz dijaloga moraju biti u potpunosti implementirani.
- Vratio sam se da nastavim iskrene, otvorene i intenzivne razgovore sa Kurtijem i zamenikom Besnikom Bisljimijem o narednim koracima i putu ka normalizaciji odnosa sa Srbijom. Složili smo se da svi prethodni sporazumi iz dijaloga moraju biti u potpunosti implementirani - rekao je Lajčak.


Aljbin Kurti je, međutim, istakao da 'Kosovo neće tolerisati da ZSO bude preduslov za postizanje sporazuma sa Srbijom na osnovu francusko-nemačkog predloga, jer 'na severu ne postoje srpske opštine'!?!
- Nijedan od 33 sporazuma potpisana u Briselskom dijalogu ne bi trebalo da ima hijerarhijski prioritet. Međunarodni faktor insistira da se više potencira dogovor o ZSO, koji nije prošao test Ustavnog suda. Sporazum bi trebalo da u središtu ima obostrano priznanje, jer samo tako možemo u potpunosti da normalizujemo odnose Kosova i Srbije - rekao je Kurti.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
hehehe

pre 1 godinu

I Lajčak vas više ne voli? Stvarno, svi smo ludi, samo vi pametni!:)

Pedja

pre 1 godinu

Šta je bitno ko i da li lobira kad je Vaš preCednik spreman na izdaju! To je sada svakome u Srbiji postalo jasno!

DRAGOLJUB

pre 1 godinu

Ништа чудно! Па он је Europski човек а не Србски! Члан петорке! Па не сумњате валда у његове зле намере??

ljuba

pre 1 godinu

lajčak ni Slovacima nije doneo ništa korisno, još jedna ništarija na evropskom koritu, koja smrdi za svoju guzicu, spada u takozvane ljude bez lica sa dve guzice....

Fakat

pre 1 godinu

Koga u Briselu zastupa Miroslav Lajčak, političar koji dolazi iz Slovačke? Da li je on predstavnik svoje zemlje (pitanje je zašto Slovačka to ćutke posmatra i odobrava) ili zastupa Vašington, Berlin, Pariz ... ?

Čarapan

pre 1 godinu

Zapad kroz istoriju nikad nije poštovao što je potpisao ili je poštovao ono što njima odgovara .U bližoj istoriji a što su Srbi osetili na svojoj koži su skoro svi sporazumi posle razbijanja Jugoslavije.Uvek je bilo pravo sile

MILOSAV DJOKOVIC

pre 1 godinu

LAJCAKA PROGLASITI ZA NEPRIJATELJA I PROTERATI GA DJUBRE

SURDUKTOR

pre 1 godinu

Вук длаку мења а биографија се потврђује : О Ч Е К И В А Н О !!!

milan lala

pre 1 godinu

Sta drugo ocekivati od njega . Brisel i Berlin su neprijatelji Srbije kome to jos nije jasno taj je totalna budala. Nek oni svi muljaju sta hoce Srbija neda KiM .

Predlog

pre 1 godinu

Evo ja predlažem da se Flandriji da nezavisnost, a da se Valonija pripoji Francuskoj! Znam da će se Nemci ljutiti pošto u Alzasu i Loreni koje su u sastavu Francuske živi brojna nemačka manjina. Valonci govore francuski jezik, šta će oni sa Flamancima u većinski germanskoj Belgiji? Sutra mogu i Albanci postati većina u Makedoniji, pa im se daje i Kosovo i Makedonija! Zašto onda Francuska ne bi dobila Valoniju? Hoću da kažem da se kod nas uvek kuva čorba za neki novi rat, a oni svoje probleme kriju i smiruju!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija