• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

01.06.2023

17:05

Vučić za italijansku "La Stampu": Neka Kurti povuče trupe i biće mira, Putin i Zelenski treba da pregovaraju!

Pedrag Milosavljević

Politika

Vučić za italijansku "La Stampu": Neka Kurti povuče trupe i biće mira, Putin i Zelenski treba da pregovaraju!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao je veliki intervju za italijanske novine "La Stampa". Predsednik je pričao o situaciji na KiM, ali i u svetu, gde je odgovarajući na pitanja istakao da bi Putin i Zelenski trebalo da pregovaraju

Predsedniče Vučiću, kosovski Srbi sa Severa prijavljuju nasilje od strane prištinske policije. O kakvim se diskriminacijama radi po Vašem mišljenju?

- Srbi koji žive na Severu i u drugim enklavama, osećaju se napadnuti od strane specijalnih jedinica kosovske policije. Gotovo svake nedelje. Postoje pouzdani izvori koji to potvrđuju. Priština nema pravo da ima specijalnu policiju na Severu. Oni zadržavaju, zaustavljaju, maltretiraju naš narod. Kurti je oduvek govorio: „Mi smo suverena zemlja, imamo pravo da rasporedimo naše snage tamo gde želimo“. Jasno je da to ne može. A on je uradio još više od toga. Ljudi su počeli da protestuju zbog nelegalnih i nelegitimnih izbora za gradonačelnika. Postoje opštine gde je gradonačelnika izabralo 11-oro ljudi. Nije demokratski imati 0,02%. Čak i Amerikanci i EU osuđuju njegovo ponašanje. Ali on ne želi da čuje.

Šta vi od njega tražite, kako bi se zaustavili protesti?

- Da svoje navodne gradonačelnike odvede na jug i da skloni svoje trupe sa severa. Tada će doći do istinskog pomirenja između Srba i Albanaca. Mi to želimo, spremni smo za mnoge kompromise. Sa druge strane, postoje oni kojima je jedini cilj da proteraju Srbe i da pokažu mišiće. Smirujemo narod, ali ako se nastavi ovako, to neće biti moguće.

Foto: Printscreen

Čak je i državni sekretar SAD-a, Blinken, izgrdio Prištinu. Da li je Kurti u poteškoćama?

- Duboko smo zahvalni našim američkim partnerima što su naglasili čija je krivica, ko je hteo ove incidente. Ali potrebno nam je više. Pritisak međunarodne zajednice kako bi Priština nastupala na racionalan način. Spremni smo za dijalog. Nije bilo lako svariti pregovore onako kako su bili očekivani u Briselu.

Već mnogo puta ste učestvovali u pregovaračkom procesu sa EU. Posmtrano spolja sve izgleda kao izgubljeno vreme: nastavljate da se međusobno optužujete i tenzije rastu...

- Imamo potrebu da vidimo formiranje asocijacije sprskih opština, potom ćemo biti spremni za druge razgovore.

Foto: Predrag Milosavljević

Imate li i dalje nameru da uđete u EU?

- Mi smo na tom putu i to su naše vrednosti. Zajedno sa Crnom Gorom, mi smo najnaprednija zemlja čitavog regiona. Naša ekonomija čini 50% ekonomije na Zapadnom Balkanu. Pripadamo Evropi, nadam se da ćemo u budućnosti brže napredovati“.

Šta će biti sa sankcijama Rusiji? To je jedan od uslova, ali vi to odbijate.

- Za 4 od 5 Rezolucija UN-a, glasali smo u liniji sa ostalim zemljama EU. Nemamo problema da podržimo teritorijalni integritet Ukrajine. Pripadaju joj Krim, Donbas, Zaporožje i Herson. Osuđujemo agresiju. Ako govorimo o procesu pristupanja, šest meseci pre ulaska, trebalo bi da budemo kompletno usklađeni sa evropskom spoljnom politikom.

Dakle, za sada ništa od sankcija, potom će se videti?“

- Postoje određene razlike koje proističu iz onoga što smo proživeli pre 25 godina“.

I dalje kupujete gas po ultra povoljnim cenama iz Moskve. Hoćete li se odreći toga?

- Odlučujemo se i za druge opcije, sa interkonektorom Bugarska-Srbija uzimaćemo gas iz Azerbejdžana, a tečni prirodni gas iz Aleksandropulosa. Činimo to zajedno sa Evropskom zajednicom. 

Lider Republike Srpske Dodik otišao je kod Putina. A Vi? Kada ste se čuli s njim poslednji put?

- Nisam razgovarao s Putinom više od godinu dana. Ali sreo sam se sa mnogim liderima EU koji su ga posetili i s njim razgovarali. Msilim da nije ništa negativno razgovarati sa nekim. Ali to ne činim jer bi sve rekli vidi Srbe. Ono što žele da zabrane nama, dopuštaju sebi.

Da li smatrate Rusiju i Kinu pouzdanim saveznicima?

- Svako u svetu ko se drži međunarodnog prava naš je partner. Ne stidimo se da to kažemo. Italija je, na primer, naš veliki prijatelj iako je priznala nezavisnost Kosova. Često razgovaram sa Tajanijem i sa Melonijevom. Kina postaje sve važniji investitor za nas, kao i Rusija, Kazahstan, Ukrajina. To je politika.

Vi dobro poznate Putina.

- Da, tako je.

Foto: Tanjug

Kada će zaustaviti rat i sesti za sto?

-Ja bih voleo da vidim obojicu, Zelenskog i Putina, što je pre moguće, da sede za istim stolom. To je uvek bolje nego voditi rat.

Koji bi to kompromis mogao da bude prihvatljiv za njega?

- Obojica moraju da nađu zajednički imenitelj. Takođe i Zapad, zajedno sa Ukrajincima. Neophodni su ustupci sa obe strane. Inače ćemo imati još sukoba. Što je pre moguće, to bi bilo najbolje sa čovečanstvo, za čitav svet. Znam da to nije popularno jer postoji izvesna vrsta zabrane na mir, ali vreme je da se ulože enormni politički napori da bi se postiglo bilo kakvo primirje. Ali ne uz jednostrano postavljanje uslova“.

Bojite li se da mogu da izbiju novi konflikti, na Balkanu na primer?

- Verujem i nadam se da ne, ali ja govorim o srpskoj strani, ne u ime drugih“. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milovan

pre 10 meseci

Potrebno je hitno povlačenje trupa,dijalog i osnivanje ZSO.

Valentina

pre 10 meseci

Vucic celom svetu salje poruke mira i trazi mir za svoju zemlju

Ljilja

pre 10 meseci

Jedino šta je svima bitno i šta predsednik stalno traži je mir i stabilnost na KiM! Da se zaustavi Kurtijev teror!

Bane

pre 10 meseci

Potreban je pritisak međunarodne zajednice kako bi Priština nastupala na racionalan način.

Ana

pre 10 meseci

Priština nema pravo da ima specijalnu policiju na Severu. Oni zadržavaju, zaustavljaju, maltretiraju srpski narod.

Dana

pre 10 meseci

Očigledna je krivica Prištine, koja ne želi smirivanje na KiM.

Ivana

pre 10 meseci

Srbija zeli mir i stabilnost dok Kurti zeli nemire, Kurti da povuce trupe da bi se situacija normalizovala na KiM

Kalina

pre 10 meseci

Kurti mora da svoje navodne gradonačelnike odvede na jug i da skloni svoje trupe sa severa.

Ivan

pre 10 meseci

Svako u svetu ko se drži međunarodnog prava naš je partner, i ne stidimo se da to kažemo.

Zoran Bojović

pre 10 meseci

Kurti I njegova zločinačka vojska mogu izazvati veliku katastrofu na Balkanu. I SAD i EU moraju stati Kurtiju na put kako bi se sačuvao mir.

Andjela

pre 10 meseci

Kurti želi da protera srpski narod sa KiM - vekovnog ognjišta ali ništa od toga nema!

Dejan

pre 10 meseci

Nas srpski narod nece jos dugo da trpi teror ekstremista iz Pristine. Dosta je bilo svega. Srbi ne zele vise da budu zrtve.

Kaca

pre 10 meseci

Srbija ima visok prag tolerancije prema agresivcima. I dalje mirno protestvuju iako su okruzeni Kurtijevom vojskom koja je iskazala agresiju u vise navrata, a lazni gradonacelnici dali sebi za pravo da nasilno zauzmu funkcije koje nisu po zakonu osvojili.

Sara

pre 10 meseci

Kurti je covek koji urusava mir na Balkanu i predstavlja opasnu pretnju po mir u celoj Evropi.

Milena

pre 10 meseci

Predsednik Vučić je rekao sve što jeste. Srbija samo traži da narod na Kosovu i Metohiji bude bezbedan,kako bi se dalje rešavalo pitanje Kosova i Metohije

Dragan

pre 10 meseci

Zapad je mnogo blag prema svom štićeniku Kurtiju. Dali su mu packu zbog neposlušnosti. Neka dobro prouče povelju UN i vide na čijoj strani je pravda. Srbija ne traži ništa tuđe, pokušava da zadrži svoje,mirnim i demokratskim putem.

keckin

pre 10 meseci

- Srbi koji žive na Severu i u drugim enklavama, osećaju se napadnuti od strane specijalnih jedinica kosovske policije. Gotovo svake nedelje. Postoje pouzdani izvori koji to potvrđuju. Priština nema pravo da ima specijalnu policiju na Severu. Oni zadržavaju, zaustavljaju, maltretiraju naš narod. Nazalost je istina. Al tako su nekada isto Srpski policajci napadali neduzne Albance. A sto se tice gradonacelnika, izabranih od Albanaca, nije u redu, ali isto je tako Milosevic Albancima izabrao(Roma) Sejdu Bajramovica, da predstavlja Albance. Treba prestati sa tim. Netreba ciniti nepravdu, pogotovu kad si jak nad slabijim, jer se kolo srece okrece.

Mina

pre 10 meseci

Kurti jedino želi da izazove nemire i da protera Srbe sa KiM, ali ni Srbi, a ni Vučić neće dozvoliti da se to dogodi.

Joka

pre 10 meseci

Kada Priština i jene institucije ne bi maltretirala Srbe, zavladao bi mir na KiM.

Ksenija

pre 10 meseci

Amerikanci su napokon ukrotili bezobzirnog Kurtija.

Jelena

pre 10 meseci

Vučić ima samo jedan jednostavan zahtev za mir na KiM.

Jelena

pre 10 meseci

Samo je potrebno da Kurti povuče svoje i eto mira na KiM.

Samosvesna građanka

pre 10 meseci

Hahahahahahahahaha... On putina savetuje šta da uradi?!? Da nije urnebesno smešno, bilo bi jezivo tužno!

Ena

pre 10 meseci

Ceo svet polako shvata ko je u pravu na Kosovu, a za to je umnogome zaslužan Vučić.

Joka

pre 10 meseci

Vucic se zalaze za mir iako Kurti na sve nacine pokusava da izazove nerede i sukobe.

Uros

pre 10 meseci

Danas su pregovori teski, ako jedna strana to ne zeli.

Slavko

pre 10 meseci

Kurti, zlocinac, misli da mu je sve dozvoljeno, stetocina!

Jela

pre 10 meseci

Još jednom Vučić pokazuje da je zagovornik mira, saradnje, otvorenog dijaloga i razumevanja. Kurti to ne želi

Kića

pre 10 meseci

Svi treba da teže ka miru kao što teži Srbija.

Dule

pre 10 meseci

Kompromis će sve rešiti, samo da se složimo oko jedne stvari. Mir pre svega!

Jela

pre 10 meseci

,Nas narod na KIM treba mirno da iskaze svoje nezadovoljstvo i da ne ucini nesto sto bi moglo da steti celoj nasoj drzavi.Kurti je taj koji treba da se povuče

Mia

pre 10 meseci

Iskreno se nadam da ce Kurti prestati sa ovim izivljavanjem nad nasim narodom na KiM!!!

mirko

pre 10 meseci

srbija je spremna za kompromise zarad svojih ljudi na kim-u.

mira

pre 10 meseci

kurti treba da povuce svoje lazne gradonacelnike na jug.

Dejan

pre 10 meseci

Zna se da je Kurti glavni problem nestabilnosti na KiM. Još veći problem je što nas zemlje poput Italije samo licemerno saslušaju!

Lana

pre 10 meseci

Srbi trpe svakodnevna maltretiranja na KiM, zapad uporno okreće glavu na drugu stranu, sada su I oni uvideli šta je istina i šta se zapravo radi na KiM.

danica

pre 10 meseci

svaka cast amerikancima sto su rekli da je kurti kriv za nerede koji su izbili,

Marija

pre 10 meseci

Vučić je povukao izvanredne poteze za zaštitu Srba na KIM I njihovih sloboda I prava.

Milena

pre 10 meseci

Ne može se očekivati da Srbija da sve a Priština i Kurti da omalovažavaju Srbe na KIM.

Zana

pre 10 meseci

Srbija radi na normalizaciji odnosa sa Prištinom. Naš narod želi mir.

Maki

pre 10 meseci

Srbija i njen predsednik žele mir a Kurti s druge strane narušava to. Srbija je oduvek bila za mir i zalagaće se za to i u budućnosti.

Zana

pre 10 meseci

Kurtijeva politika je politika nemira i sukoba.

Zoka

pre 10 meseci

Sve je na Aljbinu Kurtiju. Samo da on povuče svoje ljude sa severa.

Tamara

pre 10 meseci

Kurti nije ispištovao ni Srbe na KiM ni jedan jedini spirazum, koja je njegova uloga uopšte. Samo širi agresiju i zlobu.

Zana

pre 10 meseci

Vučić ne pristaje na ucene i neće odustati od borbe za KiM.

Jelena

pre 10 meseci

Sve zemlje i javnost kao i u Srbiji tako i u stranim državama uskoro će se i sami uveriti da su Kurtijevi ciljevi samo agresija i provokacija Srbije.

Tanja

pre 10 meseci

Kosovo i Metohija je naša svetinja i naša zemlja koje nećemo nikada da se odreknemo

Marina

pre 10 meseci

Kirti vešto sedi u ćosku i čeka pogrešan korak Sebije kako bi mogao da opravda svoju zlobu i agresiju nad Srpskim narodom.

Ivan

pre 10 meseci

Srbija se bori za mir na KiM dok Kirti poziva na nasilje i provokacije.

Dejana

pre 10 meseci

Ako Kurti može da glumi ludilo ne reaguje ni na jedno upozorenje, ne želi da ispoštuje sporazum onda treba razgovarati sa ljudima koji stoje iza njega.

Maki

pre 10 meseci

Kurti treba samo da povuče svoje lažne gradonačelnike iz srpskih institucija.

djolem1244

pre 10 meseci

Dijalog je preko potreban kako bi se smirila situacija kako na KiM, tako i u Ukrajini..mir pre svega !

Nikola

pre 10 meseci

Kurti treba da smiri međunarodna zajednica.

Ivana

pre 10 meseci

Teška situacija je na KiM ali Srbija se bori za miran život srpskog naroda na KiM.

Daca

pre 10 meseci

Kurtiju treba stati na put, njegovom bahatim ponašanju.

Mira

pre 10 meseci

Sve zavisi od Kurtija. Ako ispuni obecanje , nastavice se normalan zivot na KiM.

Mara

pre 10 meseci

Kurti mora svoje trupe takozvanu kosovsku policiju da povuče na jug .

Sofijaaa

pre 10 meseci

Srbija je oduvek bila za kompromisna rešenja, mir i stabilnost za njene građane, očuvanje svojih granica dok albanska strana ne želi da učestvuje ni u razgovorima a ne da se iznađe i izdejstvuje neko rešenje koje ce biti povoljno za obe strane

Kiki

pre 10 meseci

Vucic je uvek za razgovor a to savwtuje i Putinu i Zelenskom.

Anka

pre 10 meseci

Kurti je preterao sa svojim nasiljem nad srpskim narodom i imamo pravo da branimo naš narod niko nam to neće zabraniti!

Ema

pre 10 meseci

Vreme je da Kurti prihvati istinu da je lazni predsednik,lazne drzave.I da ostavi Srbe da mirno i normalno vode svoj zivot.

Kiki

pre 10 meseci

Kurti ce morati da spusti loptu i da krene sa ispunjavanjem odredbi sporazuma.

Kiki

pre 10 meseci

Sa Kurtijem se ne moze razgovarati jer odbija svaku saradnju.

Andrijana

pre 10 meseci

Rat mora da se zavrsi. Zrtve nikome nisu potrebne.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija