• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.02.2023

12:46

Vesić: Ukidanje konverzija otključava gradilišta

informer

Politika

Vesić: Ukidanje konverzija otključava gradilišta

Podeli vest

Ukidanjem naplate konverzije državnog građevinskog zemljišta u privatno vlasništvo biće omogućeno da se izgradi 15 miliona novih kvadrata, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić

 

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, koju je sprovelo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, završena je nedavno, navode Večernje novosti.

Vesić je razgovarao o izmenama zakona sa predstavnicima Saveta stranih investitora (FIC) i ocenio da će one doprineti bržem izdavanju građevinskih dozvola. Predloženim izmenama van snage stavljaju se Zakon o konverziji i Zakon o linijskoj infrastrukturi, zbog kojeg je, kako je naveo resorni ministar, Evropska unija imala najveće primedbe na napredak Srbije u procesu priključenja.

Građevinarstvo u BDP-u zemlje učestvuje sa šest odsto, ali se ipak oseća pad zbog krize. Ovim izmenama biće uveden red, a omogućiće se da se radi brže i podstakne stambena gradnja, rekao je Vesić, naglasivši da postoji želja da se više gradi, kao i da budu zaštićeni i investitori i građani.

Kako je profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Miloš Živković objasnio genezu ovog problema za "Novosti" - konverzija je zapravo "investiciono blokirala" mnoge lokacije.

"Naplata konverzije je, prema zvaničnim podacima, za 13 godina primene generisala ukupno oko devet i po miliona evra za Republiku Srbiju. To znači da je prihod bio nešto manje od 800.000 evra godišnje, što je za državu zanemarljivo", rekao je Živković.

Prema njegovim rečima, uz to, zahvaljujući tome što je konverzija bila uslov za dobijanje građevinskih dozvola, ona je zapravo blokirala mnoge lokacije, pre svega lokacije zemljišta na kojima su preduzeća koja su stekla pravo korišćenja tog zemljišta u postupcima u kojima se govorilo u Zakonu o konverziji uz naknadu, dakle privatizovana preduzeća, kao i nepokretnosti kupljene u izvršnom ili stečajnom postupku.

"Kada je 2014. godine izmenjen Zakon o planiranju i izgradnji, uvedena je objedinjena elektronska procedura izdavanja građevinskih dozvola, i jedno usko grlo koje je postojalo u delatnosti izgradnje objekata je "otčepljeno". Kao što svi možemo da vidimo, ne samo u Beogradu, od 2014. godine se gradi više nego ikada ranije", naveo je Živković.

On je dodao da smo polako došli u fazu u kojoj su te lokacije odnosno zemljišta koja su bila relativno čista sa tačke gledišta mogućnosti njihovog razvijanja, to jest izgradnje objekata u skladu sa urbanističkim planovima, polako već izgrađena, te sada dolaze na red druge vrste investicija.

Izgradnja je jedna od najvažnijih delatnosti na kojoj počiva rast našeg BDP-a, jer za sobom vuče niz drugih delatnosti, dodao je profesor Živković i istakao da je upravo iz ovog razloga naročito važno ukidanje naknade za konverziju nakon 14 godina. Kako je naveo, smisao ukidanja naknade za konverziju je u tome što će ona omogućiti da mnoge lokacije koje su sada "zaključane", odnosno neisplative, postanu isplative za delatnosti izgradnje.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić je najavio juče u parlamentu da će izmenama Zakona o planiranju i izgradnji biti ukinut Zakon o linijskoj infrastrukturi, na koji je Evropska unija imala najviše primedaba. Vesić je, odgovarajući poslaniku Vladimiru Obradoviću iz poslaničke grupe "Ujedinjeni", koji je zatražio veću transparentnost u realizaciji projekata, rekao da Ministarstvo na čijem je čelu i FON rade na programu praćenja svih infrastrukturnih projekata, kako bi se u svakom trenutku znao stepen finansijskog izvršenja, izvršeni radovi, kašnjenja...

On je odbacio kritike opozicije, koja je tvrdila da se za prugu Beograd-Niš uzima kredit u iznosu od 2,8 milijarde evra, precizirajući da je reč o ukupnoj vrednosti pruge, a da je kredit u iznosu od 1,6 milijardi evra.

Prema njegovim rečima, za izgradnju pruge između Beograda i Niša, koja će omogućiti da građani za 100 minuta stižu od jednog do drugog mesta, raspisuje se tender po procedurama Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj. Na pitanje opozicije ko određuje koje su pruge važne, Vesić je upitao ko je kralju Milanu odredio da gradi prugu između Beograda i Niša?

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture posetio je juče radnike koji izvode završne radove u tunelu Beli potok, na obilaznici oko Beograda, kojom će vozila do Bubanj potoka prolaziti već od 1. juna. U tunelu se postavljaju završne obloge, čime će on biti konstrukciono potpuno kompletan, nakon čega će uslediti opremanje, ukazuje se u saopštenju resornog Ministarstva. Vesić je precizirao da je deonica obilaznice oko Beograda od Straževice do Bubanj potoka dužine 9,6 kilometara, a osim tunela Beli potok, čije su dve cevi duge po 360 metara, obuhvata i dva mosta dužine 913 metara, četiri nadvožnjaka dužine 870 metara, kao i dve petlje - Avala i Bubanj potok.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ljuba

pre 1 godinu

Ministre, sta je sa legalizacijom i ukidanjem idiotskog clana 10 koji koci stotine hiljada objekata da se legalizuju a samim tim i placanje poreza na nepokretnosti

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!
Partizan

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Fudbaleri Partizana poraženi su u meču 30. kola Superlige na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2), čime su praktično ispali iz šampionske trke u domaćem šampionatu. Prethodnog leta, crno-beli su u prvom kolu gostovali u Bačkoj Topoli i u sudijskoj nadoknadi ostali su bez trijumfa nad TSC-om (3:3). Kako su započeli, puleni Igora Duljaja na isti način su i okončali regularni deo šampionata - "ludom" utakmicom punom preokreta, na kraju čega su ostali uskraćeni za bodove.

16.04.2024

17:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija