• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

16.04.2023

22:27

KAKO JE PROTEKLA NEDELJA U BRISELU? Lajčak otkrio šta se očekuje od Beograda i Prištine!

Reuters

Politika

KAKO JE PROTEKLA NEDELJA U BRISELU? Lajčak otkrio šta se očekuje od Beograda i Prištine!

Podeli vest

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je, budući da je protekla nedelja u Briselu bila relativno mirna za njega, imao prliku da radi na dokumentima koji su važni za primenu sporazuma postignutih u dijalogu Beograda i Prištine.

Lajčak je na Fejsbuku, sumirajući proteklu nedelju, izrazio zabrinutost zbog pojedinih dešavanja na KiM i poručio da EU očekuje od Beograda i Prištine da se u potpunosti usredsrede na normalizaciju odnosa.

- Ova nedelja u Briselu je za mene bila relativno mirna, što mi je dalo priliku da radim na dokumentima važnim za sprovođenje sporazuma iz dijaloga i da se dublje udubim u aktuelna dešavanja i raspoloženja u regionu. Nažalost, neki od ovih događaja su zabrinjavajući, i očekujemo od strana da se u potpunosti fokusiraju na normalizaciju odnosa - naveo je Lajčak.

On je dodao da se tokom protekle nedelje sastao sa poslanikom Evropskog parlamenta Matjažem Nemecom kako bi razgovarali o perspektivama za napredak dijaloga i o drugim pitanjima na Zapadnom Balkanu. Lajčak je naveo i da je imao produktivne telefonske razgovore sa partnerima na terenu, što mu je omogućilo bolje razumevanje raspoloženja i razvoja događaja na severu KiM. On je istakao da je razgovarao o bezbednosnim pitanjima sa komandantom Kfora general-majorom Anđelom Mikeleom Ristućom, uključujući o nedavnim incidentima na kontrolnim punktovima.

Lajčak je naveo da je pitanje bezbednosti bilo u fokusu njegovog sastanka sa šefom Euleksa Larsom Gunarom Vigemarkom. Kako je precizirao, razgovarali su o najnovijim dešavanjima u dijalogu i situaciji oko registarskih tablica, kao i o predstojećim izborima i drugim dešavanjima na severu KiM.

Lajčak je istakao da je imao priliku i da informiše specijalnu predstavnicu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šeficu Misije UNMIK Karolinu Zijade o napretku u dijalogu, uoči njenog redovnog brifinga Saveta bezbednosti UN.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Enco

pre 1 godinu

Sve smo predali.Šta očekuje?Još dušu da nam uzme?

milan lala

pre 1 godinu

Evo ga ovaj mrsimud opet "obe strane" sikter more . Srbi cekaju da Rusija sredi Kievske naciste pa ce onda doci na red UCK-teroristi Pristina.

Lajčak otkrio šta sledi nakon završenih razgovora u Ohridu!
Politika

Lajčak otkrio šta sledi nakon završenih razgovora u Ohridu!

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak najavio je da će u okviru narednog koraka u dijalogu pozvati u Brisel glavne pregovarače obe strane, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, kako bi se razgovaralo o koracima implementacije onog što je dogovoreno.

21.03.2023

19:56

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija