• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

12.07.2023

13:08

Zahvalnost za veliku odanost Crkvi i Eparhiji! Ministar Vučević odlikovan Ordenom Svetog Stefana Štiljanovića (FOTO)

Tanjug

Politika

Zahvalnost za veliku odanost Crkvi i Eparhiji! Ministar Vučević odlikovan Ordenom Svetog Stefana Štiljanovića (FOTO)

Podeli vest

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević odlikovan je Ordenom Svetog Stefana Štiljanovića, najvišim odlikovanjem Eparhije osečkopoljske i baranjske, koji mu je danas u manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u Dalj Planini, u Republici Hrvatskoj, uručio episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim.

Srpska pravoslavna crkva i Eparhija osečkopoljska i baranjska dodelile su ministru Vučeviću ovo odlikovanje u znak priznanja i zahvalnosti za veliku odanost svojoj Svetoj crkvi i delatnu ljubav naročito pokazanu kroz svesrdnu pomoć Eparhiji, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministar Vučević, u svom obraćanju, uz reči zahvalnosti istakao je da je to priznanje i za njega, ali i za ljude koji su se sa njim sabrali i organizovali da budu uz braću i sestre "sa ove strane Dunava".

Foto: Tanjug

Ministar Vučević odlikovan Ordenom Svetog Stefana Štiljanovića

- Moje reči su slabe za ovaj hram, pre svega i za današnji praznik posvećen velikim apostolima. Nezahvalno je i nekorektno rangirati apostole Hristove, ali ako bismo to smeli ili se drznuli da to učinimo onda bi apostoli Petar i Pavle bili prvi među jednakima. Petar koji je kao stena učvrstio veru Hristovu i crkvu Hristovu i Pavle čije ime etimološki znači mali, mali pred Bogom, pokazujući svoju veličinu jednog čoveka, razumevajući šta znači poslušnost, da poslušnost nije slabost nego vrlina i snaga jednog čoveka - rekao je ministar odbrane.

Govoreći o Svetom despotu Stefanu Štiljanoviću, po kome priznanje nosi naziv, ministar Vučević istakao je da je on "vladao Sremom, poštovao Boga i živeo za svoj narod" i da prema predanjima "povremeno čudna svetlost obasja mošti Svetog Stefana Štiljanovića, kao znak i poziv našem narodu da se okupi oko Hrista i u Hristu".

- Verujem da ćemo nastaviti zajedno da radimo, sa svima vama, na očuvanju našeg nacionalnog, kulturnog, političkog identiteta, što je ljudsko i prirodno pravo svakog naroda i svakog pojedinca, čuvajući individualna, ali i kolektivna prava. Svakako je Vaša eparhija, preosvećeni vladiko, stub zajedništva i sabornosti, ali i vaša velika odgovornost, braćo i sestre, koji ste birani od našeg naroda u ovom delu Hrvatske da ga predstavljate i da mu budete odgovorni, da budete jedinstveni, složni, da poštujete Republiku Hrvatsku i naravno da volite svoju Srbiju. Svima vam čestitam ovaj veliki praznik i nadam se da ću biti dostojan ovog priznanja - naglasio je ministar odbrane.

U svom obraćanju, episkop Heruvim, ukazavši na značaj današnjeg praznika, zahvalio je ministru Vučeviću.

- Ovo skromno odlikovanje je samo mali vid pažnje za Vašu žrtvu i brigu koju ste pokazali za našu crkvu u ovom delu Republike Hrvatske, a i šire. Učinili ste mnogo toga za našu zajednicu u Vukovaru, pomogli ste nam mnogo oko obnove Sabornog hrama u Dalju i u mnogim drugim prilikama ste pokazali veliku bratsku ljubav prema našoj bogočuvanoj Eparhiji osečkopoljskoj i baranjskoj. Danas, kada ste na ovoj velikoj i odgovornoj dužnosti ministra odbrane Republike Srbije i potpredsednika Vlade pokazujete da ste odgovorno čedo našega naroda i da sve činite za dobrobit i očuvanje naše majke Srbije, ugledajući se uvek na Hrista i na crkvu njegovu - rekao je episkop Heruvim.

Uručenju ordena u manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u Dalj Planini prethodila je sveta liturgija koju je služio episkop Heruvim, uz sasluženje sveštenstva eparhija bačke i osečkopoljske i baranjske, kojoj su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović, savetnici ministra odbrane i potpredsednika Vlade Nikola Banjac, Predrag Rajić i Danica Stanisavljević, kao i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, dodaje se u saopštenju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vučević: Za Srbiju sve, Srbiju ni za šta
Politika

Vučević: Za Srbiju sve, Srbiju ni za šta

Obilaskom Braničevskog i Podunavskog okruga, predsednik SNS Miloš Vučević i predsednik Izvršnog odbora Darko Glišić, nastavili su obilaske okruga i razgovor sa članovima gradskih i opštinskih odbora.

11.07.2023

23:07

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija