• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović

04.09.2023

07:40

Šiptari opet dižu tenzije! Takozvana "kosovska predsednica" preti: Ako nam ne ukinu vize, "ubićemo" dijalog zauvek

Reuters

Politika

Šiptari opet dižu tenzije! Takozvana "kosovska predsednica" preti: Ako nam ne ukinu vize, "ubićemo" dijalog zauvek

Podeli vest

Suspenzija odluke o ukidanju viza za građane Kosova od 1. januara 2024. godine, koja bi bila kazna bez presedana, značila bi definitivno kraj razgovora s Beogradom, rekla je Vjosa Osmani.

Samozvana predsednica lažne države "Kosovo" Vjosa Osmani zapretila je potpunim prekidom dijaloga s Beogradom i, po svemu sudeći, nastavkom terora nad Srbima na severu pokrajine!

Osmanijeva je, reagujući na izjavi francuskog lidera Emanuela Makrona da će Pariz razmotriti viznu liberalizaciju za "Kosovo" i Srbiju ukoliko obe strane ne budu odgovornije u smanjivanju tenzija, poručila da će u slučaju odluke da Prištini 1. januara 2024. godine ne budu ukinute vize "ubiti dijalog"!?!

- Rekla bih da je ovo način da se jednom zauvek ubije dijalog. Ako neko želi da prekine dijalog, onda preduzima takve mere koje su kaznene mere protiv naroda Kosova. One nisu protiv nijednog lidera, nisu protiv politike, one su protiv naroda Kosova. A takva kazna, bez presedana, bila bi velika nepravda za narod Kosova i rezultiraće smrću dijaloga. Niko nema mandat da ide u Brisel kada je narod Kosova kažnjen - rekla je Osmanijeva.

Velika frustracija

Francuski predsednik Emanuel Makron prethodno je rekao da će njegova zemlja preispitati obaveze koje je preuzela u vezi s ekonomskim pitanjima i viznom politikom za "Kosovo" i Srbiju ako se ne budu ponašali odgovorno.

- Od Prištine i Beograda očekuje se jasna posvećenost mirnom rešavanju situacije na severu Kosova. Francuska i Nemačka dale su svoja obećanja o viznoj politici i drugim ekonomskim pitanjima, koja će biti razmotrena ako se obe strane ne budu ponašale odgovorno. Moramo biti veoma oprezni u tom pogledu, posebno kada je stabilnost Zapadnog Balkana ugrožena - poručio je Makron.

Čekajte, bre!

MAZLUM BARALIJU
PROFESOR
Možda je Evropska unija trebalo da vidi posledice svoje pogrešne, neuspešne i neefikasne politike do sada, tako da bi možda trebalo da bude strože politike, posebno prema Srbiji.

 

Dragiša Mijačić, koordinator Nacionalnog konventa o EU, kaže da takva reakcija nije iznenađenje, budući da je Priština frustrirana jer veoma dugo čeka viznu liberalizaciju.

- Makronova izjava naročito je odjeknula u Prištini jer su građani dugo čekali na viznu liberalizaciju. Svaka najava povlačenja ili odlaganja odluke o ukidanju viza izaziva društvene i političke probleme. S tim u vezi ne iznenađuje što je Vjosa Osmani oštro komentarisala Makronovu izjavu. Ova burna reakcija proizvod je frustracije izazvane dugogodišnjim odlaganjem vizne liberalizacije za nosioce kosovskog pasoša. S druge strane, i Makronova izjava može se smatrati proizvodom frustracije zbog neispunjavanja preuzetih obaveza iz francusko-nemačkog sporazuma i nemogućnosti EU i zemalja Kvinte da ubede Prištinu da primeni plan za deeskalaciju napetosti na severu Kosova i stvori uslove za formiranje Zajednice srpskih opština - ističe Mijačić.

Opreznije s izjavama

Politički analitičar u Prištini Arton Demhasaj ocenjuje da bi Osmanijeva trebalo da bude mnogo opreznija s izjavama.

Da se ja pitam

PERPARIM KRIJEZIJU
'VLADA KOSOVA'

Implementacija Ohridskog sporazuma treba da se sprovodi nezavisno od zahteva za formiranje Zajednice srpskih opština. Formiranje ZSO je srpski preduslov za implementaciju sporazuma.

 

- Mislim da ovo nije ispravan način, pošto Kosovo nije jaka zemlja ni strateški, ni ekonomski, ni vojno da ugrozi zemlju poput Francuske, koja je jedna od glavnih evropskih zemalja. To nije diplomatski jezik, koji predsednica treba da koristi prema Makronu ili Evropskoj uniji. Ali istina je da bi odluka Evropske unije da poništi liberalizaciju viza za Kosovo naštetila dijalogu. Mislim da to neće ići do te tačke - zaključuje Demhasaj.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija