• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.08.2023

09:07

U Srcu Austrije počinje rudarenje litijuma, dok interesne grupe ruše budućnost Srbije!

pixabay

Politika

U Srcu Austrije počinje rudarenje litijuma, dok interesne grupe ruše budućnost Srbije!

Podeli vest

U Koralpima, u Austriji, u vodećem Alpskom turističkom centru, dodeljeno devet novih koncesija za litijum, što znači da ih sada ima ukupno 20. I dok interesne grupe ruše budućnost Srbije, u srcu Austrije kreće rudarenje litijuma!

Navodi se da kopanje kreće 2025. godine, a lokacija je samo srce turističke Austrije i prirodnih lepota!

Austrijanci odlično znaju šta rade, i to na 270 kilometara od Beča, na lokaciji koja se zove Karnten, koja je doslovno srce Alpa i bogat je prirodnim dobrima, poputim lekovitih trava, takođe je u tom predelu i turizam jako razvijen.

20 dozvola za iskopavanje litijuma na Koralpeu

Uprava za rudarstvo dodeljuje još devet koncesija evropskom litijumu pored postojećih jedanaest. Planirano je da iskopavanje litijuma počne krajem 2025. godine!

Foto: printscreen

 

 

Na zahtev Kleine Zeitunga, evropski izvršni direktor litijuma Ditrih Vanke je kao datum za početak rudarenja naveo „kraj 2025.“, a proizvodnja litijuma za baterije trebalo bi da počne 2026. godine.

– Ako se ništa nepredviđeno ne dogodi, kao što je pandemija ili sukobi Evropi. Rudarstvo počinje u jednom trenutku – nakon čega se rudnik „kreće“ kroz planinu u okviru istraživanja i rudarenja.

Cilj: 8800 tona litijuma za baterije godišnje

Takođe nema promene u količini koju evropski litijum planira da se iskopa. Ostaje na 8.800 tona litijuma za baterije godišnje, kaže Vanke. Postoje i precizni koraci za ovaj rudarski projekat: na početku je istraživanje sa odgovarajućim licencama za istraživanje, zatim počinju pripreme za rudarenje, za šta su potrebne rudarske dozvole.

– Naše znanje o prirodi ležišta mora se sukcesivno prenositi na dozvole za rudarstvo, objašnjava Vanke.

Foto: printscreen

 

 

I dok svet se bogati, zapad naše zemlje ostaje neiskorišćen, a ova kobna greška utiče i na dobrobit cele Srbije i njenih građana.

Srbija izgubila milijarde

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nedavno da je Srbija izgubila milijarde i milijarde evra jer se odrekla litijuma, navodeći da su najviše izgubili ljudi u Loznici, Malom Zvorniku, Krupnju, Jadru, Rađevini.

– Oni su najviše izgubili. Njima je oteto iz džepa. Budžet Loznice je danas oko 33-34 miliona evra, mogao je da ide na 70-80 i do 100 miliona evra, znate šta to znači, da bude velegrad. To se meri sa Novim Sadom za 15-20 godina – rekao je Vučić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija