• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

11.03.2023

18:54

MALI: Predstavnici opozicije zemlju uništili i ostavili nas pred bankrotom, a sad su "naknadno pametni"

TANJUG/ Sava Radovanović

Politika

MALI: Predstavnici opozicije zemlju uništili i ostavili nas pred bankrotom, a sad su "naknadno pametni"

Podeli vest

Zanimljiva je ta “naknadna pamet” predstavnika opozicije koja je zemlju uništila i ostavila nas pred bankrotom, a sada deli savete o tome na koji način treba upravljati državom, napisao je na svom Instagram profilu ministar finansija Siniša Mali u svom odgovoru opoziciji.

- Tako danas imate Gorana Radosavljevića, nekadašnjeg državnog sekretara u Ministarstvu finansija, koji govori o nedovoljnom povećanju penzija, a zaboravlja da su nam u junu 2012. godine ostavili na računu 8,5 milijardi dinara. Ta suma novca na računu nije bila dovoljna ni za isplatu penzija, a kamoli za bilo kakvo povećanje.

Mi danas na računu imamo pet milijardi evra, i sasvim dovoljno novca za sva predvidjena povećanja i plata i penzija. To je ono što ih najviše boli. Kao što naši penzioneri vrlo dobro znaju, mi već godinama unazad, kontinuirano, povećavamo nivo penzija, i to daleko iznad nivoa inflacije.

Biću veoma precizan. U 2020. smo imali redovno povećanje penzija od 5,4%, u 2021. godini 5,9%, u 2022. godinu 5,5% u januaru i 9% u novembru, u 2023. godini 12,1%. Osim toga, imali smo jednokratna davanja od 4.000 dinara plus 5.000 dinara u 2020. godini, zatim 5.900 u 2021. godini, kao i 20.000 u 2022. godini. Kumulativno povećanje redovnih penzija za ove četiri godine je 43,9%.

Rast penzija se danas uskladjuje u skladu sa “švajcarskom formulom plus” tako da nam penzije prate rast plata, i zato opet očekujemo još jedno veliko povećanje penzija.

Takodje, za razliku od vašeg vremena, kada ste vi upravljali javnim finansijama, udeo plata i penzija u BDP-u je u potpunosti pod kontrolom, upravo kako ne bismo ugrozili makroekonomsku stabilnost. S obzirom na to da nam BDP raste, rastu nam i penzije. Kad je reč o vašem vremenu, Radosavljeviću, kada je udeo plata i penzija u BDP-u bio toliki da niste mogli ni da ih isplatite.

Recidivi ekonomske politike vlasti pre 2012. godine stalno nas podsećaju u kakvom je ekonomskom živom blatu tada bila Srbija. Znate, Vi ste tadašnje penzionere navikli na nemaštinu i ekonomski razorenu Srbiju. Imali ste svoju priliku da im pomognete, Radosavljeviću. Sada pustite ozbiljne ljude koji znaju svoj posao da rade na poboljšanju životnog standarda gradjana, a to ne ide bez brige o penzionerima koji su na svojim ledjima uvek nosili veliki deo tereta reformi - napisao je Mali.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Kentaur

pre 1 godinu

Cuvajte penzionere kao suvo zlato, jer ako njih izgubite, vas vise biti nece. Mlade ne mozete da dobijete. Pametna su nam deca, znanu ko je lopov i loš čovek

Toma

pre 1 godinu

Будало једна па био си у власти од 2000 године, те о каквој опозицији говориш.

bumerang

pre 1 godinu

Ti si bio deo te opozicije! Kako si pokrao radnike i manjinske akcionare Beopetrola AD .. sada Lukoil Srbija? Sve sto si kupovao po Bugarskoj kupio si od pokradenih para.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija