• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

07.02.2024

08:25

Sednica o Kosovu i Metohiji će biti otvorena za javnost, predstavlja nas Vučić!

Shutterstock

Politika

Sednica o Kosovu i Metohiji će biti otvorena za javnost, predstavlja nas Vučić!

Podeli vest

Ministar inostranih poslova Gvajane, koja predsedava Savetom bezbednosti UN, obavestio je Srbiju da će dati instrukciju da sednica o Kosovu i Metohiji bude u četvrtak u otvorenom formatu, izjavio je za RTS ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je za RTS da prema informacijama koje ima nezvanično može da kaže da će sednica Saveta bezbednosti UN o stanju na Kosovu i Metohiji biti otvorena za javnost. Istakao je da će nas predstavljati predsednik Aleksandar Vučić.

- U ova dva dana bili smo svedoci žestokih zakulisnih igara i pritisaka unutar Saveta bezbednosti da predsedavajuća Gvajana zakaže zatvorenu sednicu - poručuje Dačić.

Vanredna sednica Saveta bezbednosti UN o stanju na Kosovu i Metohiji, na zahtev Srbije, biće održana u četvrtak u 21 čas po našem vremenu. Srbija je u ponedeljak predala zahtev Misiji Gvajane za sazivanje vanredne sednice SB UN zbog situacije na Kosovu i Metohiji.

Ministar Dačić navodi da su postojali veliki pritisci da sednica bude zatvorena za javnost.

- Što se tiče same procedure, mi smo bili svedoci u ova dva dana žestokih zakulusnih igara i pritisaka unutar Saveta bezbednosti da predsedavajuća Gvajana zakaže zatvorenu sednicu - dodaje Dačić.

- Zapadne zemlje i zemlje koje dolaze iz EU su stava da treba da bude zatvorena sednica iz samo njima znanih razloga. Odnosno mi smatramo iz razloga da ne bi celokupna svetska javnost čula šta se dešava na prostoru KiM i kako bi mogle da se plasiraju laži - ističe Dačić.

Poručuje da je za nas ovo bila veoma teška borba.

Foto: Reuters

 

Objasnio je da sednice mogu biti zatvorene i otvorene za javnost, kao i da su i jedne i druge zvanične, a postoje i privatne sednice.

Ukazao je da su zahtev za zatvorenom sednicom pravdali činjenicom da se to i ranije dešavalo.

- Tačno je da se to dešavalo, ali u vreme od 2012. godine do danas nikad nismo pristajali na zatvorene sednice - dodao je Dačić.

Naveo je da su se kabinet predsednika i ministarstvo maksimalno trudili da kroz doplomatske kontakte ostvare uticaj da ukoliko dođe do glasanja imamo određeni broj glasova.

Naglasio je i da predsedavajuća Gvajana odlučivala o tome da li je sednica otvorena i zatvorena, ali je moglo da dođe i do glasanja.

- U startu je bilo razgovora i više zemalja je tražilo da sednica bude zatvorena. Mi smo razgovarali sa onim zemljama koje nisu priznale Kosovo, ali ključni događaj se desio posle razgovora koji sam imao sa ministrom spoljnih poslova Gvajane, još to zvanično nije objavljeno, ali on mi je rekao da je svojom odlukom predsedavajuće bez glasanja Gvajana zakazala sednicu za četvrtak u otvorenom formatu - poručuje Dačić.

Istakao je da će nas predstavljati predsednik Aleksandar Vučić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija