• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/M. D.

16.03.2023

07:00

DAČIĆ: ŽALIĆEMO SE EU ZBOG VELIČANJA STEPINCA - OVO JE LICEMERNO DO ZLA BOGA!

Politika

DAČIĆ: ŽALIĆEMO SE EU ZBOG VELIČANJA STEPINCA - OVO JE LICEMERNO DO ZLA BOGA!

Podeli vest

Srbija će se žaliti na odluku Evropskog parlamenta da bude domaćin konferencije posvećene Alojziju Stepincu.

Ovo najavljuje šef diplomatije Ivica Dačić i upozorava da su zvaničnici Evropskog parlamenta opet dozvolili da institucija bude iskorišćena za promociju i slavlje zločinaca. Prema njegovim rečima, međutim, ne veruje da će ovo prestati jer Evropski parlamenta skoro uvek ima identičan odgovor: svaki evroposlanik ima pravo na organizaciju ovakvih događaja i to nije stav EP!?!

- Dakle, daju prostor i tako aktivno učestvuju u veličanju zločinaca, a onda se zvanično ograde od svega i to je to. I tako do sledeće promocije Stepinca... Licemerno do zla Boga! - ističe Dačić.

Dopis spreman

Kako smo juče objavili, Evropski parlament, na zahtev režima u Zagrebu, biće 21. marta domaćin konferencije posvećene Stepincu pod nazivom 'Blaženi Alojzije Stepinac - svedočanstvo vere, ustrajnosti i nade'!?! Ovaj sraman događaj organizuje evroposlanica Željana Zovko iz Hrvatske demokratske zajednice, a najavljeno je i prisustvo govornika koji će dati osvrt na 'život i zaostavštinu' Stepinca!?

Ivica Dačić kaže za Informer da ovo neće biti prvi put da Srbija upućuje protestnu notu Evropskom parlamentu. Slična stvar desila se i 2016. godine, kada je organizovana 'izložba' o Stepincu, i 2018. godine, kada je u Evropskom parlamentu održana 'misa povodom 20 godina od proglašenja Stepinca blaženim'!?!

Foto: Public

Fotografija koja govori sve - Stepinac i poglavnik NDH Ante Pavelić

- Nažalost, Evropski parlament je više puta u proteklih nekoliko godina dopustio da kao institucija bude iskorišćen za promociju, rehabilitaciju i relativizaciju uloge Alojzija Stepinca i katoličke crkve u NDH u genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima! I ovoga puta ćemo uputiti protest, kao što smo uvek radili! Ali se plašim da od njega neće biti neke velike koristi. Zašto? Zato što je odgovor Evropskog parlamenta uvek isti, da svi evroposlanici imaju pravo da organizuju ovakve događaje i da to nije stav Evropskog parlamenta. A ovamo su im dali prostor i tako aktivno učestvovali u svemu... Licemerno, ali je tako! - naglašava Dačić.

To je strategija da se negira genocid

To je strategija da se Stepinac proglasi svecem i tako negira genocidni karaker NDH. Oni pokušavaju da dokažu da je Stepinac bio human i da se Paveliću 'požalio' na Jasenovac, a svi znaju da se nikada nije odrekao NDH, smatra Miodrag Linta lider Savez Srba iz regiona.

Prema njegovim rečima, neshvatljivo je da se u Evropskom parlamentu organizuje pokušaj rehabilitacije Stepinca.

- Mnogi članovi njegovog klera aktivno su učestvovali u zločinima i masovnim ubistvima i sarađivali s ustaškim nacistima do samog kraja njihove vladavine. Neposredno po proglašenju NDH, Stepinac je izdao poslanicu u kojoj od sveštenstva traži da se bez zadrške odazovu pozivu da učestvuju u uzvišenom zadatku odbrane i unapređenja NDH. On sam u pismu Papi Piju XII hvalio se da je u NDH pokatoličeno 250.000 pravoslavnog življa - podseća Dačić.

I papa uvideo istinu

Komentarišući ove navode, Dragoslav Bokan, direktor Saveta za nacionalnu strategiju, ocenjuje da postajemo svedoci potpunog odbacivanja rezultata i pobede antihitlerovske koalicije u Drugom svetskom ratu.

- Jedan od dokaza jeste i konferencija u Evropskom parlamentu posvećena glavnom duhovniku Pavelićevog genocidnog pokreta, umesto da se, recimo, obeležava dan rođenja Ivana Gorana Kovačića, koji je svojom smrću i poemom 'Jama' svedočio stravične ustaške zločine, čiji je pokrovitelj, branitelj i inspirator bio upravo Stepinac. Ovo je treći put po redu da se u Evropskom parlamentu slavi Stepinac, uprkos tome što je papa Frančesko odbio da ga proglasi za sveca. Ako je papa to jasno sve video, kako to onda ne vide građani Evrope i političari u Evropskom parlamentu?! - pita se Bokan.

Raković: Neće prestati, tako amnestiraju zločine!

Foto: Printscreen You Tube

Istoričar Aleksandar Raković ocenjuje da će Hrvati računati na antirusko i antipravoslavno raspoloženje koje postoji i pokušati da na tom talasu dođu do povoljnije situacije za Stepinca, budući da ona sada nije dobra i da papa Franja neće da ga proglasi za sveca.
- Evroparlamentarci danas kliču pozdrav 'Slava Ukrajini! ', pa onda Hrvati računaju da će biti normalno i da evropski parlamentarci uskoro uzvikuju 'Za dom spremni!'. Uprkos tome što je papa Franjo doneo odluku da dok je živ ne potpiše kanonizaciju Stepinca, očito je da Hrvati neće od toga odustati. Nastojaće da promovišu Stepinca, da krivotvore njegovu ulogu u Drugom svetskom ratu, falsifikuju njegov lik i delo kako bi bili amnestirani zločini koji su tokom NDH počinjeni nad Srbima, Jevrejima i Romima - upozorava Raković.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
pax_orion

pre 1 godinu

Zašto se žalite EU radi stepinca? Vi ne želite u EU. ne žalimo se ni mi što vi veličate ratne zločince Mladića,Arkana,Putina,kadirova.

Dragi

pre 1 godinu

Žalićemo se...a kome ćete se žaliti? Evropskoj uniji? A kome pripada Evropski parlament? Evropskoj uniji. Kao građanin Srbije imam pravo da pitam: a gde vodite Srbiju? Vodite je u Evropsku uniju. Zaključak: vi, srpski političari, vi niste normalni. Srbija je uvek bila antifašistička, a danas srpska politika želi po svaku cenu da uvede Srbiju u fašističku uniju.

Milan

pre 1 godinu

Ne seri bucko! Unuk najodlikovanijeg ustaše sedi ti u skupštini (Nemušti Bakarec) i parazitari na račun srpske dece. I šta si uradio povodom toga? NIŠTA! Jer pljačkaš Srbiju zajedno sa njim!

Dragi

pre 1 godinu

Bolje vam je da se žalite Upravi vodovoda i kanalizacije, nego Evropskoj uniji.

Janko

pre 1 godinu

Dali u tom EP postoje predstavnici Srbije ili srpskog naroda ,pa je za očekivati da će oni uzeti reč i reći neku besedu o činjenicama iz života Stepinca,kojeg ustaški sljedbenici žele rehabilitirat,kad već nisu uspeli uveriti papu Franju u crkvenu rehabilitaciju.

Rade iz brigade

pre 1 godinu

Ako ćemo po istini jame su imali i jedni i drugi. O jamama poraženih se smije pričati. O jamama pobjednika ne sme. Čiča je završio u Lisičjem potoku kraj Beograda. Rehabilitovan, antifašista, a opet nema tamo dostojnog obeležja, a kamo li spomenika.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija