• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

13.05.2023

14:13

Zoran Milivojević: Od Lajčaka nismo čuli šta je potrebno da se postigne pomak

Politika

Zoran Milivojević: Od Lajčaka nismo čuli šta je potrebno da se postigne pomak

Podeli vest

Bivši diplomata, Zoran Milivojević, poručuje da je specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak izrazio zabrinutost nakon posete severenom delu KiM zbog svega što je čuo i video i ističe da za sada postoje samo verbalna zalaganja, ali da od Lajčaka nismo čuli šta je potrebno da se postigne pomak.

- Koliko sam razumeo, to je njegov utisak nakon posete severnom delu KiM, Severnoj Mitrovici i on je izrazio zabrinutost zbog onoga što je čuo i to bi trebalo da održava neko realno stanje za budućnost- gde se nalazimo....Kad imate nalaz, lekari predlažu i terapiju, sad pošto je on prvo pozvan kao predstavnik EU koji je glavni posrednik u dijalogu, za očekivati je i reći šta je potrebno a to nisam čuo i to mi nedostaje - ističe  Milivojević.

On je istakao da je suština u sledećem, a to je da nema pomaka oko glavnog pitanja, a to je Zajednica srpskih opština ( ZSO).

- Nemam utisak, a mislim da i oni nemaju utisak da će tu biti pomeranje kada je u pitanju prištinska strana i to je prva stvar. Druga stvar je odlučnost Srba na KiM da ne menjaju svoj stav: dakle bez ZSO nema razgovora i bez povlačenja policijskih snaga - dodaje bivši diplomta.

Milivojević objašnjava da ne zna da li će biti pritiska posrednika i da za sada samo postoje verbalna zalaganja. Ako pogledate ponašanje aktuelne prištinske vlade i Aljbina Kurtija, objašnjava Milivojević, vidi se odlučnost da on sprovede rezultate izbora na severu KiM i to govori o spremnosti te vlasti da koristi i metode sile kako bi rešila politIčka pitanja.

- Prema tome mene ne čudi takva izjava i mislim da to nije poruka nama već posrednicima, mi imamo svest o tome sa čime baratamo kad je reč o politici prema Prištini, poruka je Briselu i Vašingtonu. Prema tome to je njima poruka i mislim da treba da se zabrinu, ukoliko žele mir i stabilnost, nastavak dijaloga i političko rešenja na ovim prostorima - naglašava Milivojević.

Milivojević naglašava da uvođenje sankcija Rusiji nije odlučujući element kad se govori o KiM.

- I da smo uveli sankcije, isto bi se dešavalo, jer je zacrtano da se reši ove godine pitanje Kosova. Mi smo u ovoj situaciji dva prema jedan, jer imamo na drugoj strani i posrednike i Prištinu koji su na istoj strani samo je pitanje taktike. Prema tome i Amerikancima je cilj da se Kosovo prizna do kraja godine da ne bude zablude - tvrdi Milivojević.

On je istakao da Zapad ništa nije zamerio Kurtiju do sada, "verbalno da, direktno ne" i veruje  da je cilj posrednika i Prištine da se pitanje KiM reši kroz međusobno priznaje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija