• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.07.2023

12:40

Crnogorski predsednik promenio ploču - Milatović: U Srebrenici se desio genocid

ATA Images

Politika

Crnogorski predsednik promenio ploču - Milatović: U Srebrenici se desio genocid

Podeli vest

Samo dan posle zvanične posete Beogradu, tokom koje se založio za izgradnju boljih odnosa između Beograda i Podgorice, crnogorski predsednik Jakov Milatović danas je svojim video uključenjem tokom ceremonije obeležavanja dvadesetosme godišnjice zločina u Srebrenici praktično poništio ono što je izgovorio posle sastanka sa Aleksandrom Vučićem u srpskoj prestonici.

Milatović je tokom svog obraćanja zločin u Srebrenici nazvao genocidom.

- U jednom od najvećih zločina na prostoru Evrope nakon Drugog svetskog rata u Srebrenici su ubijeni ljudi zbog drugačijeg imena, nacionalne i verske pripadnosti. Ovo stradanje je svedočanstvo beščašća, ali i opomena generacijama koje dolaze da se takva strahota više nikada ne sme ponoviti. Beskompromisno suočavanje sa svim tragičnim događajima iz prošlosti i jasno adresiranje odgovornosti od ključnog je značaja za izgradnju međunacionalnih i međuverskih odnosa na ovom prostoru - rekao je Milatović.

On je naveo da muje krivo što nije posetio Potočare zbog predstavljanja Crne Gore na NATO samitu.

- Međunarodni sud pravde i međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju ovim odlukama dali su krivičnopravni odgovor u odnosu na genocid u Srebrenici, a svima nama ostaje i ljudska dužnost da odslušno osudimo bilo kakve pokušaje relativizacije. Žao mi je što zbog predstavljanja Crne Gore na NATO samitu nisam u mogućnosti da danas posetim Potočare i poklonim se senima nedužnih srebreničkih stradalnika. Svakako, to ću kao predsednik Crne Gore sa osobitim osećajem pijeteta učiniti prvom narednom prilikom - rekao je Milatović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija