• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/kosovo-online.com

17.04.2023

15:13

Grujičić obišla ranjenog Milana Jovanovića! Ministarka zdravlja u poseti KBC Kosovska Mitrovica! (VIDEO)

Kosovo onlajn

Politika

Grujičić obišla ranjenog Milana Jovanovića! Ministarka zdravlja u poseti KBC Kosovska Mitrovica! (VIDEO)

Podeli vest

Ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić, trećeg dana posete Kosovu, obišla je KBC Kosovska Mitrovica i Medicinski fakultet Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Severnoj Mitrovici. Ona je na odeljenju hirurgije posetila Milana Jovanovića kojeg je kosovska policija ranila kod Bistričkog mosta 10. aprila

 

Po dolasku u KBC Kosovska Mitrovica, ministarka Grujičić u pratnji oficira za vezu Dejana Pavićevića, održala je sastanak sa direktorom ove zdravstvene ustanove Zlatanom Elekom, dekanom Medicinskog fakulteta Tatjanom Novaković i drugim lekarima.

Nakon sastanka, ministarka je obišla hirurški blok i očno odeljenje, ginekologiju i porodilište, pedijatriju, interno odeljenje. Potom je posetila i Medicinski fakultet Univerziteta u Prištini i izrazilla zadovoljstvo povodom renoviranja i novih instrumenata na stomatološkom smeru koji će biti korišćeni i za lečenje civilstva.

Grujičić je najavila zapošljavanje novih mladih lekara, ali je i pohvalila veliki broj zaposlenih. Zatražila je detaljan spisak ljudi koji će u narednih pet godina otići u penziju, da bi se specijalizovali mladi lekari.

"Ono na čemu insistiramo, i Vlada i predsednik, je mir, jer je to najbolje i za Srbe i za Albance. Imam želju da vidim svaku ambulantu, nadređeni će nam javiti gde ima potrebe da se pošalje oprema. Poslaćemo opremu i novčane donacije, jer država stoji iza svog naroda, posebno ministarstvo zdravlja", rekla je Grujičić.

Direktor KBC Zlatan Elek rekao je da Vlada Srbije, predsednik i ministarka misle na narod na Kosovu.

"Sve što nam je obećano Vlada je ispunila. Postali smo KBC, renovirana je fizijatrija, zaposlili smo 72 lekara, 3 stomatologa i mnogo medicinskih sestara. Ministarku smo upoznali sa našim problemima, za šta je ona ona imala dosta sluha", rekao je Elek.

Grujičić je obećala da će Ministarstvo nabaviti novu opremu za fizikalnu terapiju, kao i da će se organizovati sastanak na kojem bi trebalo da se dođe do plana kako da se što više specijalista "spusti" u primarnu zdravstvenu zaštitu kako bi i sredine na Kosovu koje nemaju klinički centar imale specijaliste.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog rekonstrukcije Kliničkog centra i nabavke angio sale koja do sada nije postojala u Kosovskoj Mitrovici.

"Do sada nisu imali angio salu u Kosovskoj Mitrovici, a nabavkom te sale biće mnogo jednostavnije za ljude da ovde u Mitrovici dobiju stentove. Moja želja je da se to što pre završi", kazala je ministarka.

Grujičić navodi da je obaveza Srbije da na zakonit način i transparentno nabavi još jedan skener koji će biti kompatibilan sa angio salom.

Prenela je da su u Mitrovici izrazili želju da imaju novi gastroskop, kolonoskop.

"Kolega koji je obučen postoji, a ovde su hirurzi 'stara škola', obave sami i gastroskopiju i kolnoskopiju, ogroman se posao obavi", kazala je.

Navodeći da Kliničko bolnički centar ne može da zaposli sve koji su nezaposleni, Grujičić kaže da su se dogovarali da se zaposli određeni broj lekara koji bi bio ispomoć onim opštinama na Kosovu koje nemaju dovoljan broj specijalista.

"To je malo bilo dihotono, ali napravićemo zajednički sastanak gde ćemo se dogovoriti gde ko šta može da pokrije. Veoma je važno da se u primarnu zdravstvenu zaštitu spusti što više specijalista, napravićemo plan i videćemo kako ćemo to organizovati, ali obećavam da će Ministarstvo stati iza toga", navela je ministarka.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija