• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.06.2023

11:24

POTRESAN PRIZOR U JUŽNOJ KOSOVSKOJ MITROVICI! Oskrnavljeni spomenici srpskih grobova! (FOTO)

Informer

Politika

POTRESAN PRIZOR U JUŽNOJ KOSOVSKOJ MITROVICI! Oskrnavljeni spomenici srpskih grobova! (FOTO)

Podeli vest

Mali broj Srba obišao je danas na Zadušnice gradsko groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice, većinski naseljenom albanskim stanovništvom.

- Ovde su mi sahranjeni otac i majka, ali i cela porodica moga supruga - kaže za Tanjug jedna stanovnica severnog dela Kosovske Mitrovice u kome živi većinski Srbi.

Foto: Informer

Ponovo je tužna slika dočekala Srbe koji su se samostalnim prevozom organizovali da posete spomenike svojih predaka. Na svakom koraku vidljivo su oskrnavljeni spomenici srpskih grobova.

- Besna sam zbog toga kako izgleda naše groblje i šta su nam Albanci uradili sa spomenicima. A još besnija sam što zbog trenutne situacije ljudi nisu smeli da izađu na groblje - istakla je druga stanovnica severnog dela grada.

Pojedinci sa tugom pokušavaju da očiste šiblje i korov sa polomljenih spomenika.

- Nemojte ništa da me pitate, pogledajte na šta nam liči groblje. Ovo je sramota - samo je ljutito prokomentarisao stariji gospodin, dok je pokušavao da zapali sveću.

Foto: Informer

Oskrnavljeno pravoslavno groblje u Kovoskoj Mitrovici nalazi se u južnom delu grada, gde žive Albanci, dok se albansko groblje nalazi u severnom delu grada, gde žive većinom Srbi i netaknuto je.

Ove godine zbog trenutno zategnute bezbednosne situacije na severu Kosova i Metohije nije bilo organizovanog prevoza za Srbe kako bi posetili groblje u južnom delu grada.

U južnoj Mitrovici od Srba u parohijskom domu crkve Svetog Save živi samo sveštenik sa porodicom.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dara

pre 10 meseci

Ovo su svakodnevni dogadjaji na pravoslavna Groblja u Kosovskoj Mitrovisi i sirom Kosova nazalost ............ Da se od druge vere ovako Spomenici lome i Groblja preoravaju reagovao bi Cijeli svet

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17