• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: EKIPA INFORMERA

01.04.2023

07:00

GLAVNI UREDNIK INFORMERA NE ODUSTAJE OD BORBE PROTIV NEPRAVDE: IDEM U ZATVOR zbog istine!

Informer

Politika

GLAVNI UREDNIK INFORMERA NE ODUSTAJE OD BORBE PROTIV NEPRAVDE: IDEM U ZATVOR zbog istine!

Podeli vest

Osuđen sam jer sam rekao da je Jugoslav Ćosić šiptarski plaćenik, što sam dokazao i što je on i sam na sudu priznao. U ponedeljak, 3. aprila, oko 9 časova javiću se na odsluženje kazne i u zatvoru ću nastaviti borbu protiv sudske nepravde, poručuje Dragan J. Vučićević.

U ponedeljak, 3. aprila, između 9 i 10 časova, javiću se na izdržavanje zatvorske kazne u Okružni zatvor u Beogradu. Osuđen sam na osnovu privatne krivične tužbe Jugoslava Ćosića, sud je presudio da moram na robiju zbog toga što sam rekao istinu!?!

Proglašen sam kriminalcem

Ja sam danas osuđeni kriminalac, sto je presuđeno prema krivičnim tužbama Jugoslava Ćosića, Žakline Tatalović i Dragana Spasića iz Trgovišta!?! Zbog čega?! Jesam li ubio nekoga, opljačkao nekoga?! Pa nisam!
Dragan J. Vučićević

Foto: UNS

Ovo je juče rekao glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević na konferenciji za medije. Kako je naglasio, nije ovde reč ni o kakvoj predstavi, što će i dokazati u ponedeljak, kada ode u zatvor. Čim započne izdržavanje kazne, najavljuje Vučićević, stupiće u štrajk glađu, koji će trajati sve dok se ne ispune dva njegova zahteva - da se naloži revizija sudskog postupka i da se pokrene zakonska inicijativa za dekriminalizaciju uvrede.

- Ja se ovde i danas ne borim samo za sebe već za sve kolege novinare i urednike. Niko više i nikada ne sme u zatvor zbog svog stava i mišljenja. Toga nema nigde u Evropi, u svim evropskim civilizovanim državama uvreda je odavno dekriminalizovana - rekao je Vučićević.

Moj ugao

MILOVAN STANIĆ
UREDNIK 'INFORMERA'

Informer ima svoju jasnu uređivačku politiku i mi nikada od toga nećemo odustati pod pritiscima. Zatvaranje i krivično gonjenje našeg urednika Dragana Vučićevića jeste upravo jedan vid pritiska, ali nećemo popustiti.

Velika razlika

Dragan J. Vučićević istakao je da on drži svoju reč i da će ići u zatvor pošto iz principa odbija da plati novčanu kaznu i neće da pristane na to da bude krivično osuđen zbog istine!

- Mnogi su mislili da lažem, da pravim predstavu, ali, evo, postoji rešenje, poziv na izdržavanje zatvorske kazne. Držim svoju reč i u ponedeljak idem u zatvor! U ponedeljak, 3. aprila, između 9 i 10 časova ujutru, javiću se u zatvor u Bačvanskoj ulici. Ako se ne javim u zatvor, biću uhapšen, to piše u rešenju koje sam dobio na kućnu adresu… A istog trenutka kada uđem u zatvor, stupiću u štrajk glađu sa dva zahteva: da se naloži revizija sudskog postupka po krivičnoj prijavi Ćosića i da se pokrene zakonska inicijativa za dekriminalizaciju uvrede - naglasio je Vučićević, dodajući da postoji velika razlika između krivičnog i prekršajnog postupka.

Foto: UNS

- Niko ne sme da ide u zatvor zbog nečega što misli i što je izgovorio! Ja sam danas, prema po krivičnoj prijavi Jugoslava Ćosića, ali i Žakline Tatalović, koja je na skandalozan način postala pravosnažna, kao i Dragana Spasića iz Trgovista, višestruko osuđivani kriminalac!?! Zbog čega?! Jesam li ubio nekoga, opljačkao nekoga?! Nisam! Šta bi bilo da ovakav poziv za zatvor stigne i na adrese nekih drugih novinara?! Hvala kolegama koje su me podržale, ali svaka čast i onima koji likuju, koji se vesele i raduju mojoj robiji... Danas mečka igra pred mojim vratima, ali već sutra može da zaigra i pred njihovim... Koliko ljudi će otići u zatvor ako ovo postane uobičajena sudska praksa?! Šta ćemo ako i drugi novinari dobiju poziv za zatvor jer ih je neko krivično tužio zbog uvrede?! - upitao je Vučićević.

Boris Bogdanović, advokat: Nije bilo pravičnog suđenja

Foto: Zoran Sinko

Boris Bogdanović, advokat Dragana J. Vučićevića, rekao je da su tokom procesa glavnom uredniku Informera povređena prava na pravično suđenje.

- Kada Vlada Republike Srpske predlaže da se u tamošnji krivični zakonik vrate uvreda i kleveta koje su prethodno izbačene, onda je to kršenje slobode medija, onda to povećava nivo autocenzure... A zašto je onda prihvatljivo da u Srbiji uvreda bude krivično delo, a u Republici Srpskoj to nije u redu? Mislim da su to principijelna pitanja. Tu nelogičnost ne može niko da objasni - rekao je Bogdanović, dodajući da su se u vezi sa skandaloznom presudom Vučićeviću žalili i Ustavnom sudu, ali da za godinu i po dana nije stigao nikakav odgovor!?!

Glavni urednik Informera naveo i primer koji dokazuje da sudovi ne rade prema pravu i zakonu, već prema politici.

- Pre devet godina isti Jugoslav Ćosić rekao je za mene da sam učestvovao u ubistvu premijera Zorana Đinđića. Naravno da nisam nikakav saučesnik u atentatu, a to je potvrđeno i uvidom u arhive BIA, VOA, VBA i MUP, nikad nisam imao bilo kakav kontakt sa bilo kojim osuđenim i optuženim za ubistvo Đinđića. Ćosić je, dakle, lagao i to je dokazano na sudu, ali je on oslobođen jer je, kako je sudija tada obrazložio, pričao kao novinar... A kako sam ja onda na Tviteru pisao?! Je l' kao vodoinstalater, možda kosmonaut?! Ovo je skandalozna presuda! - podvlači Vučićević.

Samo vi ćutite

Prema njegovim rečima, redakcija Informera je više puta napadana, donosili su na ulazak u zgradu čak i džakove balege, jedan mladić koji radi u američkoj firmu u istoj zgradi pogođen je jajima u glavu jer su napadači mislili da radi u Informeru!?!

- I? Šta? Svi ćute?! Zašto?! Od NUNS-a nisam ništa ni očekivao, ali jesam iznenađen izostankom reakcije UNS-a... Pitao bih sve i šta je sa one dve gospođe koje su me fizički napale na Terazijama? Obavešten sam da je nadležno tužilaštvo pokrenulo istragu, ali se ništa nije desilo iako sam dva-tri puta davao iskaz... Kako je to moguće? Da li to znači da je dozvoljen linč novinara koji nekome nisu po volji?! Šta bi bilo da je neko bacio jedno jaje na 'Danas', TV N1 ili Nova S? A nas su prebijali na ulasku u zgradu!?! Da li je neko nekada odgovarao za to?! Pa nije! Zašto?! - upitao je Vučićević.

Novinar N1 optuživao Vučićevića da laže!?!

Foto: UNS

Konferenciju Dragana Vučićevića obeležio je i pokušaj rasprave novinara TV N1 i lista 'Danas' sa glavnim urednikom Informera i analitičarom medija Ištvanom Kaićem.

Očigledno pokušavajući da izazove incident, novinar N1 je pokušao da isprovocira Vučićevića tendencioznim pitanjima kojima je aludirao da on laže. U nekoliko navrata upadao je Vučićeviću u reč, a u jednom trenutku je čak došao do konferencijskog stola zahtevajući od njega da mu pokaže presudu!?! Uprkos tome što je Vučićević rekao da posle konferencije mogu da urade i intervju, novinar N1 nastavio je da provocira.

Potom se za reč javio analitičar medija Ištvan Kaić i rekao da je glavni urednik 'Danasa' Dragoljub Petrović svojevremeno prvostepeno osuđen krivično za uvredu, na šta je novinarka 'Danasa' počela da viče i rekla da je to 'zastarelo'!?! Nakon toga, novinari N1 i 'Danasa' napustili su konferenciju za štampu!?!

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dragi

pre 1 godinu

Ne majstore...ne ideš ti u zatvor zbog istine. Ti u zatvor ideš zbog Vučića.

Slovenac 1952

pre 1 godinu

Idi u zatvor i ostani tamo što duže!

Srecko

pre 1 godinu

Ma idi vise u tri lepe i ne vracaj se vise. Prestani da silujes narod vise sa tvojim histerijama. Olosu

pera rogonja

pre 1 godinu

Dragane ko je otiso nevin u zatvoru?Desi se greskom nekad,nakad zbog greske neke institucije.Imas pravosnazno resenje pa ne kukaj vec idi u zatvor,Kukas u tvojim novinama i na televizije koje nemaju nikakav status u Srbiji.Imas pravo zalbe medjunarodnom sudu u Strazburu.Ako nisi kriv ostvarices enormnu stetu.Ne kukaj vise rijaliti novinar.!

Trajko

pre 1 godinu

Idi ne samo u zatvor nego u 3lpm da ne slušamo tvoja govnjiva usta kretenčino jedna.

Al3k5andar

pre 1 godinu

PSIHOPATO! Pa ti ne znas kako pravilno da napises "istina"! Vuciceva omiljena podguzna muva, avlijaner i moralna nula!

Lala

pre 1 godinu

Pa onda Vučić treba da podigne poseban zatvor za opoziciju, jer njihova borba za prevlast nad čoporom se svodi na takmičenje to ko će jače da vređa i laže. Možda se čeka da Vučić sazida "Zatvor na vodi", jer oni sebe smatraju "elitom" društa.

Ggg

pre 1 godinu

Ne mandrilcino,ideš u zatvor jer nisi platio kaznu od 200.000 rsd...

savesti kukavice

pre 1 godinu

Beskičmenjaku, svi znaju da se ti boriš samo za pare. Da se boriš za pravdu, digao bi dvoj glas protiv korumpirane SNS bagre koja je dala dete na staranje ocu monstrumu. Nisi ti nikakav borac za pravdu, nego odvratni parazit iz SNS mafije!

Normalac

pre 1 godinu

Sto nisi pokazao presudu ako ne lazes? A ne, ti Nalog osuđenom zoveš presuda. Gorećeš u paklu svojih obmana.

Pedja

pre 1 godinu

Naslov ovog teksta bi trebal biti " Laži jedne GNJIDE"

Pljuc

pre 1 godinu

Nema nijednog komentara podrske?? Ni vucic se ne javlja? Tuzno, ha?.

karaburma

pre 1 godinu

Najveca lazovcina koji svakodnevno sipa lazi se predstavlja za novinara i pravi cirkus od pravosnaznih sudskih presuda. Bljujete desetke lazi na dnevnoj osnovi dobro je da nemate vise presuda.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija