• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

31.01.2023

19:55

OD AMERIKANACA NIŠTA DRUGO I NE OČEKUJEMO! Hovenijer: Ne podržavamo sporazum koji ugrožava suverenitet Kosova

printscreen

Politika

OD AMERIKANACA NIŠTA DRUGO I NE OČEKUJEMO! Hovenijer: Ne podržavamo sporazum koji ugrožava suverenitet Kosova

Podeli vest

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je, posle sastanka u ambasadi SAD u Prištini posvećenog formiranju Zajednice srpskih opština, da Vašington ne podržava nijedan sporazum koji krši ustav tzv. Kosova i da očekuje da Priština ispuni svoje obaveze.

On je, takođe, istakao da je osnivanje ZSO "hitna i važna stvar", i dodao da tzv. Kosovo mora da ponudi svoju viziju ZSO ''za koju veruje da štiti budućnost Kosova kao suverene, nezavisne, multietničke, demokratske države i obezbeđuje manjinska prava u skladu sa Briselskim sporazumima i ustavom Kosova'', prenosi Reporteri.


Ambasador je rekao i da se SAD ''strogo protive stvaranju bilo kakvog entiteta koji liči na Republiku Srpsku u Bosni i Hercegovini''.
Prema njegovim rečima, na sastanku se razgovaralo o tri glavna pitanja - ''kako ZSO može da funkcioniše u praksi, kako ZSO može da funkcioniše unutar kosovskog pravnog okvira, kao i kako ZSO može da doprinese ekonomskom razvoju i efikasnom pružanju vladinih usluga kosovskim Srbima i drugim manjinskim zajednicama''.


Sastanak je organizovan da bi se čula različita mišljenja o formiranju ZSO, rekao je Hovenijer novinarima posle sastanka na kojem su učestvovali predstavnici vlade i predsednice privremenih prištinskih institucija, predsednik skupštine, kao i stranke i predstavnici civilnog sektora. 
- Mi smo spremni da pružimo ekspertizu i političku podršku kako bismo obezbedili da ovo funkcioniše u najboljoj službi za sve, građane na KiM - rekao je Hovenijer.


Hovenijer je izrazio nadu da će diskusija ''inspirisati obnovljenu posvećenost i osnažiti napore da se radi na osnivanju ZSO''.


To SAD smatraju ključnim dok, kako je rekao, ''Kosovo gradi svoju pravu budućnost kao suverena, multietnička, demokratska i nezavisna zemlja koja je u potpunosti integrisana u evropske i evroatlantske strukture''.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ja

pre 1 godinu

Opet gubernator Harcenko narucuje tekstove. Nego gde su Rusi, sta ste od njih ocekivali? Nista dobro Nego lepo da procitate Briselski sporazum, tacku 4. u kojoj pise da ZSO mora biti u skladu sa zakonima Kosova. Nisam ja to potpisao nego sadasnja vlast.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17