• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.11.2023

11:53

Mojsilović: Situacija na Kosmetu veoma komplikovana, nadam se da će Kfor biti faktor koji će zaštititi srpski narod

Tanjug/V. Šporčić

Politika

Mojsilović: Situacija na Kosmetu veoma komplikovana, nadam se da će Kfor biti faktor koji će zaštititi srpski narod

Podeli vest

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović izjavio je danas da je prošle sedmice imao razgovore sa komandanatom Kfora, turskim generalom Ozkanom Ulutašem i da je dobio garancije za angažovanje snaga Kfora duž adminisistrativne linije, ali i da će Kfor imati dovoljno snage da stabilizuje situaciju i zaštiti srpski narod.

General Mojsilović je najavio da će u ponedeljak sa njim ponovo razgovarati sa komandantom Kfor, Ozkan Ulutašem.

- Očekujem razgovore sa njim u ponedeljak u kontekstu razmene određenih informacija o stanju bezbezbednosti i nadam se da će Kfor u svom kapacitetu imati dovoljno snage da bude faktor koji stabilizuje i štiti spski narod na Kosovu i Metohiji - rekao je Mojsilović gostujući na TV Prva. 

Dodao je da je stanje na Kosovu veoma komplikovano. 

- Stanje na Kosovu i Metohiji je složeno i veoma komplikovano u nedostatku čak i razgovora na temu, uslovno rečeno, normalizacije odnosa ostavlja se prostor za bilo šta što može da se podvede pod sukob. Svake godine imamo određenu spiralu gde se bukvalno krećemo na ivici  većih sukoba - kaže Mojsilović. 

On je podsetio da je na Kosovu i Metohiji bilo incidenata u maju i septembru ove godine i upitao ko može da garantuje da nekih budućih incidenata neće biti, kada ne postoje opcije u političkom smislu koje garantuju bezbednost i stabilnost, kao i za to da se situacija,  ako ništa drugo održi u postojećem stanju. 

- Imamo trenutno na snazi preveliki broj i prekomerno angažovanje policijskih snaga na severu , bukvalno na 24 pozicije snage kosovske policije bilo da su specijalne ili interventne jedinice. Uz to dodajem i da je Kfor podigao svoje prisustvo ne samo na celokupnoj teriritoriji nego i na severu  Kosova i Metohije - kaže Mojsilović. 

Dodaje da mu to kao vojniku koji se bavi  pitanjima  bezbednosti"ne uliva previše nade da će se doći do rešenja koje je garant mira i stabilnosti u celini".

- Mi imamo svoje jasno definisane zadatka i od toga ne odstupamo i u krajnjoj meri naređenjka dobijena od vrhovnog komandanta se sprovode u potpunosti. Na stranu priča koja se odnosi na naše spotazumne odnose u kontekstu Vojno-tehničkog sporazuma i svega onoga što se vezuje na Rezoluciju 1244 i naše razmeštanje u Kopnenoj zoni bezbendosti od 2001. godine su u većoj ili manjkoj varijanti se menjalo i sa aspekta brojne veličine snaga. U suštini mi smo prisutni i kontrolišemo u potpunosti Kopnenu zonu bezbednosti - rekao je Mojsilović. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve pršti između srpske lepotice i Slovenca! Olga i Oblak zaljubljeni do ušiju! (FOTO)
Showtime

Sve pršti između srpske lepotice i Slovenca! Olga i Oblak zaljubljeni do ušiju! (FOTO)

Srpska teniserka Olga Danilović (23) poražena je u prvom kolu ovogodišnjeg Vimbldona, dok je njen dečko, sjajni slovenački golman Jan Oblak (31), eliminisan sa Evropskog prvenstva u fudbalu nakon poraza od Portugala posle penala u osmini finala. Zaljbljeni golupčići sada vidaju jedno drugom rane i uživaju u ljubavi koju se ne libe da pokažu na društvenim mrežama.

08.07.2024

15:09

Planeta

Rusi nemilosrdni! Kijev traži hitnu sednicu SB UN! Zelenski se oglasio nakon stravičnog razaranja, hoće li išta ostati od Ukrajine?!
TOTALNA ESKALACIJA

Rusi nemilosrdni! Kijev traži hitnu sednicu SB UN! Zelenski se oglasio nakon stravičnog razaranja, hoće li išta ostati od Ukrajine?!

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas, nakon sastanka sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom u Varšavi, da Kijev očekuje konkretne korake svojih zapadnih partnera da ojača svoju protivvazdušnu odbranu i zaštiti svoj energetski sektor tokom samita NATO ove nedelje. Ova vest dolazi nakon razornog udara ruskih snaga na gradove širom Ukrajine, prilikom čega je poginulo najmanje 29 ljudi.

08.07.2024

16:40

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija