• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.03.2023

07:10

BRANKO KLANŠČEK O ODGOVORU RUKOVODSTVA RTS NA OPTUŽBE! Bujke i Olja manipulišu, ali ništa ne demantuju!

printscreen

Politika

BRANKO KLANŠČEK O ODGOVORU RUKOVODSTVA RTS NA OPTUŽBE! Bujke i Olja manipulišu, ali ništa ne demantuju!

Podeli vest

Predsednik Upravnog odbora Radio-televizije Srbije Branislav Klanšček izdao je saopštenje povodom pisanog odgovora koji je RTS uputio javnosti. Klanščekovo saopštenje prenosimo uz određena redakcijska skraćenja.

Neuspeli pokušaj

Nije jasno šta je cilj ovog obimnog teksta na 60 strana kojim RTS nije demantovao ni jednu jedinu činjenicu. Čitav tekst je neuspeli pokušaj pravdanja kroz manipulaciju činjenicama, zamenama teza, neprimerenim poređenjima...

Poseban deo teksta s podnaslovom 'Odgovor RTS-a na optužbe predsednika UO Branislava Klanščeka da proizvodimo samo tri emisije' napisala je Služba za odnose s javnošću, vodeći se onom narodnom 'statistika moja dika, što poželiš, ona ti naslika'. Tvrdi se da RTS proizvodi 170, odnosno 130 emisija bez Informativnog programa, što možda i jeste tako ako se saberu svi programi i kablovski kanali.

Naime, najviše mi se spočitava moja izjava koje su se uhvatili ko pijan plota da RTS osim Informativnog programa ima samo tri emisije koje samostalno proizvodi: 'Slagalicu', 'Šarenicu' i 'RTS Ordinaciju', namerno izostavljajući ključni deo 'na Prvom programu', što i piše u pomenutom dokumentu koji doduše javnost nije mogla da pročita. Zato ću citirati deo iz dokumenta koji je 'Pištaljka' objavila, ali ne i RTS: 'U ovoj analizi UO se fokusirao na Prvi program RTS-a jer je njegov udeo u gledanosti 93,75 odsto'. U te tri emisije nisam uračunao specijalne emisije koje se emituju jednom godišnje, i to sam više puta ponovio i u medijima, poput Izbora za Pesmu Evrovizije ili Novogodišnjeg programa ili ponekog specijala In memoriam. Ako nisu tri emisije, eto, ima ih pet-šest, kakav greh!

Ali koliko RTS zaista proizvodi, možda je bolje posmatrati kroz podatak službe finansija RTS-a, da je u 2021. godini RTS za program potrošio 40,3 miliona evra, a da je od tog iznosa 32,2 miliona evra otišlo spoljnim i nezavisnim produkcijama, a RTS je proizveo program samo za 8,1 milion evra.

Dalje, lamentiranja i naklapanja u formi pravdanja zašto RTS koristi spoljne produkcije je napretek, od toga da su produkcije van RTS-a brže i jeftinije i da ih sve televizije koriste, preko toga da RTS nema dovoljno kvalifikovanih ljudi i da je s praksom spoljnih produkcija počeo prethodni menadžment, pa do skandalozne izjave da se izvršne produkcije angažuju jer ne moraju da plaćaju poreze kao RTS. Takođe, jedan od razloga koji se navode za angažovanje spoljnih produkcija jeste i izbegavanje sprovođenja javnih nabavki, iako se prema Zakonu o javnim nabavkama iz obaveze sprovođenja izuzimaju kupovina i produkcija programskog sadržaja namenjenog za audio-vizuelne medijske usluge.

Treba reći da RTS nije demantovao ni angažovanje voditelja i autora zaposlenih u RTS-u u spoljnim produkcijama, već je to pravdao time da su oni birani na kastinzima, što zaista ne znam zašto bi bilo važno za interese RTS-a.

Važno je ovde reći, što sam više puta ponovio i u medijima, da su spoljne produkcije potpuno legalan i legitiman način proizvodnje programa i da nemam ništa protiv da se angažuju kada je to zaista neophodno. Ali suštinsko pitanje na koje niko na 60 strana nije odgovorio jeste zašto radnici RTS-a dobijaju radne naloge da rade za spoljne produkcije u radno vreme, u studiju RTS-a, sa tehnikom RTS-a?

Pokušaj očajnika

Dalje, manipulacije sa primarnim i sekundarnim troškovima i tarifnikom RTS-a jesu očajnički pokušaj da se spoljne produkcije predstave kao jeftinije, što, naravno, nema nikakve veze sa realnošću. U tom smislu, kao primer za jeftinoću spoljne produkcije predstavljena je tabela i kalkulacija za kviz 'Stigni me ako znaš'. Kaže neimenovani stručnjak koji je sastavljao ovu tabelu, sabirajući primarne i sekundarne troškove po tarifniku RTS-a, da bi 29 epizoda kviza 'Stigni me ako znaš' u produkciji RTS koštalo 663.802 evra ili 22.890 evra po epizodi, ali pošto smo radili preko spoljne produkcije, tih 29 epizoda smo platili producentskoj kući 'Filming' tričavih 617.125,73 evra ili 21.280 evra.

Ali kako se sekundarni troškovi obračunavaju prema potrebi, dotični neimenovani kalkulant ih je izostavio iz kalkulacije 'Filminga', a iznose 81.696,07 evra ili po epizodi 2.817,10 evra (prilog 4 Ugovora 04114 od 2. 3. 2022). Dakle, 'Stigni me ako znaš' u produkciji spoljne produkcije 'Filming' košta 698.521,80 evra ili 24.097,30 evra po epizodi, što znači da, i pored 'budženja' cena RTS-a, ova produkcija je jeftinija.

Što se tiče nepostojeće emisije 'Jedan dobar dan', ne bih se izjašnjavao. Sve što sam imao rekao sam u krivičnoj prijavi i sada bih prepustio nadležnim organima da obave svoj deo posla.

Ovaj nesrećni tekst na 60 strana samo potvrđuje nedostatak argumenata, jer da ih je bilo, sve bi se moglo ispričati na tri strane.

Možda nije srpski ćutati, al' je, izgleda, srpski ne potpisati se!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija