• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

17.04.2023

18:46

Dačić: Dobra peticija da se građanima Srbije omogući bez vize ulazak u Britaniju

printscreen/tanjug

Politika

Dačić: Dobra peticija da se građanima Srbije omogući bez vize ulazak u Britaniju

Podeli vest

Ministar spoljnjih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da je veoma dobra peticija, kojom se od britanske vlade traži da omogući građanima Srbije da borave do 90 dana u toj zemlji bez viza, ali da nije siguran kakav će efekat postići.

- Ja sam bio ministar spoljnjih poslova od 2008. do 2014. godine i to pitanje sam pokretao tada. I nikada nismo nailazili na veliko razumevanje od strane Velike Britanije, jer oni imaju poseban vizni režim. Kao što znate, oni nikada nisu bili deo šengena - rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa delegiranom ministarkom spoljnjih poslova Gabona Jolandom Nijonde 

 Naveo je da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (S SP), koji je Srbija potpisala 2008. godine, omogućio građanima da putuju u zemlje EU, a nije važio i za Veliku Britaniju, iako je tada bila članica EU, jer se odnosi samo na zemlje šengena.

- Mislim da mi moramo to pitanje postaviti na najvišem mogućem nivou. I to nije samo vezano za Veliku Britaniju. Imamo čitav niz tih velikih zemalja koje imaju veoma restriktivne vizne sisteme vezano za Srbiji - kazao je ministar spoljnjih poslova.

 Dačić je kazao da Srbija već godinama traži da Kanada ukine određene formulacije koje su vezane za ratove devedesetih godina, prema kojima, kako je rekao, svi oni koji su bili u državnoj administraciji u nekom rangu i to ne previše visokom, ne mogu da dobiju vizu.

- To je jedno arbitrarno tumačenje gde svakoga možete praktično da odbijete. Tu su i SAD, mada kod njih je malo liberalnije u odnosu na druge, a tu je i Australij - rekao je Dačić.

 Ističe da bi Srbija bila zadovoljna kada bi postigla određeni napredak kada je Velika Britanija u pitanju. 

- Kada ja kao ministar dobijem vizu koja traje 10 dana kada idem u posetu, šta očekivati kada su u pitanju obični građani. Opet, s druge strane, građanima Velike Britanije je omogućeno da ulaze u Srbiju bez vize, sa ličnom kartom - naveo je Dačić i istakao da Srbija nije uvela meru reciprociteta kada je Velika Britanija u pitanju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ja

pre 1 godinu

Opet drugi krivi. Ruska gubernija ce uskoro dobiti vize i za Sengen a ne da se ukidaju druge. Sami smo trazili izborom da budemo na strani Rusije.

Miki

pre 1 godinu

Kome trebaju te povlastice u Srbiji, samo nasoj eliti ekonomskoj i politickoj koja svoju decu tamo skoluje.Mada su oni svi sa diplomatskim pasoosima.Ovi bi da dodjemo tamo i da besplatno radimo prljave poslove, brisemo guze dekama i bakama u starackim domovima?!To li oni hoce?!Da sam na mestu Dacica to ne bi komentarisao jer je to ponizavajuce.Da imamo drzavu mi bi svima u EU uveli reciprocne mere.Tu se pokazite Ministre.Ovako da drustvo Pere Kvrzice pokrece inicijativu, malo je pase.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija