• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

10.11.2023

11:12

Marko Đurić otkrio šok informacije: Hamas drži mog rođaka kao taoca!

Pedja Milosavljević

Politika

Marko Đurić otkrio šok informacije: Hamas drži mog rođaka kao taoca!

Podeli vest

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da Kosovo i Metohija predstavlja kolevku državnosti, duhovnosti, kulture i identiteta Srbije i da je izraelsko priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova bio najznačajniji udarac srpsko-izraelskim odnosima u poslednjih 75 godina.

- Bilateralni odnosi su (priznanjem nezavisnosti) pretrpeli ozbiljan udarac. Ali odnosi između Srba i Jevreja su toliko jaki i utemeljeni, da sa ponosom mogu da kažem da ponovo nastavljamo da razvijamo naše odnose u mnogim sferama i uveren sam da ćemo to činiti još jačim tempom - naglasio je Đurić u intervjuu za "Džeruzalem post".

Đurić je ukazao da je Kosovo i Metohija za Srbe sveta zemlja, a ne samo 13 odsto suverene teritorije, već kolevka državnosti, duhovnosti, kulture i identiteta Srbije.

Đurić je podsetio da Ujedinjene nacije i 110 zemalja sveta, sa ukupno 79,8 odsto stanovništva, priznaju KiM kao deo Srbije.

Đurić je napomenuo da je za protekle tri godine 27 zemalja opozvalo ili zamrzlo priznanje tzv. Kosova da bi se omogućilo rešenje kroz dijalog, a da je Izrael bio jedina nova zemlja koja je priznala jednostrano proglašenu nezavisnost u tom periodu.

On je istakao da Srbija na Izrael gleda kao na jednog od svojih bliskih prijatelja. Đurić je naglasio da je želja Srbije da premesti svoju ambasadu u Jerusalim, nažalost, suspendovana zbog izraelskog priznavanja takozvanog Kosova 2020. godine.

"Hamas drži mog rođaka kao taoca"

Srbija je, ipak, otvorila trgovinsku kancelariju u Jerusalimu 2021. godine, čime je ponovo potvrdila posvećenost izgradnji snažnijih ekonomskih i poslovnih veza sa Izraelom, istakao je Đurić.

Među više od 240 talaca koje drži Hamas u Pojasu Gaze od 7. oktobra, nalazi se i Đurićev rođak čija sudbina je nepoznata. Đurić je rekao da Hamas drži kao taoca njegovog rođaka Alona Ohela (23), dvojnog izraelsko-srpskog državljanina.

On je rekao da Srbija sa velikom zabrinutošću posmatra porast različitih oblika antisemitizma nakon sukoba u Gazi i napomenuo da je u Srbiji antisemitizam ne samo veoma redak, već da se pojavljuje isključivo kao loše ponašanje pojedinaca.

- Ne postoji kulturna predrasuda prema Jevrejima. Naprotiv. Ako možemo generalizovati, na Jevreje se gleda sa poštovanjem i kao na bracu i sestre u patnji - istakao je Đurić za izraelski list.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija