• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

31.01.2024

13:38

Dobrilović izneo jasan stav: Srbija je ozbiljna zemlja, Priština sabotira dijalog!

Shutterstock

Politika

Dobrilović izneo jasan stav: Srbija je ozbiljna zemlja, Priština sabotira dijalog!

Podeli vest

Kandidat Slobodarske partije Austrije (FPO) na predstojećim izborima za Evropski parlament Konstantin Dobrilović izjavio je da jednostrane mere Prištine ne doprinose dijalogu, ali i kritikovao mešanje socijaldemokrata i "zelenih" u unutrašnje stvari Srbije, ocenjujući da napad Andreasa Šidera na srpske vlasti posle izbora, zbog navodnih nepravilnosti, nije bio dobar potez, jer predstavlja zadiranje u unutrašnja pitanja jedne suverene države.

Dobrilović je za "Kosovo onlajn" najavio da planira da se, ukoliko bude izabran, u Evropskom parlamentu bori za građane, za vraćanje Evropske unije važnim temama za svakodnevni život ljudi, ali i da će se posebno posvetiti Zapadnom Balkanu, pa tako i situaciji na i u vezi sa KiM.

- Vreme će pokazati da je politika koju vodi FPO dobra ne samo za Austriju, već i za EU, i da su neophodne promene. Moj zadatak će biti da EU ponovo približim građanima. Trenutna situacija je takva da imamo briselsku centralizaciju. Dok građani imaju probleme u svakodnevnom životu, EU se bavi pitanjima poput onih - koliko vati može imati jedna sijalica ili koje boje mora biti banana... Baviću se i Zapadnim Balkanom, a tako i Kosovom i Metohijom - rekao je Dobrilović zahvalio se svojoj stranci na poverenju i mogućnosti da se kandiduje na njenoj listi za Evropski parlament. 

Komentarišući jednostrane mere tzv. kosovske vlade, poput najave ukidanja dinara, Dobrilović je podsetio da je stav FPO poznat, a to je da mora da se poštuje Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244.

- Mora se poštovati Rezolucija 1244 i sve druge rezolucije i dogovori koji su postigli Beograd i Priština. Međutim, često vidimo da Beograd ispunjava svoje obaveze, a da se Priština drži nekih njenih principa, ne ispunjava dogovoreno, uz kritike Beograda, misleći da će tako sebi pomoći. Jednostrane mere su za svaku osudu, jer nije moguće doći do dijaloga, ako je samo jedna strana na njega spremna, dok druga nije, kao što Priština nije - naglasio je Dobrilović.

Za njega je, kao i po Rezoluciji 1244, Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, i daleko od ozbiljne, demokratske, pravne države.

Naznačio je i da njegova stranka ne bi podržala nastojanja za članstvo tzv. Kosova u međunarodnim organizacijama.

- Moramo se držati međunarodnog prava. Ako bi svi kršili međunarodno pravo, onda nam ono u suštini i ne treba. Na osnovu Rezolucije UN 1244 tzv. Kosovo nema šta da traži u međunarodnim organizacijama - poručio je Dobrilović.

Na pitanje u vezi sa pokušajima tzv. kosovskih vlasti da prisvoje srpske crkve i manastire, odgovorio je da su takvi pokušaji - nerealni.

- To su pokušaji prištinskih vlasti da svojataju nešto što nije njihovo. Postavio bih pitanje tim ljudima - kako svojatate nešto što ste u pogromima palili i rušili i hteli da satrete? Svojatate manastire i crkve koji su kulturna baština pod zaštitim Uneska. Znamo čiji su ti manastiri i hramovi, oni su u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda koji čuva svoje svetinje. Svi ti pokušaji svojatanja nečeg što im ne pripada, neće imati uspeha - jasan je Dobrilović.

Saglasan je sa svojim stranačkim kolegom, nosiocem liste FPO na predstojećim evropskim izborima Haraldom Vilimskim, da još samo Srbija može pristupiti Evropskoj uniji.

- Srbija je ozbiljna država, to je pokazala poslednjih decenija ekonomskim razvojem i svim pravno-državničkim subjektima. Srbija je pokazala da joj je mesto u evropskoj porodici, dok se to ne može reći za ostale države u okruženju - ukazuje Dobrilović.

Kada je reč o napadima na Srbiju koji nakon parlamentarnih izbora u zemlji stižu iz redova socijaldemokratske frakcije i Zelenih u Evropskom parlamentu, kaže da svi oni predstavljaju mešanje u unutrašnje stvari suverene države.

- Zamislite da to čini čovek koji pripada stranci koja nije bila u stanju da organizuje izbore za predsednika svoje partije... Problem je što Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) živi samo od praznih reči i floskula. Oni se mešaju u izbore jedne suverene države, a pri tom je Andreas Šider bio na izborima u Srbiji i potpisao je da je sve išlo svojim tokom i redom. Vratio se u Austriju i počeo da kritikuje vlast i izbore u Srbiji. Mislim da mu to nije bio dobar potez i da će građani EU, a posebno srpskog porekla, shvatiti da im Socijaldemokratska stranka nije prijatelj, kao i da će dobro da razmisle 9. juna i uvide da je prijatelj Srbije Harald Vilimski, nosilac naše liste - podvukao je Dobrilović.

Govoreći o srpskoj zajednici u Austriji, ocenio je da je ona dobro organizovana i integrisana, ali da nedostaje veća uključenost u politički život.

-Vreme bi bilo da srpska zajednica ima više predstavnika u politici u Austriji - smatra Dobrilović.

Navodi i da je kroz poslednjih 15 godina, FPO pokazala otvorenost prema srpskoj zajednici.

- FPO je imala ljude srpskog porekla koji su bili na njenim listama, a neki koji su se kandidovali ušli su i u skupštine. Ovo je poziv ostalim strankama da ispune svoja obećanja i kažu srpskoj zajednici da za njih ima mesta u njihovim strankama, da se angažuju i da vidimo ko će od srpskih kandidata biti na listi tih stranaka - rekao je Dobrilović.

Ocenio je i da EU ima budućnost, ali da mora da se reformiše.

- Moramo da se vratimo sa centralističkog briselskog političkog spektra u domove građana, da zaista debatujemo o njihovim problemima, a ne o nebitnim pitanjima kojima se bavi Brisel. Vreme je za preokret, vreme je da se Evropa vrati hrišćanskim korenima, da bi mogla da opstane - rekao je on.

Dobrilović kaže i da Evropa mora biti mudra kako bi bila spremna za sve izazove.

- Vidimo šta se sve dešava u svetu. Svetske sile vode svoju polutiku, a i mi u Evropi moramo da imamo svoju čvrstu, nezavisnu i jasnu politiku kako bi se suočila sa izazovima koji će se pojaviti, a ne centralistički Brisel koji nema sluha za stvarne probleme - naveo je Dobrilović.

U tom smislu,  osvrnuo se i na brojne proteste u zemljama EU, ukazujući da je legitimno pravo građana da izađu na ulice i iskažu svoje negodovanje.

- Svedoci smo protesta u Nemačkoj koji traju i koji imaju veliki odjek u Evropi. Interesantno je videti kako se sada neki mediji odnose prema njima i pozivaju građane da izađu i suprotstave se protestima. Zamislite da se tako nešto desi u nekoj drugoj državi, pa oni bi odmah pretili palicom slobode govora i ljudskih prava. Ovo su tek počeci velikih protesta - uveren je Dobrilović.

On je odbacio tvrdnje političkih protivnika da je FPO - opasnost po demokratiju.

- Opasnost po demokratiju su upravo oni koji prete ljudima. Protesti su sloboda govora i izražavanja. Svaki put kada se izbori približe, raste nervoza u političkim strukturama naših protivnika, jer vide da je FPO stranka koja zastupa interese građana Austrije, i samim tim, naravno, da se medijska mašinerija i drugi ljudi ’dižu na noge’ da bi se FPO satanizovala. Mi smo spremni na to, jer se već decenijama borimo s vetrenjačama. Pokazaćemo da se u Austriji može mirnim demokratskim putem doći na vlast - zaključio je Dobrilović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija