• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

17.11.2023

14:29

Vesić i Žiofre o godišnjem izveštaju Evropske komisije o Srbiji

Privatna arhiva

Politika

Vesić i Žiofre o godišnjem izveštaju Evropske komisije o Srbiji

Podeli vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, sastao se sa ambasadorom EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom, sa kojim je razgovarao o najnovijem godišnjem izveštaju Evropske komisije o Srbiji u oblasti saobraćaja i kao i o projektima koje finansira EU u sektoru saobraćaja.

Ministar Vesić je izrazio zadovoljstvo saradnjom Ministarstva i Delegacije EU i zahvalio ambasadoru Žiofreu na podršci koju EU pruža. Ministar je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je ukinut Zakon o linijskoj infrastrukturi, dok su izmenjeni zakoni koji regulišu železnice i interoperabilnost železničkog sistema.

Ostali zakoni koje je potrebno izmeniti su u pripremi i trebalo bi da budu usvojeni nakon predstojećih parlamentarnih izbora. Ministar je najavio da bi nova Nacionalna strategija saobraćaja trebalo da bude usvojena 14. februara 2024. godine i time će biti ispunjen jedan od dugo čekajućih nalaza Godišnjeg izveštaja.

Vesić je takođe predstavio i šta je urađeno u poslednje vreme na projektima saobraćajne infrastrukture:

- Sledeće godine ćemo pokrenuti izgradnju pruge Beograd-Niš, a osim toga ćemo, zajedno sa Severnom Makedonijom potpisati memorandum i ići pred evropske organe za izgradnju pruge između Niša i Skoplja. Takođe, sa Vladom BiH ćemo pred EU izaći sa projektom izgradnje pruge Beograd-Sarajevo koja će biti rekonstruisana. Naše evropske partnere sam obavestio i da sa Vladom Bugarske planiramo izgradnju brze pruge između Beograda i Sofije - rekao je Vesić.

To su projekti koji će, istakao je ministar, omogućiti da Srbija bude deo mreže evropskih saobraćajnica i bude bliže punom članstvu EU gde je, kako je rekao, Srbiji odavno mesto.

Ambasador Žiofre je istakao novi Plan rasta i rekao: „Dodatno finansiranje od 6 milijardi evra koje je predloženo za region Zapadnog Balkana biće velika prilika za Srbiju da sprovodi predstojeće infrastrukturne projekte uporedo sa neophodnim socio-ekonomskim reformama. Kroz ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu, uz reforme, ne samo u sektoru saobraćaja, već i u oblasti vladavine prava, građani Srbije bi trebalo da osete koristi od članstva u EU i pre formalog pristupanja.“

U kontekstu značajnih investicionih projekata u saobraćaju, ambasador je istakao važnost aktivne i transparentne razmene informacija sa svim zainteresovanim stranama kako bi se privuklo više kompanija, uključujući i kompanije iz Evropske unije, da učestvuju na tenderima i time unapredile konkurenciju.

Ambasador je prepoznao rad Srbije u sektoru saobraćaja i istakao preporuke iznete u Godišnjem izveštaju. On je naglasio da ukupna pomoć EU Srbiji i regionu koja se pruža kroz pretpristupne fondove u kombinaciji sa novonajavljenim Planom rasta EU bi dovela do pomoći po glavi stanovnika uporedivu sa onom koje države članice EU dobijaju od EU kroz kohezione fondove.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Au! Srbiji se ne piše dobro! Šokantne vesti iz Amerike: Balkan će biti najteže pogođen deo Evrope!
PAKAO

Au! Srbiji se ne piše dobro! Šokantne vesti iz Amerike: Balkan će biti najteže pogođen deo Evrope!

Iako naučnici imaju alate i metode da izmere uticaj klimatskih promena - kako se to može učiniti pa da pojedinac, u okviru vlastitog života, ima neku vrednost kojom bi izmerio kako se, pod uticajem klimatskih promena, menja i njegov život? Nije lako zamisliti šta je tačno "prosečno globalno zagrevanje od 1,5 °C ili 2 °C" i na koji će nam način izmeniti svakodnevni život.

28.04.2024

12:10

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija